Vanen tro kommer vi både tematisk, økonomisk og geografisk vidt omkring i Filantropis ugentlige guidede rundtur blandt nye udvalgte fondsuddelinger.
Geografisk starter turen i denne uge i Aarhus, hvor et nyt udviklingsprojekt skal skabe mere liv, flere aktiviteter og større engagement i kommunens folkehuse. Aarhus Kommune har afsat op mod 35 millioner kroner til indsatsen, mens Nordea-fonden støtter projektet med 15 millioner kroner.
”Vi er meget taknemmelige for Nordea-fondens støtte. Det giver os mulighed for at udvikle vores folkehuse som samlingspunkter for borgere i lokalsamfund i hele Aarhus Kommune. Vores mål er, at endnu flere får lyst til at deltage i og være med til at skabe fællesskaberne. Jeg ser frem til, hvad vi kan opnå sammen,” siger Christian Budde, der er rådmand for sundheds- og omsorgsområdet i Aarhus Kommune, i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Når fonden støtter projektet, skyldes det ifølge uddelingschef Christine Paludan-Müller, at aktive fællesskaber er med til at styrke det lokale medborgerskab.
”Vi glæder os til at se, hvordan de aarhusianske folkehuse kan være med til at skabe mere liv og engagement i lokalmiljøerne – forhåbentlig også til inspiration for andre lignende huse over hele landet," siger Christine Paludan-Müller.
Projektperioden løber frem til 2026.
Støtter eventprogram på Kunsthal Aarhus
Vi bliver for en stund i Danmarks næststørste by, hvor Spar Nord Fonden med en halv million kroner støtter et nyt, omfattende eventprogram fra Kunsthal Aarhus for de næste to år.
Hovedfokus for Kunsthal Aarhus er den eksperimenterende kunst og nye udstillingsformater. Som en del af en ny profilering ønsker kunsthallen at kombinere denne udstillingsprofil med et, som det hedder, ”større socialt outreach”. Dette skal ske gennem et ambitiøst eventprogram, der engagerer især unge i film, musik og litteratur.
“På Kunsthal Aarhus tror vi på, at overraskende møder og nytænkende formater er de drivende kræfter til at engagere folk og tænde deres nysgerrighed. Vi stræber efter at skabe en stærkere grobund og et større ejerskab over events og sociale arrangementer. Derfor er vi utroligt glade for, at Spar Nord Fonden støtter kunsthallens eventprogram for 2025 og 2026,” siger chefkurator Peter Ole Pedersen fra Kunsthal Aarhus i en nyhed på fondens hjemmeside.
Spar Nord Fonden er særligt begejstret for Kunsthal Aarhus’ fokus på at inddrage unge i kunstoplevelser.
Vi er overbeviste om, at kunsten har en unik evne til at styrke sammenhængskraften mellem mennesker og sætte gang i nye fælles refleksioner
Bo Uggerhøj – Fondsdirektør, Spar Nord Fonden
”Ved at skabe events og sociale kulturarrangementer åbner kunsthallen op for nye måder at opleve og forstå kunst på. Vi er overbeviste om, at kunsten har en unik evne til at styrke sammenhængskraften mellem mennesker og sætte gang i nye fælles refleksioner. Derfor er det vigtigt at støtte projekter, der gør kunsten mere tilgængelig for alle,” siger fondsdirektør Bo Uggerhøj fra Spar Nord Fonden.
Ekstra penge til nyt stadion i Aarhus
Aarhus er også geografisk ramme om en bevilling på 40 millioner kroner fra Salling Fondene. Ifølge en pressemeddelelse har fondene, der ejer Salling Group, nemlig netop besluttet at skyde yderligere 40 millioner kroner ind i byggeriet af et nyt fodboldstadion i Aarhus.
Ekstrabevillingen fra Salling Fondene skal ses i lyset af, at rammerne om blandt andet AGF’s kampe i Sugerligaen har vist sig væsentligt dyrere end først beregnet. Den første anlægssum lød på 746 millioner kroner, men beløbet er vokset til næsten en milliard kroner, helt præcis 994,6 millioner kroner, og nu hjælper blandt andre Salling Fondene og Aarhus Kommune så projektet i hus rent økonomisk.
"På Aarhus’ vegne skal der lyde en kæmpestor tak til Salling Fondene for med det her ekstra bidrag endnu en gang generøst at støtte byens udvikling og bringe vores nye stadion i mål. Jeg glæder mig utrolig meget til turen ned ad Stadion Allé, når byggeriet om et par år står færdigt, og vil undervejs sende varme tanker til Salling Fondene og Henrik Lind, som har gjort det hele muligt," siger Aarhus’ netop afgåede borgmester Jacob Bundsgaard (S) i pressemeddelelsen.
Bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond Jens Bjerg Sørensen mener, at det nye stadion bliver ”et fantastisk vartegn for Aarhus”.
”Vi har fulgt projektet tæt fra start, og vi glæder os over, at stadion nu kan realiseres med den ønskede funktionalitet og design," siger Jens Bjerg Sørensen.
Fra bryghus til oplevelsescenter
Frem mod 2027 skal det gamle Thisted Bryghus i Thy transformeres til et oplevelses- og samlingscenter for dansk bryggekultur kaldet Bryggekulturens Hus. En bevilling på 30 millioner kroner fra den filantropiske forening Realdania betyder, at projektet nu er godt på vej mod at blive til virkelighed.
Bag Bryggekulturens Hus står en kreds bestående af Thisted Bryghus, Thisted Kommune, Danmarks Bryggeriforening og Thy Erhvervsforum. Bevillingen fra Realdania betyder, at omkring halvdelen af finansieringen til projektet nu er i hus.
”Det gamle bryggeri er en del af Thys historie, men også en del af hele bryggeribranchens historie. Og jeg kan ikke forestille mig en bedre ramme for at skabe en fælles fortælling om dansk bryggekultur og dens særlige historie,” siger Aage Svenningsen, der er direktør for Thisted Bryghus og formand for projektkredsen, i en pressemeddelelse.
Bryggekulturens Hus skal blandt andet rumme en butik, som sælger lokale fødevarer, et oplevelsesunivers, der formidler bryggeprocessen og smagsudvikling, og et minibryggeri.
Rekordstor donation fra LB Foreningen
Initiativet Grundlovsfesten, der er startet af foreningen 5. Juni og arrangerer fester og fejringer på landets skoler Grundlovsdag, har fået en stor økonomisk saltvandsindsprøjtning.
Ifølge en pressemeddelelse fra de to parter har LB Foreningen netop givet Grundlovsfesten en bevilling på 8,4 millioner kroner, som fordeles over de næste tre år. Der er tale om det hidtil største uddelte beløb i LB Foreningens historie til en enkelt organisation.
Midlerne fra LB Foreningen skal bruges til at skabe flere lokale fester i alle 98 kommuner, men også til at udvikle nye undervisningsmaterialer til grundskolen, så integrationen af demokrati i undervisningen kan understøttes.
Når en generation af børn og unge risikerer at vokse op med manglende tro på demokratiet, har vi alle en forpligtelse til at vække deres begejstring og give dem grund til at hylde og fejre demokratiet
Lars Busk Hansen – Formand, LB Foreningen
”LB Foreningen er et demokratisk fællesskab, som er sammen om at eje et forsikringsselskab. Så for os er der en helt naturlig linje fra det store demokrati, som grundloven etablerede for os for over 175 år siden, til det demokrati, som vi og andre udlever i hele landet i lokale foreninger, kommuner og regioner. Men grundlaget for demokratiet er udfordret, og når en generation af børn og unge risikerer at vokse op med manglende tro på demokratiet, har vi alle en forpligtelse til at vække deres begejstring og give dem grund til at hylde og fejre demokratiet,” siger Lars Busk Hansen, der er formand for LB Foreningen.
LB Foreningen har flere end 440.000 medlemmer, hvoraf en stor del er lærere i grundskolen.
Kommuner får støtte til undervisning i natur/teknologi
Undervisningen i natur/teknologi er de yngste elevers indgang til naturfagene, men det er på mange skoler en udfordret indgang. Flere steder mangler man således faglokaler og udstyr til undervisningen, og over en tredjedel af natur/teknologi-underviserne har ikke de faglige kompetencer til at undervise i faget.
En ny pulje fra Villum Fonden imødegår nu nogle af disse udfordringer med en række bevillinger til kommuner, der gerne vil skabe bedre rammer om natur/teknologi-undervisningen. I alt ti kommuner over hele landet modtager nu tilsammen knap 30 millioner kroner til at forbedre de fysiske rammer og styrke undervisernes kompetencer og faglige fællesskab, skriver Villum Fonden i en pressemeddelelse.
Programdirektør Agi Csonka ser frem til, at midlerne kan gøre en forskel på skolerne.
”Natur/teknologi-faget har det svært i skolen. Det er ærgerligt, for det er et rigtig vigtigt fag, hvor de yngste børn kan opleve, at naturvidenskab og teknologi er spændende og vedkommende for deres hverdag. Med bevillingen vil vi give lærerne mulighed for at skabe en stærk faglig kultur omkring faget, så de kan bibringe eleverne den forståelse for samspillet mellem naturvidenskab, teknologi og samfund, som vi har så stærkt brug for,” siger Agi Csonka i pressemeddelelsen.
De 10 kommuner, der er kommet gennem nåleøjet hos Villum Fonden, er Sønderborg, Hvidovre, Ringsted, Syddjurs, Hedensted, Aalborg, Kolding, Greve, Morsø og Randers.
Syv kvinder får støtte til forskning
Undervisningsinitiativet i kommunerne er ikke det eneste, som den seneste uge har fået en økonomisk hilsen fra Villum Fonden. I en anden pressemeddelelse oplyser fonden således, at den netop har uddelt 16,7 millioner kroner til syv excellente kvindelige forskere inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning.
”Kun én ud af syv professorer inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning er kvinde. Jo længere frem i det typiske akademiske karriereforløb man kommer, desto færre kvinder er der. Kort sagt går samfundet glip af kvindelige forskertalenter,” skriver Villum Fonden om baggrunden for Villum International Postdoc-programmet.
”Med programmet vil vi fremme en mangfoldig og inkluderende forskningsverden, hvor de bedste talenter har mulighed for at trives og bidrage til en oplyst verden – uanset køn," siger forskningsdirektør i Villum Fonden Thomas Bjørnholm.
Nyt samarbejde vil øge børneinvolvering
Der er brug for at rykke ved gamle vaner og forståelser af, hvad involvering og inddragelse af børn er, hvis vi skal styrke kvaliteten i kommunernes børnesager og dermed leve op til ambitionerne i den nye barnets lov, der trådte i kraft i januar 2024.
Det skriver SUS - Socialt Udviklingscenter i en pressemeddelelse, hvori sløres løftes for et nyt, eksperimenterende partnerskab mellem Danmarks Forsorgsmuseum, Svendborg Kommune, SUS - Socialt udviklingscenter og Lauritzen Fonden.
Det fælles projekt kaldet ’Bedre børnesager og børneinddragelse’ får 4,9 millioner kroner i støtte fra Lauritzen Fonden. Pengene skal blandt andet bruges til at etablere et socialt laboratorium i Svendborg og en udstilling på Danmarks Forsorgsmuseum med både historiske, nutidige og fremtidige perspektiver på børnesager og børneinvolvering.
Lauritzen Fonden ser frem til at være en del af det nye partnerskab.
For Lauritzen Fonden er det et kernefokus at forsøge at ændre forholdene for de børn og unge, der har det sværest
Kamilla Søgaard – Projektchef, Lauritzen Fonden
”For Lauritzen Fonden er det et kernefokus at forsøge at ændre forholdene for de børn og unge, der har det sværest. Med den her indsats prøver vi at gøre det på en ny måde. Med både det bagudrettede og det nutidige perspektiv på børneinvolvering kan vi sætte gang i den vigtige samtale, der kan skubbe til ændret praksis på børne- og ungeområdet, når det kommer til involvering i egen sag,” siger projektchef Kamilla Søgaard.
Fondspenge til unge kulturskabere i mindre byer
Også Tuborgfondet har fokus på børn og unge med sin støtte til organisationen Ung Kult (Ungdommens Kulturelle Platform). Ifølge en nyhed på Tuborgfondets hjemmeside har fonden netop støttet Ung Kult med 945.000 kroner, som skal bruges til at udvikle organisationen og videreudvikle dens kerneaktiviteter.
Siden 2019 har Ung Kult arbejdet for at fremme kultur, kreativitet og fællesskab blandt unge i alderen 15-30 år. Organisationen har oplevet en betydelig vækst i både antallet af medlemsmiljøer og et voksende sekretariat.
Bevillingen fra Tuborgfondet er ikke kun en anerkendelse af Ung Kults arbejde, men også et vigtigt skridt mod at styrke ungekulturen i Danmark, understreger sekretariatschef i Tuborgfondet Peter Giacomollo.
”Ung Kult er et kraftværk af kreativitet, som når ud til dele af Danmark, hvor man normalt skal se langt efter kulturtilbud til unge. Det er vigtigt for både sammenhængskraft, lokal udvikling og unges skaberkraft. Vi glæder os til at følge foreningens udvikling i de kommende år,” siger Peter Giacomollo.
Støtte til unges lyse ideer
Vi bliver ved den yngre del af befolkningen, idet Otto Mønsteds Fond netop har uddelt i alt 550.000 kroner til unge talenter i form af den årlige pris kaldet ’Den Lyse Idé’.
Den sjette udgave af Otto Mønsteds Fonds prisuddeling skete under Nordens største deep-tech messe, Digital Tech Summit, i Øksnehallen i København.
Den Lyse Idé 2024 var uddelt i to kategorier; henholdsvis årets bedste late-stage-idé og early-stage-idé. Vinderne i de to kategorier modtog hver 250.000 kroner og en bronzestatuette af kunstneren Stine Ring for deres løsninger. Som noget særligt valgte juryen derudover at uddele en runner-up-pris på 50.000 kroner med tilhørende mentorhjælp.
”Vi kan ikke blive andet end meget fortrøstningsfulde, når vi ser inspiration og kreativitet kombineret med højteknologisk indsigt, som forskere og studerende bidrager med. Det er en meget stor glæde at kunne belønne de gode ideer med et økonomisk skub i ryggen,” siger Vibeke Svenden, der er bestyrelsesmedlem i Otto Mønsteds Fond.
Fellowships til visionære forskere
Vi slutter ugens uddelingsoverflyvning med nyheden om, at fire talenter inden for forskning i huden og dens sygdomme hver modtager en bevilling på 12 millioner kroner over en femårig periode.
Det er anden gang, at Leo Fondet uddeler Dr Abildgaard Fellowships, der skal være med til at etablere bevillingsmodtagerne som selvstændige forskningsledere.
Stinne Ravn Greisen fra Aarhus Universitet, Wenning Zheng fra Københavns Universitet og Nikolai Loft og Rune Kjærsgaard Andersen, begge fra Herlev og Gentofte Hospital, er dette års modtagere af Leo Fondets Dr Abildgaard Fellowships.
”Vi er meget glade for at kunne støtte disse fremragende talenter, der hver især har imponeret både internationale ekspertpaneler og vores uddelingskomité med visioner for deres forskning i huden og dens sygdomme. Det lover godt for fremtidens hudforskning,” siger Anne-Marie Engel, der er Chief Scientific Officer i Leo Fondet, i en pressemeddelelse.
Virkemidlet er opkaldt efter fondens stifter Knud Abildgaard.