I Rigsarkivets sikre magasiner ligger 5.900 udvalgte arkivæsker med dokumenter af enestående national betydning. Her finder man blandt meget andet Danmarks grundlove, breve fra H.C. Andersen, Christian 4.’s stilebøger og retsdokumenter fra 1600-tallets hekseprocesser.
Frem til 2028 bliver der sat strøm til de 5.900 arkivæsker. Alle dokumenter af enestående national betydning skal nemlig digitaliseres, så man kan gå til kilderne online.
Arbejdet er muliggjort med 10 millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og 7,5 millioner kroner fra Augustinus Fonden.
”Kronjuvelerne i Rigsarkivets skatkammer tæller blandt andet helt centrale dokumenter fra Danmarks tidlige statsstyre og dombøger fra landets ældste domstole. Nu digitaliseres disse helt særlige arkivalier, så alle får nem adgang til vores fælles kulturarv i dag og i fremtiden,” siger Christine Wiberg-Lyng, direktør i Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, i en pressemeddelelse fra Rigsarkivet.
Frank Rechendorff Møller, der er direktør i Augustinus Fonden, ser et stort demokratisk og forskningsmæssigt potentiale i at bidrage til tilgængeliggørelsen af den unikke samling arkivalier.
”Digitaliseringsprojektet bygger på et grundigt forarbejde, som gør det muligt at tilgængeliggøre dokumenter, der repræsenterer alle dele af samfundet. Det er værdifuldt både for det danske samfund og for danskernes fælles hukommelse, da kulturarven aktiveres på en ny måde,” siger Frank Rechendorff Møller.
Ny indsigt i kobling mellem fødselsvægt og sygdom
Rigsarkivet har fået fondspenge til yderligere et digitaliseringsprojekt. I en anden pressemeddelelse oplyser arkivet således, at det netop har modtaget en bevilling på knap 19,4 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til udvikling af et banebrydende nyt digitalt register over alle personer født i Danmark i perioden 1926 til 1973.
Registret skal give nye indsigter i sammenhængen mellem fødselsvægt og sygdom og er det eneste af sin slags i Danmark.
I arkivet ligger der allerede millioner af håndskrevne optegnelser fra jordemoderprotokoller og fødselsindberetninger med nøjagtige oplysninger om fødselsvægt og -længde. I det nye register skal materialet digitaliseres og kobles med CPR for de knap fire millioner danskere, der er født i perioden.
Projektet ledes af forskningsleder Jennifer Baker fra Hospital og chefkonsulent Jeppe Klok Due fra Rigsarkivet.
”Projektet vil skabe en unik database, som er hidtil uset i sin størrelse, detaljeringsgrad samt tidsperiode. Det er fantastisk, at vi som forskere og arkivarer kan kombinere fagligheder og herved skabe en forskningsressource, som vil skabe en større indsigt i, hvordan størrelse ved fødslen og andre faktorer påvirker sundhed og sygelighed både hos den enkelte person, men også på tværs af generationer og over tid,” siger Jennifer Baker i Rigsarkivets pressemeddelelse.
Det nye register forventes at være færdigt og klar til brug i slutningen af 2028.
Vil sikre tryghed i arbejdslivet
Filantropis ugentlige overblik over udvalgte nye filantropiske uddelinger fortsætter til Trygfonden, som netop har uddelt midler til en række projekter relateret til arbejdsmarkedet.
Et af de støttede projekter er fra fagforeningen og a-kassen FOA, som har modtaget 2,6 millioner kroner fra Trygfonden. Donationen går til første del af en indsats, som skal styrke trygheden i de sidste år af arbejdslivet og overgangen til pension.
Ifølge en nyhedsmail fra Trygfonden er sundhedstilstanden blandt FOA’s 169.000 medlemmer betydeligt dårligere end i den generelle
befolkning, og medlemmerne får langt hyppigere end gennemsnittet af erhvervsaktive danskere tildelt førtidspension. Med donationen vil
FOA derfor igangsætte en indsats for medlemmer over 50 år, så flere kan føle sig trygge i den sidste del af arbejdslivet og fastholde arbejdet trods forandringer i deres helbredstilstand.
Projektet gennemføres i samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning samt en række kommuner, og indsatsens første del løber frem til foråret 2025.
Blandt de øvrige donationsmodtagere, som får penge fra Trygfonden, er Dansk Erhverv. Organisationen modtager 9,7 millioner kroner til et projekt, der skal opkvalificere arbejdstageres digitale færdigheder på tværs af fagområder for at sikre digital inklusion og arbejdsmarkedsparathed.
Ny viden om kroppen til børn og unge
Når museet og science-centret Experimentarium i Hellerup i 2026 åbner dørene til en stor udstilling om menneskekroppen, er det muliggjort med en samlet bevilling på 30 millioner kroner fra Leo Fondet, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og Ole Kirk’s Fond.
’Super-krop!’ er navnet på udstillingen, som til et yngre publikum skal formidle, hvordan krop og adfærd spiller sammen.
”Vi er meget glade for at støtte en både fantasifuld og faktabaseret udstilling om menneskekroppen til børn og unge. Vi er sikre på, at den vil være med til at give dem en masse viden om kroppens fantastiske egenskaber fra huden på ydersiden til samspillet mellem organer og immunsystem på de indre linjer,” siger Anne-Marie Engel, der er Chief Scientific Officer i Leo Fondet, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Experimentariums administrerende direktør Kim Gladstone Herlev har store forventninger til udstillingen.
”Glæd dig til et vildt sansebombardement, hvor du leger dig til viden om din krop, som var du på rejse inde i den. Oplevelsen sætter lys på vigtige funktioner, som din krop udfører helt automatisk, og hvordan du påvirker din krop gennem din adfærd,” siger han.
Udvider indsats for børns kropstrivsel
Det handler også om menneskekroppen i den næste uddelingsnyhed, om end perspektivet er et noget andet.
Stræben efter urealistiske kropsidealer kan føre til alvorlig mistrivsel. Derfor har Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade sammen med Anti Doping Danmark de seneste tre år besøgt flere end 200 6. klasser landet over og undervist i realistiske kropsidealer med et projekt kaldet ’Spejlven’.
Med 4,3 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden kan projektet udvides og i de kommende tre år hjælpe endnu flere børn og unge til bedre selvværd og højere trivsel. Det skriver Nordea-fonden på sin hjemmeside.
”Vi oplever en stor efterspørgsel på vores workshops fra skoler i hele landet. Lærerne kan se, hvordan eleverne spejler sig i helt urealistiske kropsidealer især på sociale medier, og det har store konsekvenser for deres trivsel. Vi hjælper eleverne til at forholde sig mere kritisk til de idealer, de selv og deres venner stræber efter. Samtidig klæder vi voksne omkring børnene på til at være gode rollemodeller,” siger Laila Walther, der er direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.
Spejlven-indsatsen vil fra 2025 arbejde mere målrettet med idrætten, hvor mange børn er aktive i deres fritid. Skoler og idrætsklubber kan få rådgivning i, hvordan de skaber rammer omkring omklædningsrum og bad, der forbedrer børnenes muligheder for at få et realistisk og sundt blik på egne og andres kroppe.
Nordea-fonden har tidligere støttet Spejlven med tre millioner kroner.
Forskning i, om madklubber kan bekæmpe ensomhed
Helsefonden, Brdr. Hartmanns Fond, Aase og Ejnar Danielsens Fond og Hoffmann & Husmans Fond har tilsammen bidraget med 850.000 kroner til et nyt projekt, der dykker ned i, hvordan madklubber på plejehjem kan bekæmpe ensomhed hos ældre.
Det er Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsforvaltning og Københavns Professionshøjskole, som sammen vil udvikle og afprøve en metode til at forebygge ensomhed på plejehjem. Det skal ske ved at inddrage beboere på plejehjem i at etablere deres egne madklubber.
”De madklubber, vi allerede har i gang, er en stor succes. Både medarbejdere og beboere er glade for dem. Beboerne husker hinanden, taler mere sammen også uden for madklubben, og de finder måske en ny ven. Samtidig genoplever de glæden ved at lave mad sammen. Nye fællesskaber og relationer kommer ikke af sig selv, når du for eksempel er svækket mentalt eller fysisk, eller når du har boet alene i lang tid. Derfor vil vi nu sammen med beboere, medarbejdere og forskere finde den bedste model for madklubber på vores plejehjem, så vi kan udbrede de gode erfaringer og bekæmpe ensomhed,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) ifølge en nyhed fra Sjællandske Medier.
På landsplan er det omtrent en ud af seks ældre over 85 år, der føler sig ensomme.
Hæderspriser til syv talenter
Vi slutter med en prisuddeling. Den erhvervsdrivende fond 15. Juni Fonden har nemlig netop uddelt sine årlige hæderspriser til syv talenter inden for kunst og design.
”I deres respektive afgangsværker kommer de udvalgte kunstnere og designere både med bud på og bidrag til vores fælles udfordringer, når det kommer til transport og design, andre dykker helt ned i det nære, det kropslige og det familiære. Fremtidens kunstnere og designere rammer således ned i såvel højaktuelle samfundsmæssige problematikker samt i alment menneskelige forhold, som de med mod og originalitet giver deres bud på, hvordan man kan adressere i 2024,” skriver 15. juni Fonden på hjemmesiden.
De syv talenter, heriblandt en designduo, belønnes hver med 50.000 kroner.
Det er 11. gang, at 15. juni Fonden uddeler hæderspriser.