Soldaterlegatet har så at sige sejret sig selv ihjel. Fonden blev sat i verden for 15 år siden, dels for at hjælpe veteraner akut, men også for at skabe opmærksomhed omkring problemer med, at veteraner ikke kunne få tilstrækkeligt hjælp af samfundet.
Nu anses formålet som opfyldt, og derfor opløser fonden sig selv ved årets udgang.
“Vores mål var, at samfundets beslutningstagere ville se det som et offentligt anliggende at støtte veteraner, så de ikke skulle sætte deres lid til en lille fond som vores. Og det har vi i høj grad opnået. Det anser vi absolut som en succes. Hvis ikke vi havde haft succes med at nå det mål, var vi ikke lukket,” siger sekretariatschef Thore Clausen.
Da fonden blev stiftet for 15 år siden, modtog den mange ansøgninger fra veteraner, men i dag, hvor der er kommet en lang række tilbud og langt bedre hjælp, for eksempel ude i kommunerne, modtager fonden langt færre ansøgninger.
“Det faldende antal ansøgere er for Soldaterlegatet et glædeligt tegn på, at veteranerne i høj grad får hjælp og støtte i Forsvaret, sundhedsvæsnet og kommunerne. Derfor er der ikke behov for vores fond mere,” siger Thore Clausen og tilføjer, at fonden også har mistet sin vigtigste valuta i arbejdet med den politiske interessevaretagelse, fordi fonden ikke på samme måde kan samle viden om veteraners udfordringer, som den tidligere har gjort gennem de mange ansøgninger.
“Vi har gennem årene kunnet se nogle mønstre i de mange ansøgninger, for eksempel, at mange veteraner kæmpede med deres arbejdsskadesager, og den viden har vi samlet og taget med direkte til politikerne og bedt dem om at hjælpe med at løfte problemstillingen,” siger Thore Clausen og tilføjer, at de kun har bragt problemstillinger op politisk, som bygger på deres ansøgeres erfaringer.
“Det har gjort, at der har været en høj grad af tillid til os fra politisk side, for når vi bad om noget, lå der fakta bag,” siger han.
Flere fonde arbejder med politisk interessevaretagelse
Ifølge Markus Bjørn Kraft, der er partner i konsulentvirksomheden Kraft & Partners, og som blandt andet har lavet en analyse af, hvordan fonde får politisk indflydelse, er der flere og flere fonde, der ligesom Soldaterlegatet, arbejder med politisk interessevaretagelse.
Tidligere har en del fonde ellers været tilbageholdende med at være en del af det politiske liv, men i takt med, at flere af de store fonde er begyndt at arbejde katalytisk, er den politiske interessevaretagelse flyttet ind, fortæller han.
Der er flere og flere fonde, der laver public affairs-strategier og arbejder med politisk interessevaretagelse
Markus Bjørn Kraft – Partner, Kraft & Partners
“Der er flere og flere fonde, der laver public affairs-strategier og arbejder med politisk interessevaretagelse. Flere fonde arbejder katalytisk og vil gerne skabe strukturelle forandringer i samfundet, men har fået en erkendelse af, at hvis de skal kunne være med til at ændre strukturerne i samfundet inden for deres fokusområder, går vejen også gennem politisk indflydelse,” siger Markus Bjørn Kraft.
Det er dog yderst sjældent, at en fond nedlægger sig selv, fordi den har løst problemet, som den arbejder med, vurderer han.
“De fleste fonde ville gå videre til næste problem, men her er der tale om en fond, der har et meget specifikt formål,” siger han.
“Det er i det hele taget sjældent, at en fond nedlægger sig selv, fordi fonde i deres konstruktion er for evigheden og har det lange syn på. Når det alligevel sker, er det som oftest, fordi fonden ikke har midler nok til at opfylde sin fundats,” siger han.
Spørger man sekretariatschef Thore Clausen, har Soldaterlegatet dog ikke haft evigheden for øje, da fonden blev stiftet for 15 år siden.
Vi har hele tiden betragtet fonden som tidsbegrænset og har også indrettet os derefter i dialog med Civilstyrelsen
Thore Clausen – Sekretariatschef, Soldaterlegatet
“Vi mener, at det er et offentligt anliggende at sørge for vores veteraner, og derfor har det været en målsætning fra start af, at opgaven skulle varetages af det offentlige, og at fonden skulle afvikles igen. Så vi har hele tiden betragtet fonden som tidsbegrænset og har også indrettet os derefter i dialog med Civilstyrelsen,” siger han.
Blandt andet har fonden en meget lille bunden kapital og mange frie midler, fortæller han.
Fondens sidste midler er netop blevet bevilget, og lukningen bliver gennemført ved årsskiftet.
Indsatser forankres i andre organisationer
Beslutningen om at lukke Soldaterlegatet blev meldt ud på fondens årsmøde af bestyrelsesformand Peter Højland, som har stået i spidsen for Soldaterlegatet i alle 15 år.
"Ved Soldaterlegatets oprettelse havde Danmark ikke nogen veteranpolitik. Der fandtes ingen flagdag for veteraner, og Forsvaret havde ikke noget veterancenter. Det er lykkedes Soldaterlegatet i fællesskab med mange andre gode kræfter at bringe veteranernes tarv i både politikernes og embedsværkets bevidsthed. I dag findes der en lang række støttetilbud til fysisk og psykisk skadede veteraner i både Forsvaret, sundhedsvæsnet og de fleste kommuner," sagde Peter Højland på årsmødet ifølge en pressemeddelse.
Sekretariatschef Thore Clausen tør godt at sige, at Soldaterlegatet har været med til at være bannerfører for den udvikling, men siger også, at det er sket i samarbejde med andre gode kræfter.
Flere af de veteranorganisationer, som har været med til at sætte veteranerne på det politiske landkort, overtager nu de af Soldaterlegatets indsatser, der skal forankres varigt, i samarbejde med Forsvaret og andre offentlige instanser, fortæller han.
“Det bliver flere forskellige offentlig-private samarbejder, der driver det videre,” slutter han.