
Der er meget inspiration for danske fonde at hente fra den asiatiske filantropi, lyder det fra Carol Liew (th) og Naina Subberwal Batra (tv), som er henholdsvis direktør for ECCA Family Foundation og AVPN. De opfordrer til mere samarbejde og partnerskaber.Vi kigger ofte mod USA for viden og inspiration til nye metoder, tilgange og trends inden for filantropiens verden. Men der er også inspiration at hente i den fremadstormende asiatiske fondssektor.
Det mener Carol Liew, fondsdirektør i Ecca Family Foundation, der har base i Singapore og arbejder med klima og naturgenopretning i flere asiatiske lande. Fonden er stiftet af Christian Algot Enevoldsen, søn af Pandora-stifterne Winnie Liljeborg og Per Enevoldsen.
Carol Liew fremhæver især partnerskaber og finansieringsmetoder som områder, hvor asiatiske fonde arbejder anderledes end deres europæiske modparter.
"Det er sjældent asiatisk filantropi, der fylder på de store fondskonferencer verden over. Men der sker rigtig meget i Asien lige nu. Blandt en række nye fonde og filantroper er der et stort fokus på innovative partnerskaber og finansieringsmodeller, som styrker den filantropiske indsats i regionen,” siger Carol Liew.
Den 27. marts mødtes hun med en række danske fonde i København på konferencen Spaces2025 for at erfaringsudveksle og drøfte muligheder for samarbejder. Konferencen var arrangeret af Poul Due Jensens Fond og ØK’s Almennyttige Fond.
Naina Subberwal Batra, som ligeledes deltog på mødet i København, vurderer ligeledes, at der er inspiration at hente for de danske fonde i måden, hvorpå asiatiske fonde bedriver filantropi. Særligt når det kommer til fleksible og innovative arbejdsmetoder:
“Der er en stor grad af fleksibilitet i den asiatiske filantropiske sektor. Der er ikke så mange etablerede strukturer for filantropien, og det giver en frihed til at arbejde langt mere agilt. En række asiatiske fonde arbejder derfor med mange forskellige tilgange, tester nye metoder, nye finansielle værktøjer og partnerskaber,” siger hun.
Naina Subberwal Batra er direktør for det asiatiske investeringsnetværk AVPN, som er et af Asiens største netværk for sociale investeringer, der udover en lang række store asiatiske fonde, blandt andet har Ford Foundation, Hewlett Foundation, Bill and Melinda Gates Foundation som medlemmer.
Mere fleksible
De seneste års økonomiske fremgang i Asien har givet et stort rygstød til den filantropiske sektor i regionen. Den filantropiske kapital er på få år vokset markant, og fokus er skiftet fra lokal støtte fra velhavende individer til nye professionelle fonde, der adresserer globale udfordringer. Nye fonde, som ifølge World Economic Forum, i høj grad er “bevidste om behovet for at gå fra traditionel velgørenhed til mere strategiske og effektbaserede modeller.”
Den filantropiske sektor i Asien er ikke så institutionaliseret og etableret i formelle strukturer. Det betyder, at der ikke er en fast måde at gøre tingene på
Naina Subberwal Batra – direktør for AVPN
Netop den hurtige udvikling og fremgang har bidraget til en mere innovativ og fleksibel fondskultur, mener Naina Subberwal Batra.
“Den filantropiske sektor i Asien er ikke så institutionaliseret og etableret i formelle strukturer. Det betyder, at der ikke er en fast måde at gøre tingene på. Fondene tilpasser i højere grad indsatsen til den situation, de står i. De kommer ikke med færdige løsninger, men er villige til at prøve nye ting af. Og det har en klar styrke i forhold til at igangsætte projekter, der har reel impact,“ siger hun.
Ligeledes mener Carol Liew, at mange asiatiske fonde er fleksible og omstillingsparate og i høj grad har fokus på at tilpasse sig bevillingsmodtagernes behov.
“Tilgangen i mange fonde er, at det er folk på jorden, der kan komme med løsningerne, og at fondens uddelinger skal tilpasses deres behov. Derfor kalder mange fonde det heller ikke længere bevillingsmodtagere, men partnere,” siger hun.
Partnerskabsfilantropi
En stor trend i det asiatiske filantropiske miljø er såkaldt collaborative philanthropy. I rapporten Philanthropy in Asia udgivet af AVPN fremgår det, at asiatiske filantroper i stigende grad udforsker “collaborative philanthropy, i takt med at de lovgivningsmæssige rammer bliver mere pålidelige, og antallet samt mangfoldigheden af aktører, der arbejder med samfundsforandrende initiativer i storskala i Asien, vokser."
Tilgangen er på fremmarch både, når det gælder geografisk og tematisk bestemte partnerskaber, vurderer Naina Subberwal Batra.
“Det er selvfølgelig ikke alle fonde, men der er et stigende fokus på partnerskaber og på samarbejde med ngo’er, myndigheder og virksomheder omkring at løse konkrete udfordringer. Vi ser en stor åbenhed for at samarbejde på tværs,” siger hun.
Partnerskaber vinder ligeledes frem fondene imellem. Her er der ikke kun tale om to eller tre fonde, der går sammen, men i mange tilfælde adskillige fonde, der indgår et partnerskab - enten hvor de i fællesskab etablerer et projekt eller sammen støtter organisationer, der uddeler penge til et konkret område på vegne af fondene.
Et eksempel på dette er partnerskabet 30x30 Southeast Asia Ocean Fund under Asia Community Foundation, som arbejder for et bedre havmiljø. Et partnerskab, som Ecca Family Foundation er gået med i sammen med ni andre fonde. Begrundelsen for at gå med i partnerskabet er ifølge Carol Liew, at koblingen mellem mange fondes ressourcer for særligt mindre fonde er afgørende, når ambitionen er systemiske forandringer:
“Vi kunne slet ikke gøre det samme hver for sig. Vi er samlet omkring et fælles mål, og det er med til både at styrke vores viden og læring, mindske vores risiko og i sidste ende driver det flere midler til indsatsen,” siger hun.
Katalytisk kapital
De seneste års vækst i nye fonde og filantroper, ofte med baggrund i succesfulde vækstvirksomheder, har også ført forretningsorienterede metoder ind i den asiatiske filantropi. Impact-investeringer er eksempelvis steget med 60 procent fra 2019 til 2024, fra 50 millioner dollars i 2019 til 80 millioner dollars i 2024.
Mange asiatiske fonde tænker langt ud over den klassiske donation og arbejder innovativt med forskellige finansielle tilgange for at fremme impact.
Carol Liew – Direktør i Ecca family Foundation
“Der bliver arbejdet med en lang række forskellige kapitalværktøjer. Mange asiatiske fonde tænker langt ud over den klassiske donation og arbejder innovativt med forskellige finansielle tilgange for at fremme impact. Det gælder både investeringsværktøjer som blended finance, social impact bonds og impact lån. Det har vi også selv positiv erfaring med,” siger Carol Liew.
En tilgang, som hun kalder, katalytisk kapital.
Carol Liew påpeger, at Ecca Family Foundation ligeledes har haft succes med at koble filantropiske midler sammen med kommercielle investeringer fra private aktører, især når det drejer sig om at skalere pilotprojekter.
"Vi har ikke den samme umiddelbare mulighed som i Europa og Danmark, hvor myndigheder ofte kan træde hurtigt til for at finansiere og skalere et pilotprojekt. Selvom der er eksempler, hvor lokale regeringer i Asien påtager sig den rolle, er det ikke lige så udbredt og sker ikke så hurtigt. Derfor undersøger vi – ligesom mange andre asiatiske fonde – private finansieringskilder og måder at forbinde filantropi med vækst og udvikling, så det bliver attraktivt for virksomheder at engagere sig," siger hun.
Potentiale for dansk-asiatisk samarbejde
Formålet med mødet i København var netop at sætte den asiatiske filantropi på radaren hos den danske fondssektor og fremme dialog, erfaringsudveksling og eventuelle partnerskaber.
Det giver god mening for de danske fonde at kigge på Asien, hvis de ønsker at skabe større impact
Naina Subberwal Batra – direktør for AVPN
Netop partnerskaber står højt på Naina Subberwal Batras ønskeliste. Hun mener, at partnerskaber mellem danske og asiatiske fonde rummer store potentialer for at skabe større systemisk impact, som flere danske fonde i dag arbejder med.
“Danske fonde har indtil nu ikke rigtigt kigget på Asien. Men Asien er den mest folkerige verdensdel, som vil blive enormt påvirket af de store globale kriser, vi står overfor. Det gælder blandt andet klimakrisen. Derfor giver det god mening for de danske fonde at kigge på Asien, hvis de ønsker at skabe større impact,” siger hun.
De seneste år har store fonde som blandt andet Bill and Melinda Gates Foundation og Rockefeller Foundation således også valgt at skrue op for deres filantropiske indsats i Asien. Naina Subberwal Batra håber, at danske fonde vil følge trop, og hun har blandt andet under sit besøg i København holdt møde med Novo Nordisk Fonden for at drøfte filantropi i Asien.
Carol Liew ser ligeledes store muligheder for samarbejde med danske fonde både om fælles projekter i Asien, men også i Danmark, hvor fonden qua sin stifter har filantropiske interesser. Ecca Family Foundation har de seneste år forsøgt at opbygge partnerskaber med danske fonde med henblik på at foretage flere uddelinger i Danmark inden for blandt andet klima og miljø. Det er dog endnu ikke lykkes.
"Vi har aktivt undersøgt partnerskaber med danske fonde i håb om at støtte flere projekter i Danmark. Selvom vi har haft stor succes med vidensdeling, har det været mere udfordrende at etablere konkrete finansieringspartnerskaber. Der kan være forskelle i tilgang, men vi er fortsat åbne for samarbejde og vil byde fremtidige muligheder for at samarbejde mod fælles mål velkommen," siger hun.