Systemforandring kræver strategiændringer

Næsten halvdelen af alle adspurgte fonde svarer i ny rapport, at de ønsker at arbejde mere med systemforandringer end i dag. Men flere fondes strategier kan være en hindring for at fremme systemforandring, fremgår det af rapporten, der også rangordner otte samfundsproblemer efter væsentlighed.

Triv­selskri­sen kom­mer ind som num­mer to på den ran­ge­re­de li­ste over cen­tra­le sam­fund­spro­ble­mer, der kræ­ver sy­stem­for­an­drin­ger, som bli­ver præ­sen­te­ret i ny rapport.

At det kræ­ver sy­stem­for­an­dring at lø­se nog­le af sam­fun­dets mest kom­plek­se pro­ble­mer, er der bred enig­hed om. Og at det kræ­ver lang­sig­te­de sam­ar­bej­der, er der og­så kon­sensus omkring.

Men selv­om 45 pro­cent af al­le ads­purg­te fon­de si­ger, at de ger­ne vil ar­bej­de me­re med sy­stem­for­an­dring i frem­ti­den, er der vis­se hindringer.

Det frem­går af en ny rap­port, ‘Fon­de og sy­stem­for­an­dring’, som Re­al­da­nia, Bi­ku­ben­fon­den, Tryg­fon­den og Po­ul Due Jen­sens Fond har få­et ud­ar­bej­det af Bo­ston Con­sul­ting Group og Tran­si­tion Collective.

Rap­por­tens ana­ly­se ba­se­rer sig på en spør­ge­ske­maun­der­sø­gel­se med knap 200 re­spon­den­ter fra myn­dig­he­der, kom­mu­ner, det po­li­ti­ske sy­stem, ci­vil­sam­fundsor­ga­ni­sa­tio­ner, filan­tro­pi­ske fon­de og for­e­nin­ger. Og der­u­d­over 30 kva­li­ta­ti­ve in­ter­views med eks­per­ter og ledere.

For­må­let med at la­ve ana­ly­sen har væ­ret at af­dæk­ke be­hov, bar­ri­e­rer og po­ten­ti­a­ler for fon­des ar­bej­de med sy­stem­for­an­dring, og nog­le af de bar­ri­e­rer, som rap­por­ten iden­ti­fi­ce­rer, re­la­te­rer sig alt­så til fon­de­nes strategier.

Top 8: De mest cen­tra­le sam­fund­spro­ble­mer, der kræ­ver systemforandringer

I rap­por­ten er re­spon­den­ter­ne og­så ble­vet spurgt om, hvil­ke sam­fund­spro­ble­mer der i størst grad kal­der på sy­stem­for­an­dring. Se den ran­ge­re­de li­ste her:

  • 1. Kli­ma­kri­sen
  • 2. Triv­selskri­sen
  • 3. So­ci­al ulighed
  • 4. De­mo­gra­fi­ske udfordringer
  • 5. Ud­for­drin­ger i sund­heds- og velfærddystemet
  • 6. Ud­dan­nel­se og arbejdsmarked
  • 7. Tek­no­lo­gi
  • 8. Glo­ba­li­se­ring

“Nog­le fon­de op­le­ver, at de­res stra­te­gi­er be­græn­ser de­res ev­ne til at frem­me sy­stem­for­an­dring. Fle­re fon­de har stra­te­gi­er med fo­kus på kort­sig­te­de pro­jek­ter, der kan le­ve­re hur­ti­ge re­sul­ta­ter. Hvis man som fond øn­sker at en­ga­ge­re sig i sy­stem­for­an­dring, kan sådanne stra­te­gi­er be­græn­se mu­lig­he­der­ne,” står der blandt an­det i rapporten.

Hver fjer­de fond an­gi­ver des­un­den, at fo­kus på an­dre kon­kur­re­ren­de dags­or­de­ner in­ter­nt i fon­den er en bar­ri­e­re, hvil­ket kan skyl­des be­vid­ste stra­te­gi­ske pri­o­ri­te­rin­ger el­ler væ­re et re­sul­tat af mang­len­de af­stemt­hed mel­lem fon­dens stra­te­gi og am­bi­tio­ner­ne om at bi­dra­ge til sy­stem­for­an­dring, frem­går det vi­de­re af rapporten.

Der­for må fon­de alt­så til­pas­se de­res or­ga­ni­sa­tio­ner, så de kan un­der­støt­te “mo­di­ge valg med et lang­sig­tet fo­kus,” kon­klu­de­rer rapporten.

“Fon­dens in­ter­ne or­ga­ni­se­ring skal kun­ne un­der­støt­te ar­bej­det med en sy­ste­misk til­gang, og det er der­for vig­tigt at sik­re de ret­te in­ter­ne be­tin­gel­ser for at kun­ne age­re me­re flek­si­belt og un­der­støt­te me­re lang­sig­te­de valg,” står der.

Manglende viden og kompetencer

Rap­por­ten iden­ti­fi­ce­rer des­u­den en ræk­ke bar­ri­e­rer for at kun­ne ar­bej­de me­re med sy­stem­for­an­dring, men vilj­en til at sam­ar­bej­de er i hvert fald ik­ke en af dem.

”Det er før­ste gang, der i Dan­mark er sat spot­light på mu­lig­he­der og bar­ri­e­rer i
for­hold til at ar­bej­de sy­ste­misk med de helt sto­re pro­ble­mer. Den go­de nyhed
er, at ap­pe­tit­ten på nye og per­spek­tivri­ge sam­ar­bej­der er gan­ske stor både
blandt for ek­sem­pel fon­de, ci­vil­sam­fundsor­ga­ni­sa­tio­ner og myn­dig­he­der. Man­ge peger
dog på, at mang­len­de kom­pe­ten­cer og vi­den er en bar­ri­e­re for at bidrage
me­re,” si­ger Met­te Lind­gaard, Ma­nag­ing Di­rector & Part­ner i Bo­ston Consulting
Group, i en pressemeddelselse.

Vil du læse artiklen?

Med et abon­ne­ment får du fuld ad­gang til filan​tro​pi​.dk.

Det ko­ster at pro­du­ce­re uaf­hæn­gig og dyb­de­bo­ren­de jour­na­li­stisk. Læs me­re om Filan­tro­pi og se pri­ser­ne for at abon­ne­re her.

Abon­nér

Allerede abonnent? Log ind her:

Skribent

Læs mere om

Kategorier:

Tags:

Læs også

Forsiden lige nu