Podcasts, film, events, samtaler og festivals.
Det er blandt de formidlingsprojekter, som netop har modtaget besked om, at der er penge på vej fra Carlsbergfondet. I alt uddeler Carlsbergfondet 19 millioner kroner til 23 nye projekter, der formidler aktuel forskning.
Bevillingerne til de 23 projekter er givet i fri konkurrence på baggrund af ansøgninger indsendt til de to åbne opslag ’Forskningsformidling’ og ’Carlsberg Mindelegat’, der blev annonceret i maj i år.
I regi af puljen Forskningsformidling gives der 17,5 millioner kroner til 15 større formidlingsinitiativer tilrettelagt og gennemført af professionelle aktører, mens der uddeles 1,5 millioner kroner fra Carlsberg Mindelegat til otte projekter, der udføres af forskere ved danske universiteter og forskningsinstitutioner.
”Interessen for vores formidlingspuljer har overgået alle vores forventninger. Siden vi sidste år søsatte de to puljer, har vi uddelt næsten 65 millioner kroner til spændende projekter, der udbreder videnskabelige indsigter og resultater fra forskningens verden til et bredt publikum. Særligt opmuntrende er det at se de mange forskere, unge såvel som etablerede, som prøver kræfter med forskningsformidling med midler fra Carlsberg Mindelegat. Det har netop været vores hensigt at bidrage til, at forskere får styrket deres formidlingskompetencer og mod på at deltage aktivt i den offentlige samtale og debat,” siger direktør i Carlsbergfondet, professor Lasse Horne Kjældgaard, i en pressemeddelelse fra fonden.
På listen over støttemodtagere står blandt andre Magtudredningen 2.0.
”Den viden, som skabes i Magtudredningen 2.0, skal ud at leve i samtaler mellem borgere, beslutningstagere og andre. Derfor er vi rigtig glade for, at Carlsbergfondet har valgt at støtte vores formidlingsindsats i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag,” skriver Magtudredningen 2.0 i et opslag på LinkedIn.
Fondspengene giver eksempelvis mulighed for at lave live streaming af forskning om magt og demokrati til alle, der vil se med, og invitere til såkaldte fyrtårnsarrangementer for borgere forskellige steder i landet.
Flere virksomheder skal gøres klimaklar
Filantropis ugentlige oversigt over udvalgte aktuelle fondsuddelinger fortsætter til Industriens Fond, som med en ny bevilling på 26 millioner kroner vil hjælpe flere danske virksomheder til at blive ”klimaklar”.
Bevillingen sikrer en forlængelse af den digitale læringsplatform Klimaklar Produktionsvirksomhed, der blev startet af Industriens Fond og Dansk Industri i 2022. Her får virksomheder adgang til en stribe moduler, som gør dem i stand til at lære at samle relevant data og lave det CO2-regnskab, der er afsættet for at komme godt i gang med grøn omstilling. Programmet henvender sig til virksomheder inden for produktion, transport, engroshandel og forsyning.
“Klimaklar Produktionsvirksomhed har bevist sit værd som katalysator for grøn omstilling i dansk industri. Det forventes i dag af både lovgivere, kunder og samarbejdspartnere, at man som virksomhed har styr på sit CO2-regnskab og igangsat initiativer, der nedbringer udledningerne. Det er et spørgsmål om konkurrenceevne, og derfor skal vi have endnu flere virksomheder med,” siger administrerende direktør i Industriens Fond Thomas Hofman-Bang i en pressemeddelelse.
Med en række nye elementer, der udvikles i starten af 2025, forbliver programmet aktuelt for både virksomheder, der nu går i gang med arbejdet, og for dem, der tidligere har været igennem et Klimaklar-forløb og ønsker at intensivere indsatsen.
Ambitionen er, at 9.000 virksomheder skal have gennemgået et Klimaklar-forløb inden udgangen af 2028.
Ny viden på vej om kvinders overgangsalder
Selvom kvinder udgør halvdelen af befolkningen, mangler vi som samfund evidens for, hvordan overgangsalderen påvirker kvinderne. Det er baggrunden for, at Velux Fonden nu med fem millioner kroner støtter et nyt forskningsprojekt, ’Kvinder i sund overgang – fra peri- til postmenopause’, som vil undersøge overgangsalderens tværfaglige kompleksitet.
Vi står med et overset, men også naturligt fænomen, som er væsentligt at belyse for kvinder midt i livet
Maria Hybholt – Lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab
”Vi skal huske, at overgangsalderen rammer kvinder, som er i den arbejdsdygtige alder. De udgør derfor et stort bidrag til samfundsøkonomien,” siger projektets leder Maria Hybholt, som er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.
Hun mener, at der skal udfyldes et ”200 år stort hul med manglende forskning for kvinder”.
”Vi har haft et samfund, som hverken har fokuseret på kvinder eller kvindesygdomme, og som har haft en forskningskultur, som historisk set har målt og vejet på mænd – gerne unge mænd. Det skal vi gøre op med. Vi står med et overset, men også naturligt fænomen, som er væsentligt at belyse for kvinder midt i livet”, siger Maria Hybholt i en pressemeddelelse fra Velux Fonden.
International forskning har i grove træk vist, at 30 procent af kvinderne bliver ramt af lette symptomer, 30 procent af moderate symptomer og 30 procent af svære symptomer, mens de sidste ti procent svinger fra land til land. Symptomerne er blandt andre hedestigninger, svedeture, søvnløshed og hjertebanken.
Forskningsprojektet løber fra 2025 til 2027.
Unge får frie tøjler til at skabe kunstværk
På Arken, museet for samtidskunst i Ishøj, glæder man sig til at skrive kunsthistorie. Det sker med et nyt projekt kaldet ’Third Space’, hvor unge mennesker fra den københavnske vestegn lukkes ind i museets maskinrum og får frie tøjler til sammen med kunstneren Henrik Plenge Jakobsen at skabe et multifunktionelt kunstværk fra bunden.
Skabelsen af kunstværket er støttet af Tuborgfondet, Nordea-fonden, Sportgoodsfonden, Spar Nord Fonden, Region Hovedstadens kulturpulje samt foreningen Roskilde Festival.
”Vi tror på, at kunst og kultur kan være en vigtig motor for nye fællesskaber blandt unge, og det nye kunstværk kan blive et nyt samlingssted for unge på Vestegnen,” siger Arkens direktør Marie Nipper i en pressemeddelelse.
Hun understreger, at projektet er muliggjort takket være mange fondes opbakning.
”Vi er meget taknemmelige for den store opbakning og økonomiske støtte fra fondene til Third Space,” siger direktøren.
Historiske haver i Aalborg bliver genskabt
I Aalborg har den nye filantropiske aktør AN-TV netop givet Aalborg Kloster et tilsagn om 490.000 kroner til genskabelsen af klostrets unikke, historiske haver, som også vil medvirke til at sikre og udvikle byens historie og kulturarv.
Klosterforstander Flemming Møller Mortensen, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og tidligere minister for udviklingssamarbejde og minister for nordisk samarbejde, glæder sig over bevillingen.
”Vi har ikke kunnet igangsætte restaureringen af haverne uden bevillingen fra AN-TV, hvilket har været en løftestang af dimensioner. Vi har brug for en revitalisering af byens mentale åndehul, og det får vi nu. Det har været en stor drøm for os”, siger Flemming Møller Mortensen i en pressemeddelelse fra AN-TV.
Løftet af Klosterhaven, der er kendt som ’Den forbudte have’, og Paradispladsen, som rummer Aalborgs ældste springvand, giver også mulighed for at udbygge mulighederne for at stille helt unikke udearealer til rådighed for kulturelle arrangementer og generelt forbedre oplevelsen for de mange besøgende.
“Aalborg Kloster er et helt særligt sted i byen, et åndehul og en påmindelse om vores fælles historie, som vi i AN-TV er stolte over at kunne støtte. Ved at genskabe de historiske haver hjælper vi med at bevare et unikt stykke Aalborg, hvor både borgere og besøgende kan finde ro og fordybelse. Støtten til klosteret er en vigtig del af AN-TV’s mission om at styrke lokale kulturinstitutioner og skabe varige værdier i lokalsamfundet,” siger Henrik Viholm, der er næstformand i AN-TV.
Unik bygning på Amager fremtidssikres
Fra Aalborg fortsætter vi til Amager i København, hvor Tietgenkollegiets badeværelser nu bliver renoveret med støtte fra Nordea-fonden på 40,4 millioner kroner. Projektet skal fremtidssikre kollegiet, der danner rammen om livet for 390 studerende.
Tietgenkollegiet er en helt unik bygning, som også i fremtiden skal byde på de allerbedste rammer for de studerende
Henrik Tvarnø – Direktør i fonden Tietgenkollegiet
Under opførelsen af Tietgenkollegiet i årene 2004-2005 blev der brugt messingfittings og -ventiler på samtlige 360 badeværelser. På opførelsestidspunktet var der ikke tilstrækkelig med viden om, at messing i installationer på længere sigt kan medføre betydelige tæringsproblemer. Kollegiet har oplevet en række vandskader som følge heraf, og for at forhindre nye tilfælde, renoveres alle badeværelser derfor nu.
”Tietgenkollegiet er en helt unik bygning, som også i fremtiden skal byde på de allerbedste rammer for de studerende. Støtten fra Nordea-fonden giver os nu mulighed for at sætte gang i den helt nødvendige renovering af badeværelserne. Arbejdet forebygger fremtidige skader og garanterer, at den helt specielle bygning fortsat kan fungere som et fantastisk hjem for danske og internationale studerende mange år frem,” siger Henrik Tvarnø, der er direktør i fonden Tietgenkollegiet, i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Projektet forventes at være afsluttet ultimo 2026.
Nye t-shirts til håndboldspillere
Vi slutter i en noget anden økonomisk boldgade med to nyheder fra Sparekassen Danmark Fonden Himmerland.
Fonden har netop været på besøg hos spejdergruppen DDS Ferslev medbringende et tilsagn om knap 16.000 kroner til nye pavilloner. De skal bruges, når spejderne skal på lejrtur og til andre arrangementer.
På Sparekassen Danmark Fonden Himmerlands hjemmeside bliver det i en anden nyhed fortalt, at sparekassens afdeling i Aars for nylig fik besøg af nogle friske unge håndboldspillere fra Aars Håndboldklub. De kom for at takke for en donation på 26.000 kroner, der er blevet brugt til at producere nye t-shirts til håndboldspillernes træning.