Nye undersøgelser viser, at mindst hvert sjette barn i Danmark i alderen 0-10 år oplever psykiske problemer, og otte procent vil være diagnosticeret med en psykiatrisk lidelse, inden de er fyldt ti år.
Nu skal et nyt Nationalt Videns- og Kompetencecenter for Tidlig Indsats og Familieforskning være med til at skabe en mere effektiv, landsdækkende indsats med særligt fokus på at styrke alle 0-5-årige børns psykiske udvikling og trivsel. Videns- og kompetencecentret bliver etableret som en udbygning af det eksisterende Center for Tidlig Indsats og Familieforskning ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, og det sker i tæt samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet. Centeret får til huse begge steder.
Økonomien i det nye center er sikret med betragtelig fondsstøtte. Både Novo Nordisk Fonden og Trygfonden bidrager med 30 millioner kroner, mens Ole Kirks Fond er klar med en donation på 12,5 millioner kroner, skriver Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
”Forskningen viser, at det er langt mere effektivt at hjælpe børnene og deres familier, inden problemerne vokser sig store og gror fast. Samtidig kan vi med centret bidrage til at fremme den generelle trivsel hos de mindste børn og formidle viden om betydningen af den tidlige barndom for livslang mental sundhed,” siger professor Mette Væver, der bliver leder af det nye center.
Det nye center bliver et såkaldt ’Center of Excellence’, hvilket signalerer en ambition om at være førende inden for den internationale forskning på området.
”Det er afgørende, at vi bedriver ambitiøs forskning, der kan dokumentere, hvordan vi bedst omsætter den nyeste forskningsbaserede viden til praksis i samarbejde med de fagprofessionelle, der har kontakt med børnene og deres familier i det daglige, og at vi løbende kvalitetssikrer og videreudvikler praksis,” siger Mette Væver.
Bankfond støtter etablering af nyt museum
Filantropis ugentlige overblik over nye udvalgte filantropiske uddelinger fortsætter til gården Hestholm sydøst for Tønder, hvor foreningen Museum Wegner har planer om at skabe et museum omhandlende den i Tønder fødte møbeldesigner Hans J. Wegner. Museet er nu kommet et stort skridt nærmere, efter at foreningen har modtaget en bevilling fra Sydbank Fonden på 312.500 kroner.
Ifølge en pressemeddelelse fra Museum Wegner er fondsbevillingen et væsentligt økonomisk bidrag til projektets anden etape, der skal forberede en kommende anlægsfase.
Vi befinder os i en fase af projektet, hvor vi grundigt og på bedst mulige måde ønsker at forberede os på at søge anlægsmidler til museet
Anne Blond – Direktør, Foreningen Museum Wegner
”Det er med stor glæde, at Museum Wegner har fået dette anerkendende skulderklap af Sydbank Fonden. Vi befinder os i en fase af projektet, hvor vi grundigt og på bedst mulige måde ønsker at forberede os på at søge anlægsmidler til museet. Her indgår den arkitektoniske skitse som noget af det vigtigste materiale, der kan overbevise udenforstående om kvaliteterne i et kommende Museum Wegner,” siger foreningens direktør Anne Blond i pressemeddelelsen.
Ifølge Sydbanks lokale filialdirektør Kristian Præstegaard er der tale om et særdeles vigtigt projekt for regionen.
”Tønder kan ende med at få en attraktion, der ikke kun vil blive et lokalt udflugtsmål, men som også har potentialet til at tiltrække nationale og internationale gæster til området. Ligesom Hans J. Wegner gik forrest med at revolutionere måden at bo og leve på, ønsker Sydbank også at gå forrest og spørge, hvad vi kan gøre for jer, når gode lokale kræfter brænder for at formidle kvalitet og gøre en forskel,” siger Kristian Præstegaard.
Foreningen Museum Wegner regner med at færdiggøre projektets anden fase i løbet af 2025.
Rekordstor bevilling til Aalborg Teater
Fra museumsverdenen fortsætter vi til teaterverdenen, hvor et nyt prospekt for Aalborg Teater netop er blevet offentliggjort. Aalborg
Teater ønsker at flytte fra de nuværende, utidssvarende rammer til byens kommende kulturelle knudepunkt Spritten, og projektet får 20 millioner kroner i støtte fra Spar Nord Fonden.
Ifølge en nyhed på fondens hjemmeside er der tale om den største donation i fondens historie.
Planen for teatret indebærer et byggeri, som skal huse en teatersal med fleksibel indretning, plads til 500 siddende gæster, to såkaldte ’black box-scener’ og et mulighedsrum for forestillinger og internationale gæstespil.
“Et nyt moderne teater med inkluderende faciliteter og indretning vil kunne indlede et helt nyt kapitel for oplevelser, debatter og fællesskab omkring regionens landsdelsscene. Og som en fond, der er forankret i Nordjylland, melder vi os gerne som de første til at bakke op. Derfor har vi bevilget 20 millioner kroner til projektet, hvilket er fondens suverænt største bevilling nogensinde,” siger Michael Slavensky Dahl, der er bestyrelsesformand i Spar Nord Fonden.
Aalborg Teaters administrerende direktør Claus Nørgaard Poulsen er meget glad og taknemlig for den store donation.
”Vi er meget beærede over den fantastiske støtte, Spar Nord Fonden har vist Aalborg Teater med en så exceptionel stor donation,” siger Claus Nørgaard Poulsen.
E-sport skal hjælpe unge i job
Kan gaming og e-sport hjælpe unge i uddannelse og job? Det mener den vestsjællandske forening Sørby E-sport, som netop har fået 2,7 millioner kroner i støtte fra Tuborgfondet til et projekt, som skal løfte unge på kanten af arbejdsmarkedet ind i nye fællesskaber.
I projektet ’Brobyggende Fællesskaber’ bliver 100 unge, der i dag er i udsatte positioner, en del af Sørby E-sport. Gennem en fælles interesse for gaming, et trygt fællesskab, løbende sparring, frivillige opgaver og arbejdspladsafprøvninger får de 100 unge nye relationer og kompetencer og dermed, håber foreningen, en styrket tro på egne evner. Målet er, at de unge på sigt skal få en uddannelses- eller arbejdsplads.
”Vi tror på, der er et stort potentiale i e-sport som et fællesskab, der kan styrke unges relationer og give dem blik for nye muligheder. Sammen med Slagelse Kommune har Sørby E-sport allerede gjort en kæmpe forskel for unge med tilknytning til de lokale jobcentre. Nu får de mulighed for at invitere unge i udsatte positioner, som endnu ikke har en sag i jobcentret, ind i foreningen,” siger Pernille Brems, der er programansvarlig for arbejdsmarkedsområdet i Tuborgfondet, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Bevillingen fra Tuborgfondet vil ifølge projektleder Anders Sørensen fra Sørby E-sport gøre en stor forskel for den gruppe af unge på kanten af arbejdsmarkedet, som foreningen arbejder med.
Vi kan skubbe på selvtillid og skabe relationer og netværk, som giver unge bedre muligheder for at indgå i et arbejdsfællesskab
Anders Sørensen – Projektleder, Sørby E-sport
”Støtten gør, at vi kan anvende vores foreningskultur og værdier til at adressere et vildt problem: 43.000 unge på landsplan er hverken under uddannelse eller i job. Vi kan skubbe på selvtillid og skabe relationer og netværk, som giver unge bedre muligheder for at indgå i et arbejdsfællesskab,” siger Anders Sørensen.
Støtter fire Power-to-X-projekter
Vi tager et tematisk ordentligt spring til næste uddelingsnyhed, som handler om, at Villum Fonden afsætter 20 millioner kroner til at støtte fire Power-to-X-projekter.
Ifølge en nyhed på Villum Fondens hjemmeside bliver projekterne en del af BioInnovation Institutes accelerationsprogram for tidlige startups, Venture Lab.
”I løbet af de seneste år har teknologien, Power-to-X, oplevet stigende interesse for dens potentiale til at producere brændstoffer, kemikalier og materialer på baggrund af grøn brint produceret ved elektrolyse. Teknologien er udset til at spille en nøglerolle i den grønne omstilling. Hvis potentialet skal forløses, er det nødvendigt at omsætte mere forskning på området til innovation, som kan tiltrække kommerciel interesse,” skriver Villum Fonden.
De fire projekter vil blive udvalgt fra det nationale innovationscenter, The Villum Power-to-X Accelerator på DTU, som Villum Fonden gav en bevilling på 80 millioner kroner til i 2022. Her bliver Power-to-X projekter fra danske universiteter hjulpet til et stadie, hvor de kan bevise deres teknologi på laboratorieniveau. For at modne disse projekter yderligere og bringe dem tættere på markedet, ser Villum Fonden ifølge fondens forskningsdirektør Thomas Bjørnholm store perspektiver i at samarbejde med BII.
”Vi vil gerne hjælpe projekter på vej, der transformerer den gode idé til en skalerbar praktisk anvendelse, som kan have stor betydning for den grønne omstilling på globalt niveau og samtidig er en potentielt god forretning. Vi har tidligere hjulpet lovende projekter på vej gennem vores støtte til pionercentre og The Villum Power-to-X Accelerator. Vi glæder os over at hjælpe lovende projekter videre på det næste trin af innovationsrejsen gennem vores samarbejde med BII, der gør det muligt at trække på den store erfaring og succes, BII har fra life-science området,” siger Thomas Bjørnholm.
Skal forske i fosterudviklingens biologiske netværk
Villum Fonden står også bag en bevilling på fire millioner kroner til lektor Pia Nyeng fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, som vil udforske, hvordan biologiske netværk bliver koordineret under udviklingen af et foster.
Det skriver Roskilde Universitet i en pressemeddelelse.
Formålet med projektet er at optage 3D-film af processen med de biologiske netværk og udvikle nye metoder til at analysere, hvordan netværkene forholder sig til hinanden.
”Vi ved stort set intet om denne proces, da vi ikke tidligere har kunnet karakterisere den. Jeg forventer, at projektet styrker samarbejdet mellem forskere inden for udviklingsbiologi, kunstig intelligens, statistik og geometri. Sammen vil vi tackle et komplekst biologisk spørgsmål, jeg som biolog ikke ville kunne finde svaret på alene,” siger Pia Nyeng.
Pia Nyeng skal lave sine undersøgelser sammen med professor i billedanalyse Aasa Feragen fra Danmarks Tekniske Universitet. Projektet hedder ’Decoding the coordination of biological networks (DECONET)’.
Får pris for banebrydende forskning
Vi slutter med en prisuddeling. Den 31. oktober modtager læge Siri Smedemark på en konference i Odense Kirsten Avlund Prisen for sin banebrydende forskning i brugen af transportabelt klinisk udstyr til forebyggelse af akutte indlæggelser blandt ældre i eget hjem.
”Hendes arbejde viser, hvordan avanceret teknologi og tværfagligt samarbejde kan forbedre behandlingen af ældre borgere og reducere antallet af indlæggelser,” skriver Dansk Gerontologisk Selskab i et opslag på LinkedIn.
Kirsten Avlund Prisen er på 10.000 kroner og er sponsoreret af Fonden Ensomme Gamles Værn. Det er fondens direktør, Christine E. Swane, der står for at overrække prisen på en aldringskonference i Odense.
Prismodtageren Siri Smedemark er tilknyttet Klinisk Institut på Syddansk Universitet og Geriatrisk Forskningsenhed på Odense Universitetshospital.