
Verdens største Student Science-projekt.
Sådan benævnes Masseeksperimentet, der netop har modtaget en treårig bevilling på 6,7 millioner kroner fra Nordea-fonden til udviklingen af projektet. Støtten åbner for nye muligheder i projektet, der hvert år engagerer cirka 30.000 elever fra grundskoler og gymnasier over hele landet i forskning gennem praktisk og virkelighedsnær naturfagsundervisning.
“Denne støtte fra Nordea-fonden gør det muligt for os at styrke elevinddragelsen i Masseeksperimentet, så eleverne ikke blot deltager i eksperimentet, men også får en større rolle i udviklingen af eksperimentet og formidlingen af blandt andet forskningsresultaterne,” siger Lene Christensen, der er projektleder for Masseeksperimentet, i en pressemeddelelse.
Årets tema er jordsundhed, og med fondens støtte vil elevinddragelsen blive øget markant i den nye fase af projektet.
Bag Masseeksperimentet står Astra, det nationale naturfagscenter, som er en selvejende institution tilknyttet Børne- og Undervisningsministeriet.
Fond og nødhjælpsorganisation indgår nyt samarbejde
Dansk Flygtningehjælp og Poul Due Jensens Fond, også kaldet Grundfos Fonden, indgår nu et nyt humanitært samarbejde. Over de næste to år vil fonden donere fem millioner kroner til Dansk Flygtningehjælps humanitære akutpulje.
Med det nye humanitære partnerskab får organisationen mulighed for hurtigt at kunne yde akut og livsvigtig nødhjælp såsom husly, vand, sanitetsydelser og beskyttelse til endnu flere mennesker, når pludselige kriser opstår globalt.
”I Dansk Flygtningehjælp er vi stolte af dette nye, tillidsbaserede nødhjælpssamarbejde med Grundfos Fonden. Partnerskabet gør det muligt for os at reagere hurtigt og levere akut humanitær nødhjælp til nogle af verdens mest sårbare mennesker og i de situationer, hvor der er allermest brug for det,” siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Charlotte Slente i en pressemeddelelse.
Partnerskabet med Dansk Flygtningehjælp er det seneste af flere tillidsbaserede humanitære partnerskaber, som fonden har etableret i løbet af de seneste to år.
Hvert minut tæller i kølvandet på en katastrofe, og med øjeblikkelig adgang til midler kan de handle hurtigt og effektivt, hvilket i sidste ende redder liv og lindrer lidelser
Kim Nøhr Skibsted – Fondsdirektør, Poul Due Jensens Fond
“Vi har tillid til, at Dansk Flygtningehjælp har fingeren på pulsen og bedst kan vurdere, hvordan der skal sættes ind i de brændpunkter, hvor de allerede er til stede. Hvert minut tæller i kølvandet på en katastrofe, og med øjeblikkelig adgang til midler kan de handle hurtigt og effektivt, hvilket i sidste ende redder liv og lindrer lidelser," siger Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør i Poul Due Jensens Fond.
Den første akuthjælp er takket være fondens donation netop sendt afsted til Afar- og Oromia-områderne i Etiopien, der siden oktober 2024 har været ramt af en række ødelæggende jordskælv.
Støtte til forskning i digitale tvillinger
Poul Due Jensens Fond står også bag en anden af ugens nye filantropiske uddelinger. Den er på 15 millioner kroner og tilfalder professor Peter Gorm Larsen fra Aarhus Universitet.
Pengene skal bruges til forskning i såkaldte digitale tvillinger. Donationen fra Poul Due Jensens Fond er den seneste i en række donationer til forskning i digitale tvillinger fra virksomheder og fonde, der til sammen er med til at sikre, at Aarhus Universitet kan være førende i verden inden for området, skriver universitetet i en pressemeddelelse.
”Vi har været i gang med forskning i digitale tvillinger her på AU siden 2019 og vi har nu i alt 236 virksomheder med i vores projektportefølje. Virksomheder, der alle bidrager aktivt ind i udviklingen af området, samarbejder med os og nyder godt af de frugter, forskningen medfører. Jeg er meget glad for, at vi med denne bevilling fortsat kan lede feltet inden for udviklingen af digitale tvillinger, bygge et endnu større miljø op omkring området, og for alvor sætte Aarhus Universitet på verdenskortet inden for digitale tvillinger,” siger Peter Gorm Larsen i pressemeddelelsen.
En digital tvilling indeholder en komplet digital model af noget fysisk som for eksempel en organisme, et system, en proces eller en enhed. Den digitale tvilling kan agere, reagere, ældes og fejle i den virtuelle verden, lige som den fysiske tvilling gør i den fysiske verden.
Ny uddelingsrekord fra fynsk aktør
På Fyn sætter de filantropiske uddelinger fra Energi Fyns såkaldte ’FynskSupport’-ordning ny rekord. Det skriver Energi Fyn i en pressemeddelelse.
Her i februar udbetaler FynskSupport således et rekordstort beløb på 1,8 millioner kroner fordelt mellem flere end 700 fynske foreninger og klubber.
”Danskerne – og også fynboerne – bruger mere strøm end tidligere, og det forventer vi vil fortsætte. Energibranchen meldte ud i starten af januar, at forbruget af strøm var rekordhøjt i 2024 med en forøgelse på ni procent i de danske husholdninger sammenlignet med 2023. Og når mange fynboer så er kunder hos FynskSupport, kommer det lokalsamfundet til gode,” siger Finn Andersen, der er kommerciel direktør hos Energi Fyn, i en pressemeddelelse.
En af de klubber, der kan se frem til at få udbetalt en del af de 1,8 millioner kroner, er Ubberud IF i Blommenslyst. I de forløbne otte år har Ubberud IF modtaget i alt 60.000 kroner fra FynskSupport-ordningen, som er blevet brugt til aktiviteter for at styrke det sociale sammenhold i klubben.
Får penge til iværksætterindsats
Med støtte på 2,2 millioner kroner fra Tuborgfondet kan Det Kongelige Akademi nu videreudvikle sin indsats med at hjælpe nye arkitekter, designere og konservatorer med at starte egen virksomhed. Det skriver fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
Ønsket fra Det Kongelige Akademi er at støtte kandidater i at oprette egne innovative virksomheder, lige når de har afsluttet deres uddannelse. Initiativet hedder Det Kongelige Akademis Startup Support & Hub.
I Tuborgfondet vil vi gerne støtte unge til en god start på et kreativt arbejdsliv – og ikke mindst til opbygning af en sund virksomhed
Pernille Brems – Programansvarlig for arbejdsmarked i Tuborgfondet
”I Tuborgfondet vil vi gerne støtte unge til en god start på et kreativt arbejdsliv – og ikke mindst til opbygning af en sund virksomhed. I Det Kongelige Akademis Startup Support & Hub får unge desuden mulighed for aktivt at bidrage til den grønne omstilling. Vi glæder os til at følge de unge iværksættere i projektet,” siger Pernille Brems, som er programansvarlig for arbejdsmarked i Tuborgfondet.
I 2024 blev der startet 13 forskellige iværksættervirksomheder inden for møbel, mode, arkitektur og strategisk design, som lige nu er i gang med et startup-forløb. Forløbet klæder idépersonerne på til at lykkes med at skabe innovative virksomheder, der har markedspotentiale og mulighed for at rejse startkapital.
Ny mentorordning på erhvervsskoler
Den sidste af ugens udvalgte uddelinger er fra A.P. Møller Fonden, som netop har givet fem millioner kroner i støtte til en ny mentorordning, hvor erfarne faglærte skal hjælpe erhvervsskoleelever med at gennemføre den erhvervsuddannelse, de er i gang med. Bag ordningen står Dansk Metal.
Baggrunden er, at kun hver anden af de 60.000 elever, som hvert år går i gang med en erhvervsuddannelse, gennemfører uddannelsen. Eleverne falder fra af både faglige og personlige årsager.
Mentorordningen bygger på gode erfaringer fra et årelangt samarbejde mellem Metal Midt-Vestsjælland og erhvervsskolen ZBC, hvor man har oplevet, hvilken forskel en mentor kan gøre. Nu skal ordningen udbredes til mindst fem steder i landet.
”Jeg er stolt over, at vi i Dansk Metal på den her måde kan være med til at gøre en forskel for unge, som har det svært og måske ellers ville droppe ud af skolen. De erfarne ’metallere’ kender faget og arbejdsmarkedet og kan støtte de unge på en anden måde end skolens vejledere. Med små tips og tricks, begejstring for håndværket og personlig opbakning kan vi bidrage til, at flere unge trives bedre samt holder ved og bliver på deres uddannelse,” siger Peter Faber, forbundssekretær i Dansk Metals uddannelsessekretariat, i en pressemeddelelse fra fagforbundet.
Det er frivilligt, ulønnet arbejde at være mentor. Udvælgelsen af hvilke unge, der vil være i målgruppen for et mentorforløb, sker på de enkelte erhvervsskoler.