Med 1. september 2024 som stiftelsesdato har en ny erhvervsdrivende fond set dagens lys i Danmark. Frececo Fonden er navnet på fonden, der er stiftet med en grundkapital på 50 millioner kroner.
Bag fonden står rigmanden Morten Hummelmose, som er kendt for at have tjent milliarder af kroner på sit arbejde for og medejerskab af en af verdens største kapitalfonde EQT, og hans hustru, advokat Nanna Hummelmose.
Filantropi har fået aktindsigt i Frececo Fondens vedtægter. Her fremgår det, at formålet med fonden er ”at yde støtte af almennyttig eller almenvelgørende karakter inden for et eller flere af følgende områder: Menneskerettighedsrelaterede, sociale, uddannelsesmæssige, samfundsgavnlige og kulturelle (herunder sportsrelaterede) aktiviteter samt miljø- og klimaforhold.”
Den nye fond vil støtte organisationer, projekter samt andre former for initiativer og aktiviteter, der arbejder indenfor de pågældende områder og i overensstemmelse med de værdier, der fremgår af FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder fra 1948.
Derudover kan Frececo Fonden ”undtagelsesvis” yde støtte til forskning, hvis ”særlige forhold eller omstændigheder” taler for det.
Fondens formål er ikke ligestillede, og der er således ikke krav om balance i uddelingerne til de forskellige dele af uddelingsformålet. Det fremgår endvidere, at fonden kan yde støtte i både Danmark og udlandet, og at støtten kan gives både til offentlige og private organisationer, foreninger og fonde etableret både inden- og udenfor Danmarks grænser.
Fondens grundkapital er etableret ved, at Morten Hummelmoses investeringsselskab Frececo ApS kontant har indskudt 75 millioner kroner.
Vi kan alligevel ikke bruge alle de penge, vi har. Der er andre, der har mere brug for dem
MORTEN HUMMELMOSE – stifter af Frececo Fonden
Ifølge vedtægterne har Frececo ApS besluttet, at 50 millioner kroner af det indskudte beløb skal tilfalde fondens grundkapital, og at den sidste tredjedel af det indskudte beløb skal tilfalde fondens frie reserver.
Fokus på menneskerettigheder
Hvad det mere konkret er for projekter, den nye fond påtænker at tilgodese, hvornår det kommer til at ske, og hvad Morten Hummelmoses dybereliggende filantropiske intentioner med fonden er, ville Filantropi gerne have spurgt den tidligere kapitalfondpartner om. Men i en e-mail takker han nej til interview på nuværende tidspunkt.
”Vi er i opstartsfasen med fonden, og den dagligt ansvarlige er endnu ikke tiltrådt. Jeg vil derfor gerne vente med et interview til Fundats og Filantropi til en gang i det nye år. Det vil også være relevant for både forperson og direktør at medvirke,” skriver Morten Hummelmose i mailen.
Han har dog valgt at give et enkelt interview om Frececo Fonden til Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.dk, hvori man kan blive lidt klogere på hans og hustruens bevæggrunde for at stifte en fond. Her fortæller han blandt andet, at arbejdet med menneskerettigheder gennem flere år har haft Hummelmose-parrets interesse.
Rigmænd stifter fonde
- Morten Hummelmose er langt fra den eneste danske mangemillionær eller milliardær, som inden for de senere år har stiftet en fond og påtænker at bruge en del af formuen på filantropi.
- I 2021 stiftede Bestsellers ejer og nummer to på listen over Danmarks rigeste, Anders Holch Povlsen, en ny fond under navnet Holch Povlsen Foundation som supplement til de fonde, der allerede findes i Bestseller-regi.
- I 2021 stiftede Morten Ebbesen, der havde høstet en gevinst i milliardklassen ved salget af softwarefirmaet Siteimprove, Ebbefos Fonden sammen med hustruen Vibeke Nyfos.
- I sommeren 2022 kom Lind Foundation til verden. Bag fonden står Aarhus-erhvervsmanden Henrik Lind fra Lind Invest. Fonden strøg direkte ind på Fondenes Videnscenters oversigt over de 100 mest uddelende fonde i Danmark anno 2022.
- I slutningen af 2023 stiftede grundlæggeren af bagagehåndteringsvirksomheden Power Stow International Martin Vestergaard, der i 2020 var nummer 65 på Berlingskes oversigt over Danmarks rigeste, via sit holdingselskab Hanne Jensen & Martin Vestergaard Fonden.
Tilbage i 2016 var parret med til at starte en dansk afdeling af menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, og Morten Hummelmose er både formand i Danmark og medlem af organisationens globale bestyrelse.
”Så vi har arbejdet med menneskerettigheder i mange år, og derfor er det et naturligt fokus for vores nye fond,” siger Morten Hummelmose til Finans.dk.
Parret er endvidere gået ind i et par projekter under Danmarks første hospitalsfond, Børneriget Fonden, som gennem partnerskaber med fonde, virksomheder og privatpersoner støtter det nye børnehospital i København, Mary Elizabeths Hospital.
Lysten driver værket
53-årige Morten Hummelmose var partner i og medejer af den børsnoterede kapitalfond EQT i 17 år, indtil han i 2023 forlod EQT. Han ejer stadig 1,5 procent af kapitalfonden, hvilket ifølge Finans.dk svarer til en værdi på cirka 3,8 milliarder kroner.
Når han og hustruen Nanna nu begge går ind i fondssektoren, er det ifølge Morten Hummelmose drevet af lyst mere end af pligt.
”Pligt er ikke det rigtige ord, men det ligger vel på en eller måde i de værdier, vi er opdraget med, at vi har lyst til at give tilbage. Vi har hele tiden haft i baghovedet, at vi egentlig godt kunne tænke os at stifte en fond for at lave vores velgørende arbejde mere struktureret, fordi vi vidste, at vi fra nu af vil bruge mere tid på det. Det har taget os halvandet år at få på plads,” siger han til erhvervsmediet.
Også Nanna Hummelmose opsagde sidste år sit job som advokat.
Vi har arbejdet med menneskerettigheder i mange år, og derfor er det et naturligt fokus for vores nye fond
Morten Hummelmose – stifter af Frececo Fonden
Morten Hummelmose pointerer, at fonden samtidig har en særlig betydning for parrets tre børn, der er i alderen 16-24 år.
”Fonden betyder også, at vi for vores børn er med til at skabe et fundament for velgørenhed for familien. Efterhånden, som de bliver ældre, kan de, i det omfang de ønsker det, blive mere og mere involveret, så det bliver et familieprojekt. Og vi kan alligevel ikke bruge alle de penge, vi har. Der er andre, der har mere brug for dem,” siger Morten Hummelmose til Finans.dk.
Har ansat direktør
Af stiftelsesdokumenterne fra Erhvervsstyrelsen, som Filantropi også har fået aktindsigt i, fremgår det, at Stine Krause Olsen udgør direktionen i Frececo Fonden. Hun har ifølge dokumenterne adresse i Geneve i Schweiz. Tidligere har hun arbejdet i konsulentfirmaet McKinsey.
Formand for den fire personer store bestyrelse er Birgitte Qvist Sørensen, der af familiemæssige årsager stoppede som generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp i januar i år. Hun er i første omgang valgt som formand for fondsbestyrelsen i et år.
Den øvrige bestyrelse i fonden består af ægteparret Morten og Nanna Hummelmose samt Mette Lykke Ravn, der bedst er kendt for at være direktør i madspildsappen Too Good To Go. I april i år indtrådte Mette Lykke Ravn i Nationalbankens repræsentantskab.
Ved siden af Frececo Fonden er Morten Hummelmose blandt andet stiftende bestyrelsesmedlem og medlem af investeringskomiteen i EQT Foundation, som opstod, da EQT blev børsnoteret for fem år siden, samt involveret i virksomhederne Pas Normal Studios og Racket Club.
Han forventer dog at bruge en stor del af sin tid på arbejdet i den nystiftede erhvervsdrivende fond og på filantropi i øvrigt.
”Jeg kommer måske til at bruge 25-50 procent af min tid på velgørenhed,” siger Morten Hummelmose til Finans.dk.