På søndag er det ikke kun den første dag i julemåneden og dagen, hvor det første lys i adventskransen skal tændes. Det også den dato, hvor der åbnes for to nye søgemuligheder i Carlsbergfondet.
Det kan du læse meget mere om i denne uges udgave af Filantropis oversigt over aktuelle calls og puljer, hvor der blandt andet også fortælles om Tømrermester Jørgen Holm og Hustru Elisa f. Hansens Mindelegat, som modtager ansøgninger om støtte til arbejde med bekæmpelse af kræftsygdomme.
En anden ny søgemulighed, vi retter luppen mod, er fra Nordea-fonden og Friluftsrådet. Her kan friluftsorganisationer og -aktører søge fonden om støtte til projekter, der fremmer bæredygtighed i friluftslivet.
Det skal, som altid, for god ordens skyld understreges, at der langt fra er tale om en komplet oversigt over kommende deadlines.
Tip os om nye deadlines
- Filantropi bringer hver torsdag en opdateret oversigt over udvalgte aktuelle calls og puljer i de danske fonde og andre filantropiske aktører. Vi hører meget gerne fra fonde og foreninger med deadlines de kommende måneder – især hvis der er tale om nye søgemuligheder.
- Tips kan sendes til mailadressen callsogpuljer@filantropi.dk
Derimod viser listen et udsnit af nogle af de mange muligheder, der er for at søge om midler i den sidste måneds tid af 2024 og starten af det nye år, og med særlig fokus på nye initiativer i den filantropiske sektor.
Rækkefølgen herunder er defineret af de enkelte puljer eller calls’ ansøgningsdeadline.
Familien Hansens Fond
Fire gange om året kan man søge Familien Hansens Fond om penge, og næste deadline er lige rundt om hjørnet.
Den erhvervsdrivende fond, der blev stiftet for knap tre år siden af ægteparret Janni og Per Hansen, støtter projekter inden for områderne uddannelse, sundhed, kultur og social. Fonden støtter projekter og borgere i Horsens og omegn samt borgere med relation til området.
Ansøgningsfrist: 30. november 2024.
Læs mere her.
Helsefonden
Også Helsefonden har en ansøgningsdeadline, der nærmer sig, nemlig til kategorien 'Øvrige'.
Helsefonden bevilger penge til projekter i krydsfeltet mellem social- og sundhedsområdet, herunder ulighed i sundhed og forebyggelse. Det kan være forskning og forsøg samt projekter med et oplysende sigte.
Derudover bevilger fonden til projekter vedrørende boligformer for ældre eller handicappede. Det kan for eksempel være modelprojekter, forskning og konkrete forbedringer til gavn for en gruppe af borgere.
Fonden, der kun støtter danske organisationer og institutioner, opdeler sine projekter i kategorierne ’Forskning’ og ’Øvrige’, og det er altså i sidstnævnte kategori, der snart er deadline.
Ansøgningsfrist: 3. december 2024 kl. 14:00.
Læs mere her.
Bestles Fond
Etatsraad Georg Bestle og Hustrus Mindelegat, bedre kendt som Bestles Fond, støtter navnlig kulturelle og almennyttige sociale formål. Andre formål kan også komme på tale, understreger fonden, der også hvert år afsætter et mindre beløb til ”unge handelsmænds uddannelse, hovedsageligt inden for vinbranchen”.
Formuen i Bestles Fond stammer netop fra vinbranchen. Georg Christian Bestle stod bag et vinforma, som i 1919 blev en del af det nystiftede aktieselskab United Wine Import.
Ansøgningsfrist: 15. januar 2025.
Læs mere her.
Dreyers Fond
Den erhvervsdrivende fond Margot og Thorvald Dreyers Fond, som i sit almennyttige arbejde særligt har fokus på arkitekt- og advokatbranchen, uddeler hvert år i april og i november legater til projekter og studieophold. Fonden, der bedst bare er kendt som Dreyers Fond, har to årlige ansøgningsfrister, og den næste nærmer sig.
I 2023 uddelte Dreyers Fond i alt 66,7 millioner kroner, fordelt fifty/fifty mellem arkitekt- og advokatformål.
Ansøgningsfrist: 15. januar 2025.
Læs mere her.
Augustinus Fonden
Som en nyskabelse indfører Augustinus Fonden seks årlige ansøgningsrunder på musikområdet. Det sker med virkning fra årsskiftet 2024-2025.
Fonden har hidtil modtaget og behandlet ansøgninger løbende. Med de seks årlige runder ønsker Augustinus Fonden at sikre en bedre mulighed for planlægning af ansøgninger og hurtigere afklaring, hvis man for eksempel barsler med koncerter, festivaler, publikumsudvikling, vidensprojekter, indspilninger, nye værker og talentudvikling.
Ifølge en nyhed på fondens hjemmeside modtog modtog Augustinus Fonden i 2023 omkring 750 ansøgninger til musikprojekter og bevilgede
40 millioner kroner til cirka 300 projekter.
Næste ansøgningsfrist (for festivaler): 17. januar 2025. Frist for næste åbne ansøgningsrunde: 17. marts 2025.
Læs mere her.
Lauritzen Fonden
Den erhvervsdrivende fond Lauritzen Fonden, der sidste år uddelte 56,6 millioner kroner, har i disse år den filantropiske opmærksomhed særligt rettet mod sårbare børn og unge i Danmark.
”En gruppe af børn og unge i Danmark vokser op med et bagland, der ikke har mulighederne for at understøtte udviklingen af barnets generelle trivsel og dannelse. Det kan komme til udtryk gennem manglende adgang til kulturoplevelser, adgang til bevægelse og leg eller støtte gennem uddannelsessystemet. Det er understøttelsen af denne gruppes muligheder og indgang til fællesskaber, vi fokuserer på i vores uddelinger,” forklarer Lauritzen Fonden på sin hjemmeside.
Derudover støtter fonden bredt inden for sin fundats med fokus på områderne søfart, kultur, socialt arbejde og uddannelse.
Ansøgningsfrist: 19. januar 2025.
Læs mere her.
Energi Fyns fonde
Igennem 19 år har Energi Fyns to fonde støttet projekter og ideer på Fyn. Og nu kan lokale ildsjæle, fællesskaber og projekter igen søge om støtte hos Energi Fyns Almene Fond og Energi Fyns Udviklingsfond. Det skriver Energi Fyn i en pressemeddelelse.
I april i år modtog 30 fynske ildsjæle, foreninger, virksomheder og forskere i alt 2,5 millioner kroner i støtte fra de to fynske fonde.
”Som andelsselskab ejet af 220.000 fynske andelshavere har vi et helt særligt ansvar for at medvirke til at skabe udvikling på Fyn og for fynboerne – uanset, om det handler om udrulning af fibernet, nye udviklingsprojekter, fynske arbejdspladser eller om at støtte klub- og foreningslivet på Fyn. Det betyder derfor meget for os, at vi med vores fonde kan være med til at støtte lokale fællesskaber og bidrage til udviklingen på Fyn,” fortæller Bent Agerholm, der er administrerende direktør for Energi Fyn.
Energi Fyns fonde blev stiftet i 2005 med midler fra salget af aktier i det daværende energiselskab Elsam. Siden har fondene hjulpet langt over 300 ideer og initiativer godt på vej.
I 2025 uddeler Energi Fyns fonde igen samlet op til 2,5 millioner kroner. Støttemodtagerne offentliggøres i april næste år.
Ansøgningsfrist: 31. januar 2025.
Læs mere her:
Realdania
Den 10. oktober åbnede den filantropiske forening Realdania for ansøgninger til puljen ’Samlingskraft – Sammen om steder vi holder af’.
I ansøgningsperioden har alle former for foreninger, lokale grupperinger og frivillige organisationer mulighed for at søge støtte til
lokale arrangementer, der sætter fokus på vores fælles kulturarv og særlige steder i hele landet.
Samlingskraft er et projekt, der bliver drevet af foreningen By og Land Danmark, mens projektet er finansieret af Realdania. By og Land Danmark opfordrer i en pressemeddelelse fra Realdania alle med et engagement i deres lokalområde til at tage del i Samlingskraft og søge op til 25.000 kroner. Pengene kan bruges til at sætte emner som bæredygtige materialer, bevaring og fællesskab på dagsordenen.
Siden Samlingskraft-projektets start er der blevet afholdt over 120 arrangementer rundt omkring i Danmark.
Ansøgningsfrist: 19. februar 2025.
Læs mere her.
Orient’s Fond
Lige i starten af det nye år, helt præcis den 6. januar 2025, åbner Aktieselskabet Dampskibsselskabet Orient’s Fond for modtagelse af nye ansøgninger
.
Fonden har i perioden 2019-2023 i alt uddelt 398 millioner kroner til søfartsrelaterede og almennyttige formål. Sidste år donerede Orient’s Fond 112,9 millioner kroner, hvilket gjorde fonden til den 36. mest uddelende fond i Danmark på Fondenes Videnscenters årlige top-100.
Ansøgningsfrist: 28. februar 2025 kl. 12:00
Læs mere her:
Carlsbergfondet
Den 1. december åbnes der for ansøgninger til dels opslaget Forskningsformidling, dels for ansøgere til Carlsberg Mindelegat. Mens der kan søges om op til tre millioner kroner til formidling af forskning, er beløbsgrænsen på bryggerifondens mindelegat 200.000 kroner.
Som omtalt i Filantropi i sidste uge har Carlsbergfondet netop uddelt 19 millioner kroner til 23 nye projekter, der formidler aktuel forskning. De 23 projekter er udvalgt på baggrund af ansøgninger indsendt til Forskningsformidling og Carlsberg Mindelegat, der blev annonceret i maj i år.
”Interessen for vores formidlingspuljer har overgået alle vores forventninger. Siden vi sidste år søsatte de to puljer, har vi uddelt næsten 65 millioner kroner til spændende projekter, der udbreder videnskabelige indsigter og resultater fra forskningens verden til et bredt publikum. Særligt opmuntrende er det at se de mange forskere, unge såvel som etablerede, som prøver kræfter med forskningsformidling med midler fra Carlsberg Mindelegat,” lød det i sidste uge fra direktør i Carlsbergfondet Lasse Horne Kjældgaard.
Ansøgningsfrist: 1. marts 2025 kl. 16:00
Læs mere her:
Kirsten & Gunnar Fonden
Kirsten & Gunnar Fonden, hvis fulde navn er Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jacobsens Familiefond, er stiftet for at støtte det aarhusianske kunst- og kulturliv. Fonden deler penge ud dels gennem fire årlige legatuddelinger, dels ved donation til et skulpturelt værk til de nye havnearealer på Aarhus Havn samt ved donation til et eller flere malerier til aarhusianske hospitaler.
De fire årlige legater udgør 300.000 kroner per legat.
Fonden har én årlig ansøgningsrunde.
Ansøgningsfrist: 3. marts 2025 kl. 12:00.
Læs mere her.
Holms Mindelegat
Holms Mindelegat, hvis fulde navn er Tømrermester Jørgen Holm og Hustru Elisa f. Hansens Mindelegat, kan søges om støtte til arbejde med bekæmpelse af kræftsygdomme samt til arbejde indenfor helbredelse af svagelige børn. Der uddeles årligt omkring en halv million kroner fordelt på mindre legatportioner.
Ansøgningsfrist: 15. marts 2025.
Læs mere her.
Hørslev-Fonden
Fonden uddeler en gang årligt cirka 1,5 millioner kroner til videnskabelige forskningsprojekter inden for det farmaceutiske og lægevidenskabelige område.
Ansøgningsfrist: 31. marts 2025.
Læs mere her:
Nordea-fonden
De er netop blevet åbnet for ansøgninger til Nordea-fondens ’Renoveringspulje’, der skal styrke lokale mødesteder over hele landet. Puljen er på 75 millioner kroner.
Forsamlingshuse, spejderhytter, idrætshaller og medborgerhuse kan søge mellem 200.000 og en million kroner i støtte til projekter, som skaber positive forandringer gennem energirenovering, reparation, istandsættelse og opgradering af faciliteter.
”Vi vil give de lokale mødesteder en hjælpende hånd, så de kan stå stærkere og endnu mere bæredygtigt i fremtiden og fortsat være vigtige omdrejningspunkter for de mange fællesskaber, vi samles om. Vi oplever en stor efterspørgsel fra foreninger, der vil forbedre både de miljømæssige og sociale rammer – og med puljen håber vi at gøre en forskel i hverdagen, hvor fællesskaberne mødes,” siger Nordea-fondens administrerende direktør Henrik Lehmann Andersen i en pressemeddelelse fra fonden.
Ansøgningsfrist: 31. marts 2025.
Læs mere her.
15. Juni Fonden
15. Juni Fonden har tidligere i november lanceret programmet ’15JF Ung Kunst’, der tilbyder støtte til unge billedkunstnere gennem en hæderspris, legatforløb og kapacitetsopbyggende initiativer. Fonden har afsat seks-otte millioner kroner årligt til det nye program, oplyser den på sin hjemmeside.
Programmet er særligt designet til at støtte de helt unge kunstnerskaber med unikke visuelle udtryk og stemmer, der ifølge 15. Juni Fonden fortjener at blive hørt. Det sker blandt andet gennem et tæt og skræddersyet forløb, hvor tre nyuddannede kunstnere vil blive fulgt tæt over en længere periode og modtage økonomisk støtte til for eksempel atelierplads, udstillingsproduktion samt kunstfaglig, administrativ og teknisk rådgivning fra førende eksperter inden for kunstfeltet.
”Vi har uddelt hæderspriser til dimitterende billedkunstnere gennem mere end 10 år. Jubilæet var en god anledning til at evaluere prisen. En grundig evaluering blandt andet med input fra de tidligere prismodtagere viste, at hæderspriserne har gjort en positiv forskel for modtagerne. De har set dem som udtryk for anerkendelse, og de har haft stort brug for prispengene. Men evalueringen viste også, at unge kunstneres udfordringer generelt er meget store både i forhold til indtjening, mulighed for at skabe kunst, visning af kunsten og opnåelse af anerkendelse for den,” siger fondsdirektør i 15. Juni Fonden Henriette Christiansen om baggrunden for det nye tiltag.
Fondens hæderspris på 50.000 kroner bliver fortsat uddelt til tre udvalgte dimmiterende kunstnere som en anerkendelse af deres talent.
Ansøgningsfrist: Bliver annonceret i februar 2025. Fristen bliver, hvis alt går som planlagt, i april 2025, oplyser programchef Per Voetmann til Filantropi.
Læs mere her.
Realdania
Den filantropiske forening Realdania og Landsbyggefonden er gået sammen om en indsats, der skal nytænke og udvikle centrale mødesteder i tilknytning til almene boligområder. Det oplyser Realdania i en pressemeddelelse.
”Lokale kvartershuse skyder op i de almene boligområder i disse år. Det er huse med faciliteter og funktioner, der kan bruges af forskellige grupper i et boligområde på tværs af for eksempel generationer, kulturer, sociale grupper og boligform. Nu sætter den filantropiske forening Realdania og Landsbyggefonden ekstra fokus på, hvordan man kan gøre disse huse endnu bedre i fremtiden. De to parter har allerede sat et udviklingsarbejde i gang, der skal bidrage med viden om, hvordan kvartershuse udvikles og designes med fokus på bæredygtige, fysiske løsninger, ejerskabs- og driftsmodeller, fællesskaber og trivsel samt god arkitektur,” skriver Realdania.
Realdania har bevilget en pulje på 80 millioner kroner i støtte til konkrete, udviklingsorienterede kvartershuse, der skal opføres i de kommende år i et samarbejde mellem blandt andre Landsbyggefonden, boligorganisationer, kommuner og Realdania.
Ansøgningsfrist og nærmere vilkår forventes udmeldt i løbet af 2025.
Læs mere her.
Ebbefos Fonden
Ebbefos Fonden, der i 2023 uddelte 20,9 millioner kroner, ønsker både i indeværende år og næste år særligt at fokusere på tre områder:
At bane vejen tilbage til fællesskabet for børn med langvarigt skolefravær. At fremme den frie leg, herunder legens bidrag til fællesskaber. Og at udfordre tidens fokus på snævre kropsidealer.
I et opslag på LinkedIn understreger fonden, at den ikke har åbne ansøgningsrunder i resten af 2024 og i 2025. I stedet modtager fonden meget gerne løbende ideer eller projektforslag indenfor de tre fokusområder.
Ansøgningsfrist: Ingen.
Læs mere her.
Carlsbergfondet
Som omtalt i Filantropi den 10. oktober, åbner Carlsbergfondet nu for indsendelse af hasteansøgninger. For at aktivere det nye virkemiddel om midler til forskningsaktiviteter, der kræver akut finansiering, er kravet en forhåndsgodkendelse og tilstedeværelsen af helt særlige ydre akutte og uforudsete forhold.
Som eksempler nævner fonden pludselige samfundsbegivenheder og uforudsete naturhændelser, der kræver akut handling i form af en lynhurtig forskningsindsats og ikke kan afvente fondets ordinære opslag, eksempelvis miljøkatastrofer, politisk ustabilitet eller fremkomsten af nye sygdomme.
“En gang imellem kan der opstå situationer, der kræver en akut forskningsmæssig indsats. Det er ikke nødvendigvis noget, der sker ofte, men et stort eksempel er selvfølgelig corona-pandemien, hvor det pludselig var nødvendigt at give midler til forskning, både i relation til selve sygdommen, men også i relation til borgernes adfærd under pandemien,” forklarede Lars Egstrøm Kristensen, der er Chief Scientific Officer i Carlsbergfondet, i Filantropi i sidste uge.
Ansøgningsfrist: Ingen
Læs mere her.
Nordea-fonden
Hånd i hånd med Friluftsrådet inviterer Nordea-fonden nu friluftsorganisationer og -aktører til at søge om støtte til projekter, der fremmer bæredygtighed i friluftslivet. Ifølge en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside er der tale om en målrettet pulje, som kan søges til konkrete projekter inden for miljømæssig, social eller ledelsesmæssig bæredygtighed i friluftslivet.
”Det er et fælles ansvar at passe godt på vores natur, og derfor er vi meget glade for, at Friluftsrådet nu igangsætter en indsats, der skal motivere flere til at arbejde med bæredygtighed. Indsatsen kommer til at byde på fælles læring, inspiration og videnopbygning – og ikke mindst en mulighed for at medlemsorganisationer kan søge om støtte til lokale bæredygtighedsprojekter. Vi er stolte af at støtte op om den indsats hos Nordea-fonden,” siger Christine Paludan-Müller, der er uddelingschef.
Nordea-fonden har støttet Friluftsrådets projekt med 4,2 millioner kroner over tre år. I fondens sideløbende pulje kan der søges om støtte til bæredygtige initiativer i friluftslivet fra 200.000 kroner og opefter.
Ansøgningsfrist: December 2027.
Læs mere her.