Årets store ansøgningsfrist til Carlsbergfondets frie forskningsmidler er netop overstået, men for at imødekomme eventuelt akut opståede behov for forskning i den mellemliggende periode indtil næste års efterårsopslag, har Carlsbergfondet nu taget et nyt virkemiddel i brug.
‘Akutte forskningsprojekter’, kalder fondet det nye virkemiddel, som skal give mulighed for, at fonden kan agere mere fleksibelt og transparent, hvis der skulle opstå situationer, hvor det er nødvendigt at rykke hurtigt.
“Engang imellem kan der opstå situationer, der kræver en akut forskningsmæssig indsats. Det er ikke nødvendigvis noget, der sker ofte, men et stort eksempel er selvfølgelig corona-pandemien, hvor det pludselig var nødvendigt at give midler til forskning, både i relation til selve sygdommen, men også i relation til borgernes adfærd under pandemien,” siger Lars Egstrøm Kristensen, der er Chief Scientific Officer i Carlsbergfondet.
Vi oplever, at forskningsmiljøerne efterspørger agilitet og fleksibilitet. Samtidig ønsker vi som fond at være transparente og sikre de samme præmisser for alle ansøgere
Lars Egstrøm Kristensen – Chief Scientific Officer, Carlsbergfondet
Med det nye virkemiddel ønsker Carlsbergfondet at lave en fordør, som forskerne kan gå ind ad i de tilfælde, hvor det måtte vise sig nødvendigt, fortæller Lars Egstrøm Kristensen.
“Vi oplever, at forskningsmiljøerne efterspørger agilitet og fleksibilitet. Samtidig ønsker vi som fond at være transparente og sikre de samme præmisser for alle ansøgere,” siger han og tilføjer, at Carlsbergsfondet med det nye virkemiddel har bevæget sig ind i nyt farvand.
“Det er et helt nyt virkemiddel for fonden. Det adskiller sig primært ved, at der ikke er faste frister, der kan spænde ben for vigtig forskning i helt akut opståede situationer. Det er ret åbent, hvad og hvor meget der kan søges til. Så vi er meget spændte på at se, hvad der kommer ud af lanceringen af virkemidlet, og hvordan det konkret bliver modtaget,” siger han.
Op til forskerne at definere
Carlsbergfondet har valgt hverken at sætte minimum- eller maksimumsgrænser på, hvor mange penge der kan søges om, ligesom fonden heller ikke kommer med konkrete eksempler på, hvad der kan og ikke kan søges til.
Og den åbne tilgang er valgt med fuldt overlæg, fortæller Lars Egstrøm Kristensen.
“Vi vil lade det være op til forskerne selv at vurdere, så det på den måde er forskningen, der dikterer, hvad og hvor meget, der søges om,” siger han.
Dog skal forskningsprojektet være inden for rammen af, hvad Carlsbergfondet generelt støtter.
Fordi det nye virkemiddel udelukkende retter sig mod akutte forskningsaktiviteter, skal ansøgeren desuden argumentere for, at forskningsprojektet ikke kan afvente fondens ordinære opslag, ligesom at behovet for forskningsprojektet ikke kunne forudses inden den seneste ordinære ansøgningsfrist.
Før en forsker kan indsende en hasteansøgning, skal projektet desuden have en forhåndsgodkendelse fra Carlsbergfondets sekretariat.
“Vi åbner fordøren, men det bliver ikke en ladeport, der bliver åbnet. Vi regner kun med at uddele få bevillinger af denne type om året,” siger Lars Egstrøm Kristensen.