Hvordan kan vi fremover overføre dufte på afstand, ligesom man i dag overfører lyd og billeder?
Det er ét af de spørgsmål, som nu vil blive forsøgt besvaret takket være i alt 51 portioner støttepenge fra Villum Fondens Experiment-program. Tilsammen modtager de 51 nyskabende og utraditionelle forskningsideer knap 100 millioner kroner, oplyser Villum Fonden i en pressemeddelelse.
"Villum Experiment repræsenterer det uventede og det uprøvede. Her støtter vi forskere, der tør tage chancer, og vi ved, at nogle af disse projekter kan føre til banebrydende opdagelser. Vores mål er at give plads til ideer, der kan ændre verden – selvom de kan virke helt vilde i begyndelsen,” siger Thomas Bjørnholm, der er forskningsdirektør hos Villum Fonden.
Projektet, der skal undersøge, hvordan dufte kan overføres på afstand, kan føre til en helt ny form for telekommunikation, der integrerer lugtesansen, så vi ikke bare kan se og høre over afstande mellem enheder, men også dufte.
”Projektet åbner dørene for forskning i integrationen af elektroniske næser i digitale duftudsendelsesapparater. I fremtiden kan denne viden anvendes til at tilføje en ekstra dimension til kommunikation ved at inkludere dufte ud over lyd og billede," forklarer lektor på Mads Clausen Instituttet ved Syddansk Universitet Roana de Oliveira Hansen, der leder projektet.
I et andet af de støttede projekter, Infuse, skal det undersøges, om man kan bruge insekter som råstof til for eksempel tekstiler eller emballage. Hvis det lykkes, vil det åbne mulighed for vidtstrakt brug af insekt-biomasse til helt nye former for biomaterialer.
Undersøger danskernes oplevelser af afmagt
Villum Fondens søsterfond Velux Fonden støtter med en bevilling på knap ni millioner kroner fordelt over fem år et nyt forskningsprojekt, der sætter fokus på danskernes oplevelser af afmagt.
I spidsen for projektet ’Afmagt i Danmark: En humanistisk undersøgelse af afmagtens former, manifestationer og potentialer i det 21. århundrede’ står professor i antropologi på Aarhus Universitet Mikkel Rytter. Ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet vil projektet blandt andet tage fat på, hvor, hvordan og hvorfor borgere i Danmark føler afmagt.
”Der er mange fænomener i verden, som kan resultere i afmagt – fra vores krop, dens udseende, forandringer og sygdom til vores nære relationer i familien. Økonomi, bureaukrati, racisme, sociale medier eller et dårligt arbejdsmiljø. For slet ikke at tale om eksterne begivenheder på stor skala som krige, katastrofer eller klimaforandringer. Afmagt har mange dimensioner og fremtrædelsesformer. Oplevelser og erfaringer med afmagt er måske på mange måder et kendetegn ved den tid, vi lever i. Det er dog vigtigt, at afmagt ikke kun lammer eller pacificerer os – vi ønsker også i projektgruppen at forstå, hvilke nye fællesskaber og forandringspotentialer, der kan udspringe af afmagt,” siger Mikkel Rytter.
I projektet skal 15 forskere fra forskellige humanistiske discipliner ved Faculty of Arts på Aarhus Universitet samarbejde.
Ny forskning i kamp mod type 2-diabetes
Vi bliver i forskningens verden med nyheden om, at Novo Nordisk Fonden netop har bevilget 101,8 millioner kroner til Danmarks hidtil største forskningsprojekt om type 2-diabetes.
I projektet skal det undersøges, præcis hvilke livsstilsændringer der skal til for at lykkes med at ændre og fastholde en livsstil, der kan holde type 2-diabetes så meget i skak, at man kan leve et liv uden behov for medicin – måske endda et liv helt uden den ellers kroniske sygdom.
”Vi ved fra forskningen, at livsstilsændringer som vægttab, sund kost og motion har en gavnlig effekt på dit blodsukker, hvis du har type 2-diabetes. Men vi ved jo også godt, at det langt fra er så let, som det lyder. Mange personer med type 2-diabetes ender derfor også med at skulle tage medicin mod blandt andet forhøjet blodsukker og kolesterol,” siger projektleder Søren Gregersen, overlæge og professor ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.
Ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital skal 1.500 personer, der netop har fået konstateret type 2-diabetes og samtidig er overvægtige, rekrutteres til det landsdækkende forskningsprojekt. Det går i gang næste år og strækker sig frem til 2030.
Danmark i frontlinjen inden for kræftforskning
Novo Nordisk Fonden står også bag en bevilling på 14,5 millioner kroner til Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Under ledelse af professor Jakob Nilsson skal fondsmillionerne bruges til at opbygge en ny open access-infrastruktur, som vil sikre alle landets forskere adgang til en helt ny teknologi, der forener styrkerne fra genteknologi og mikroskopi.
Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.
Infrastrukturen skal bygges op i løbet af 2025 og vil ifølge pressemeddelelsen placere Danmark i frontlinjen inden for avanceret kræftforskning.
”Jeg ser store muligheder med den kommende infrastruktur, der baner vejen for helt ny forskning indenfor en bred vifte af felter. Det kræver højt specialiseret viden og udstyr at benytte denne teknologi, og ved at samle udstyr og ekspertise på ét sted, kan vi sikre den optimale brug af metoderne og sikre både videndeling og udvikling. Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har i forvejen højt avancerede mikroskopifaciliteter og ekspertise i genetisk forskning, så det giver rigtig god mening at lægge den nye infrastruktur her,” siger Jakob Nilsson.
Trecifret millionstøtte til fremtidens gastronomi
Gennemgangen af udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid fortsætter til Nordea-fonden, som støtter fremtidens gastronomi, nærmere bestemt en ny Hotel- og Restaurantskole i København, med 266 millioner kroner.
Ifølge en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside vil Hotel- og Restaurantskolen løfte faglighed og håndværk til nye højder i uddannelsen af dem, der skal forme fremtidens gastronomi og hospitality. Det skal ske på en ny, bæredygtig skole og et tilhørende gastronomisk campus.
Projektet har et samlet budget på 600 millioner kroner, og med fondens bevilling er første spadestik til den nye skole kommet et stort skridt nærmere.
Henrik Lehmann Andersen, administrerende direktør i Nordea-fonden, mener, at fonden med uddelingen er med til at skrive historie.
”Vi er enormt stolte over at støtte etableringen af en ny Hotel- og Restaurantskole i Valby, som med bæredygtigt byggeri og gennem nytænkende værkstedsbaseret undervisning vil styrke fagligheden, elevernes sociale fællesskaber og i særlig grad imødekomme dem, der har særlige behov,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Holder tidsplanen, kan den nye skole åbne dørene i 2028.
Aarhus-fond giver penge til fælles- og korsang
I sommeren 2025 kommer Europas største korfestival European Choir Games til Aarhus. Ifølge en pressemeddelelse fra Kirsten og Gunnar Fonden støtter fonden i den forbindelse et projekt kaldet ’Syng med, Aarhus’ med en million kroner.
Syng med, Aarhus inkluderer fællessang og korsang for både sangglade amatører og erfarne sangere. Målet er at skabe et stærkt fællesskab gennem musikken, hvor byens korliv er i centrum, og hvor alle kan deltage.
Med vores støtte ønsker vi at bidrage til, at korfestivalen både forskønner byen med fællessang, og sætter Aarhus på det internationale musiklandkort
Peter Rønnow – Bestyrelsesformand, Kirsten og Gunnar Fonden
”Kor og korsang kan noget helt særligt. Det forener mennesker på tværs af alder, køn og kulturer i en fælles musikalsk oplevelse. Med vores støtte ønsker vi at bidrage til, at korfestivalen både forskønner byen med fællessang, og sætter Aarhus på det internationale musiklandkort,” siger Peter Rønnow, der er bestyrelsesformand for Kirsten og Gunnar Fonden.
Ambitionen for Syng med, Aarhus er at samle 25.000 børn, unge og voksne om korsang og fællessang.
Hæderspriser til dansk kulturliv
Vi bliver i kulturens verden med nyheden om, at Wilhelm Hansen Fonden tirsdag den 22. oktober uddeler fondens årlige hæderspriser ved et arrangement på Glyptoteket i København.
Ifølge en nyhed på fondens hjemmeside gives priserne i år til en række markante skikkelser indenfor både dansekunsten, teaterkunsten og musikkens verden.
”De og deres virke beriger det danske kulturliv, og samtidigt høster de anerkendelse i det store udland,” skriver Wilhelm Hansen Fonden.
Prismodtagerne, som alle kan tage hjem fra Glyptoteket 200.000 kroner rigere, er skuespiller og dukkemager Gertrud Exner, ensemblet Trio con Brio, musiker Bilal Irshed, teaterinstruktør og dramatiker Nikolaj Cederholm og koreograf Bobbi Jene.
Fondspenge til jubilæumsfest for Reden
Filantropis ugentlige uddelingsrundtur slutter i Aalborg, nærmere bestemt hos det sociale tilbud Reden Aalborg, som i år kan fejre 10-års jubilæum.
Reden har netop modtaget en bevilling på 15.000 kroner fra Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld. Pengene skal anvendes til en 10-års jubilæumsfest, som finder sted den 28. november.
”Det har stor betydning for os og brugerne, at vi kan fejre jubilæet. Vi har fået bevist, at der er behov for et tilbud som Reden i Aalborg,” siger forstander Jeanette Dam Kaastrup i en nyhed på fondens hjemmeside.
Målgruppen for Reden Aalborg er blandt andre kvinder, som har været udsat for seksuelle overgreb eller vold, er hjemløse eller lider af psykisk sygdom. Reden Aalborg er en del af KFUK’s sociale arbejde.
Flere end 400 kvinder har i år benyttet sig af Reden Aalborgs tilbud.