
Water4Food.
Det er navnet på et nyt partnerskab, hvor Grundfos Fonden, Planbørnefonden og African Development Bank over de næste tre år skyder over 100 millioner kroner ind i bestræbelserne på at sikre rent vand og grønnere landbrug til 200.000 mennesker i Sydsudan og Etiopien.
De to lande er på hver sin måde hårdt ramt af klimaforandringer. I Sydsudan kæmper befolkningen med oversvømmelser, som især rammer landbrugsjord, sætter fødevaresikkerhed over styr og forurener drikkevandet. I Etiopien truer tørke konstant befolkningens adgang til rent vand, sanitet og hygiejne.
”Klimaforandringerne har katastrofale konsekvenser for i forvejen sårbare mennesker i Sydsudan og Etiopien. Derfor er det så vigtigt med denne type af samarbejder, som puljer midler og ekspertise på tværs af sektorer, landegrænser og donorer, så vi kan gøre størst muligt forskel for nogle af de mennesker, som har allermest brug for det,” siger Dorthe Petersen, CEO i Planbørnefonden, i en pressemeddelelse.
Planbørnefonden har i mere end et årti samarbejdet med Grundfos Fonden om at fremme adgang til rent vand og klimatilpasning i Togo, Etiopien og Kenya – og nu altså også Sydsudan.
Fond forærer hus til universitet
Den ugentlige gennemgang af udvalgte nye fondsuddelinger fortsætter til de hjemlige himmelstrøg, mere præcist til Esbjerg, hvor Henning G. Kruses Fond den 1. maj overdrager en ejendom i den vestjyske by til Syddansk Universitet.
Bygningen har tidligere været privatbolig for fondens stifter, erhvervsmanden Henning G. Kruse, og har siden hans død i 2022 været ejet af fonden. Nu skal huset danne ramme om forsknings- og udviklingsaktiviteter, skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse. Derudover kan boligen blandt andet bruges som forskerrefugium, gæstebolig og seminarophold.
”Vi er beærede over, at Henning G. Kruses Fond finder, at SDU er en værdig modtager af bygningen, og vi ser meget frem til at videreføre ejendommen i overensstemmelse med Henning G. Kruses ånd og fondens ønsker. SDU’s vigtigste opgave er at skabe værdi for og med samfundet gennem forskning og uddannelse, og det vil denne donation understøtte. Vi har mange ideer om, hvordan vi kan bruge bygningen, og vi vil nu udarbejde en nærmere plan for indretning og drift af den,” siger Jens Ringsmose, der er rektor på SDU.
Vores far spillede en central rolle i etableringen af offshore-sektoren i Esbjerg, og det er en stor glæde at kunne videreføre hans engagement gennem fondens støtte til fremtidens forskere og talenter, der skaber ny udvikling
Marianne Kruse – Bestyrelsesformand, Henning G. Kruses Fond
Bestyrelsesformand i Henning G. Kruses Fond, Marianne Kruse, understreger, at det er med stor glæde, fonden nu donerer huset på Sædding Strandvej til Syddansk Universitet.
”Huset har altid haft en særlig betydning for vores far, og vi er overbeviste om, at det nu får et formål, der afspejler hans værdier og visioner. Vores far spillede en central rolle i etableringen af offshore-sektoren i Esbjerg, og det er en stor glæde at kunne videreføre hans engagement gennem fondens støtte til fremtidens forskere og talenter, der skaber ny udvikling,” siger Marianne Kruse.
Villaen er på knap 400 kvadratmeter og er nabo til Mennesker ved Havet af Svend Wiig Hansen.
Fregatten Jylland sætter kurs mod fornyelse
I de seneste 30 år har museet Fregatten Jylland ved Ebeltoft Vig formidlet historien om det navnkundige krigsskib, der deltog i den eneste danske sejr i krigen i 1864. Nu står museet overfor en større fornyelse, som skal skabe rammerne for formidling, der i højere grad forbinder fortiden med nutiden.
Ifølge en nyhed på Fregatten Jyllands hjemmeside er forprojektet, som undersøger potentialet i en fornyelse, støttet af Salling Fondene, C.A.C. Fonden og Syddjurs Kommune. På LinkedIn skriver Salling Fondene, at bidraget herfra til forundersøgelsen er på en million kroner.
“Som museum skal vi gøre gæsterne nysgerrige på verden. Og vi skal inspirere fremtidige generationer til at gå på opdagelse i historien og forstå, at de ikke er de første mennesker, der har stået overfor store omvæltninger, som kan skabe utryghed og en lyst til at vende verden ryggen,” siger museumsdirektør Anne-Marie Dohm
Næstformand i Købmand Herman Sallings Fond Karin Salling udtrykker stolthed over, at Salling Fondene kan støtte Fregatten Jyllands vision om at forbinde fortidens historie med nutidens teknologi.
”Det er vores håb, at denne fornyelse vil styrke fællesskabet og kulturforståelsen blandt kommende generationer og inspirere dem til at udforske og værdsætte vores rige kulturarv,” siger Karin Salling.
Fregatten Jylland besøges årligt af 60-70.000 gæster.
Energimuseet genåbner takket være driftsstøtte
Også på et andet museum, Energimuseet i Bjerringbro, er der glæde. Energimuseet har fået driftsstøtte fra både Norlys og Grundfos Fonden, og det betyder, at museet lørdag den 12. april igen slår dørene op for offentligheden.
Ifølge en pressemeddelelse fra Norlys har energi- og telekoncernen forpligtet sig til at støtte Energimuseet med to millioner kroner årligt over de næste fire år, mens Grundfos Fonden støtter med 750.000 kroner årligt i samme periode.
”Energimuseet har i snart et halvt århundrede været med til at gøre børn og unge interesserede i energiens verden og den grønne omstilling. Det er en vigtig opgave, og er vi glade for, at vi med denne donation kan bidrage til, at museet kan gøre unge begejstrede for naturvidenskab,” siger Kim Nøhr Skibsted, der er fondsdirektør i Grundfos Fonden.
Energimuseet lukkede i efteråret 2023 for almindelig offentlig adgang, efter et mangeårigt sponsorat fra Energinet ophørte. Siden da har museet kun været åbent for skoleklasser.
Løft til kulturelle fyrtårne i Nordjylland
Vi fortsætter til Det Obelske Familiefond, som netop har bevilget 21 millioner kroner til de første fire såkaldte kulturelle fyrtårne i Nordjylland.
De fire kulturelle fyrtårne er Aalborg Teater, Kulturmødet Mors, Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg og Utzon Center, også i Aalborg. Derudover er fonden i dialog med Musikkens Hus i Aalborg.
Fonden har også fokus på at indgå samarbejder med sociale fyrtårne og er netop nu i dialog med tre organisationer på socialområdet, fremgår det af en nyhed på Det Obelske Familiefonds hjemmeside.
Ved at støtte landsdelens kulturelle og sociale fyrtårne ønsker vi at give et vægtigt løft til kulturlivet og det sociale arbejde og skabe samlingssteder til glæde for lokale og gæster
Peter Larsen – Områdechef Nordjylland, Det Obelske Familiefond
”Ved at støtte landsdelens kulturelle og sociale fyrtårne ønsker vi at give et vægtigt løft til kulturlivet og det sociale arbejde og skabe samlingssteder til glæde for lokale og gæster,” forklarer Peter Larsen, der er fondens områdechef for uddelingerne i Nordjylland.
Det Obelske Familiefond tilbyder de sociale og kulturelle fyrtårne femårige samarbejdsaftaler med tilhørende overordnede målsætninger og en fast årlig bevilling.
Navnene på de sociale fyrtårne ventes offentliggjort inden for få måneder.
Fondspenge sikrer flere aktiviteter for anbragte børn
”Børnehjælpsdagen er et frirum for børn og unge, der er anbragt. Et fællesskab, hvor du ikke bliver set ned på og et særligt sted, hvor det at være anbragt er en positiv ting, fordi det giver adgang til nogle unikke oplevelser.”
Sådan lyder det fra Sara, der er tidligere anbragt og nu er ungeambassadør i organisationen Børnehjælpsdagen. Takket være en bevilling fra Egmont Fonden på 3.850.000 kroner til Børnehjælpsdagens Fællesskabsprogram kan der frem til 31. marts 2027 blive sat yderligere skub i ambitionen om at nå ud til flere end 10.000 anbragte børn og unge.
På listen over planlagte aktiviteter for de anbragte børn står blandt andet julearrangementer og sommertræf.
”Positive fællesskaber er afgørende for anbragte børns livskvalitet og fremtid. Derfor er vi glade for at støtte Børnehjælpsdagens arbejde for at skabe trygge miljøer, hvor børn kan opleve samhørighed og styrke deres trivsel og sociale kompetencer. Vi ser et stort potentiale for at nå endnu flere børn og unge og bidrage til, at de får bedre forudsætninger for at mestre livet," siger Heidi Sørensen, direktør i Egmont Fonden, i en pressemeddelelse fra Børnehjælpsdagen.
Støtte til skønlitterære fællesskaber
Hvad har Scleroseforeningen, Parkinsonforeningen, Alzheimerforeningen og Læseforeningen til fælles? Svaret er, at alle fire foreninger netop har modtaget en milliondonation fra Trygfonden, som i alt har uddelt 15,5 millioner kroner.
Den største af de fire donationer er tilfaldet Læseforeningen, som har modtaget knap 5,7 millioner kroner til at udbrede indsatsen ’Guidet Fælleslæsning’. Der er tale om skønlitterære fællesskaber for alle uanset social baggrund og geografi.
Baggrunden for fondsstøtten er, at hver femte dansker ifølge Trygfondens fælleskabsmåling befinder sig på kanten af samfundets fællesskaber, og en mindre andel på fire procent af de voksne er decideret uden for fællesskaberne.
”Fællesskaber med skønlitteratur som omdrejningspunkt for voksne i udsatte og sårbare positioner har vist sig at styrke deltagernes tro på egne evner, handlemuligheder og oplevelsen af at bidrage til fællesskabet. Læseforeningen har udviklet metoden ’Guidet Fælleslæsning’, som er et lettilgængeligt tilbud for alle, også læseuvante. Metoden består i højtlæsning af prosa og poesi, forberedt og udvalgt af en uddannet læseguide, og efterfulgt af en faciliteret samtale,” forklarer Trygfonden i en nyhedsmail.
Næststørste donation er gået til Scleroseforeningen, der har fået knap 4,2 millioner kroner til at fremme fysisk aktivitet og selvtræning for mennesker med multipel sclerose og på sigt også mennesker med Parkinsons sygdom, gigtpatienter og strokeramte.
Nyt bibliotek på vej i Rødekro
Det er nu så godt som sikkert, at planerne om et nyt kombineret bibliotek og kultur- og hærvejshotspot i Rødekro bliver realiseret.
Det skriver Aabenraa Kommune i en pressemeddelelse i anledning af, at kommunen netop har modtaget tilsagn om 15 millioner kroner i støtte til projektet fra Nordea-fonden.
Det bliver et naturligt samlingspunkt for vores lokale borgere og et tiltrængt pusterum for de mange, der går og cykler på Hærvejen
Jan Riber Jakobsen (Kons.) – Borgmester, Aabenraa Kommune
”Det bliver et naturligt samlingspunkt for vores lokale borgere og et tiltrængt pusterum for de mange, der går og cykler på Hærvejen. Turisterne vil kunne tage ophold og derfra tage på dagsture i lokalområdet, opleve områdets seværdigheder samt besøge de lokale forretninger og handelsdrivende,” siger borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen (Kons.).
Kommunen har opkøbt hele ejendommen på Hærvejen 24, hvor der i øjeblikket er en genbrugsbutik i underetagen.
”Hos Nordea-fonden er vi stolte af at støtte udviklingen af Rødekros nye hærvejshotspot. Det nye bibliotek og kultur- og hærvejshotspot kommer til at blive et attraktivt samlingspunkt, der tilbyder gode praktiske faciliteter for Hærvejens mange cyklister og vandrere, men samtidig bliver der også plads til, at lokalsamfundet kan dyrke de sociale og kreative fællesskaber,” siger uddelingschef i Nordea-fonden Christine Paludan-Müller.
To fonde uddeler priser
Vi slutter med to nyheder om prisuddelinger. Den første er fra Ny Carlsbergfondet, som ved fondens årlige prisfest forleden på Glyptoteket i København uddelte fem kunstpriser, mere specifikt ét hæderslegat, tre kunstnerlegater og ét museumslegat.
De fem prismodtagere var Inge Bjørn, Lene Adler Petersen, Jacob Kirkegaard, Jeannette Ehlers og Lene Burkard. De kunne alle gå hjem med 400.000 kroner.
”De fem prismodtagere spænder bredt i både alder, praksis og virkefelt. Samtidig afspejler de fem prismodtagere en imponerende og mangfoldig diversitet på tværs af generationer. I Ny Carlsbergfondets bestyrelse er vi helt enige om, at netop disse fem prismodtagere med alt det, de repræsenterer, giver et stærkt og tidstypisk billede af dansk kunstliv,” siger Sanne Kofod Olsen, der er nytiltrådt forperson i Ny Carlsbergfondet, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Også Novo Nordisk Fonden har været i prisuddelingshumør og netop givet 2025-udgaven af Novonesis Biotechnology Prize til den tyske professor og mikrobiolog Julia Vorholt.
“Denne anerkendelse er meget overvældende, og den understreger vigtigheden af at forstå mikrobielle samfund og deres rolle i plantesundhed,” siger professoren i en pressemeddelelse fra fonden.
Novonesis Biotechnology Prize gives som en anerkendelse af fremragende forskning eller teknologiske bidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger. Prisen er på fem millioner kroner, hvoraf de 4,5 millioner kroner er dedikeret til prismodtagerens forskning.