Filantropis overblik over udvalgte uddelinger fra den seneste uges tid starter denne gang med en aktør, der kun yderst sjældent finder vej til spalterne, nemlig Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde.
I en pressemeddelelse oplyser fonden, at dens pris kaldet Hammerich-Prisen på 100.000 kroner i år vil blive tildelt til en person fra dansk-norsk film, der, som det hedder, ”har bidraget til øget forståelse og samarbejde mellem Danmark og Norge.”
”Fonden har denne gang valgt at udpege en person fra den dansk-norske filmbranche. Som medie er filmen både en fælles reference og skaber samtidig en fælles kulturforståelse mellem Danmark og Norge. Med filmens evne til at bygge bro mellem de to lande markerer denne hæderspris vigtigheden af, at kulturel dialog og nordiske fortællinger ikke alene fremmer samarbejdet mellem Danmark og Norge, men at filmen også er med til at styrke de to landes kulturelle globale aftryk,” siger Hanne Bjurstrøm, der er leder af den norske del af fonden.
Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde har som formål at arbejde for øget forståelse og samarbejde mellem Danmark og Norge. Fonden arrangerer blandt andet kurser for studerende samt seminarer og offentlige kulturelle arrangementer i Danmark og Norge, og så ejer og driver den Lysebu i Oslo, som er et kultur- og konferencecenter.
Blandt de seneste modtagere af Hammerich-Prisen er forfattere som nordmanden Jan Kjærstad i 2016, danske Carsten Jensen i 2018 og norske Vigdis Hjorth i 2019. Prisen hed tidligere Admiral Carl Hammerichs Mindelegat. Hvem modtageren af Hammerich-Prisen i år er, offentliggøres den 14. november i Oslo.
Støtte til 34 forskningsprojekter
34 ansøgere har netop modtaget bevillinger til forskningsprojekter for i alt knap 2,8 millioner kroner fra Grosserer Robert Delfers Mindefond, i daglig tale bedre kendt som Synoptik-Fonden. Det skriver den erhvervsdrivende fond i et opslag på LinkedIn.
Fondens grundlæggende målsætning er at sikre mennesker et så aktivt og godt syn som muligt hele livet. Ifølge fonden har alle 34 støttede forskningsprojekter til formål at sikre og forbedre vores evne til at se.
I 2023 uddelte Synoptik-Fonden lidt over ni millioner kroner fordelt på 82 projekter.
Udvider rådgivning af efterladte efter selvmord
Det er ubeskriveligt smertefuldt at miste en person til selvmord. Følelsen af chok, sorg og magtesløshed kan være overvældende og er ofte svær at forstå og bearbejde. For mange er sorgperioden også præget af skyld og følelser af skam.
Det er en del af baggrunden for, at Oak Foundation Denmark netop har besluttet at give bevilling på knap 5,1 millioner kroner fordelt over en treårig periode til Netværket for Selvmordsramte (NEFOS). Fondspengene betyder, at det eksisterende rådgivningstilbud til efterladte efter selvmord kan blive udvidet. Det vil ske med særligt fokus på akut intervention i de første måneder efter et selvmord, hvor mange efterladte efterspørger støtte og vejledning i den helt umiddelbare krise.
“Vi har allerede et godt rådgivningstilbud til efterladte, men vi vil gerne kunne hjælpe tidligere for at afhjælpe, at krisen efter selvmordet får uoverstigelige konsekvenser for de efterladte, som bliver svære at løse, hvis hjælpen først kommer senere i deres sorg- og kriseforløb. Støtten fra Oak Foundation Denmark gør, at vi netop kan realisere den ambition ved at udvide og professionalisere vores rådgivning, så ingen efterladt står alene i krisen,” siger Pernille Drost, der er chef for NEFOS, i en pressemeddelelse fra Fonden for Socialt Ansvar.
Bevillingen fra Oak Foundation Denmark bygger oven på tidligere samarbejder og vil sikre, at NEFOS’ indsats kan vokse og imødekomme behovet for både individuelle samtaler og gruppesamtaler i hele Danmark.
”Den rette professionelle rådgivningsstruktur er vigtig for at kunne hjælpe de efterladte, så de ikke står alene i akutfasen, når krisen rammer, og derfor er vi glade for at kunne støtte NEFOS i at opkvalificere de frivillige og udvide organisationens rådgivning,” siger Esther Nørregård-Nielsen, direktør i Oak Foundation Denmark.
Støtter nyt vartegn i Aalborg
”Et særligt og synligt vartegn for Aalborg”.
Sådan beskriver foreningen AN-TV, hvis formål er at støtte offentlige og almennyttige formål i Aalborg Kommune, i en pressemeddelelse sit senest støttede projekt.
Det er stibroprojektet Broen, som har fået tilsagn om 2,4 millioner kroner til en forundersøgelse af etableringen af en cykelgangforbindelse mellem Stigsborg-området og Musikkens Hus på tværs af Limfjorden.
Aalborg Kommune og Stigsborg P/S indgår i et samarbejde om projektet, og bevillingen fra AN-TV glæder Lasse Frimand Jensen, der er socialdemokratisk borgmester i Aalborg Kommune.
”Det er en milepæl i arbejdet med Broen, at vi har modtaget tilsagnet fra AN-TV til en forundersøgelse, der præciserer mulighederne”, siger Lasse Frimand Jensen i pressemeddelelsen.
Styrker studerendes engagement i grøn omstilling
Det studenterdrevne innovationshus Station på Frederiksberg lancerer nu sammen med ByStudents, der gennem 40 år har drevet Studenterhuset på Købmagergade i København, et projekt kaldet Green Step. Projektet, som skal styrke studerendes muligheder for at engagere sig i den grønne omstilling på tværs af studieretninger, er netop blevet støttet af Novo Nordisk Fonden med fire millioner kroner.
"Vi tror på vigtigheden af, at studerende på tværs af uddannelserne klædes endnu bedre på til at bidrage til den grønne omstilling. Og i Station har vi unikke rammer og samarbejdspartnere, der gør, at vi sammen med ByStudents kan udvikle og teste metoder til at kapacitetsopbygge ungedrevne organisationer med de nødvendige værktøjer og kompetencer, så de kan engagere endnu flere studerende i arbejdet for en bæredygtig fremtid. Disse rammer kan vi nu for alvor aktivere takket være samarbejdet med Novo Nordisk Fonden,” siger Jørgen Thorsø Pedersen, sekretariatschef i Station, i en pressemeddelelse fra Station og ByStudents.
Ifølge Jacob Ørum, der er direktør for ByStudents, kan universiteterne blive en endnu vigtigere platform for den grønne omstilling, hvis de studerende ikke bare lærer teorier på området, men også får mulighed for at arbejde på egne ideer parallelt med undervisningen.
”Vi håber, at vi kan understøtte udviklingen af forandringsagenter, uanset om de bliver entreprenører eller intraprenører efter deres uddannelse” siger Jacob Ørum.
Forskning i konsekvenser af snylterinvasion
Også den næste fondsbevilling er på fire millioner kroner.
Det er nemlig størrelsen på den pose penge, som professor i matematik Johnny Ottesen og lektor i molekylær- og medicinalbiologi Fatima Al Zahra'a Alatraktchi, begge fra Roskilde Universitet, modtager fra Villum Fonden til at undersøge, hvad der sker i et bakteriesamfund, som invaderes af snyltere.
I et bakteriesamfund vil de enkelte celler arbejde for at gavne hele populationen, men der vil også udvikles, hvad man kan kalde ’snyltere’, der ikke bidrager til fællesskabet. I projektet vil forskerne undersøge, hvad der sker i konkurrencen mellem de oprindelige bakterier og snylterne.
”Snyltere bedrager sig til at drage fordel af de oprindelige bakteriers fællesskab. Vi skal undersøge, hvad der sker med samfund, der invaderes af snyltere. Alt tyder på, at det er uundgåeligt, at snylterne – uanset hvor godt det går dem i starten – vil uddø lige så hurtigt, som de har fordrevet og overtaget samfundet. Men hvilke dynamikker opstår i denne proces, og hvilken modstand yder de oprindelige bakterier?” spørger Fatima Al Zahra'a Alatraktchi i en pressemeddelelse fra Roskilde Universitet.
I projektet bruger forskerne veletablerede biologiske teorier til at udvikle matematiske modeller af den dynamiske konkurrence hos bakteriestammer, mens data fra laboratorier skal bruges til at validere modellerne.
Moneter til Masker i Marsken
Den ugentlige uddelingsrundtur slutter i en noget andet boldgade, nærmere bestemt i Tønder, hvor den årligt tilbagevendende strikkefestival ved navn Masker i Marsken har modtaget 70.000 kroner i fondsstøtte.
Pengene kommer fra Sydbank Fonden og skal anvendes til aktiviteter for de frivillige ’hjælpemasker’, der beskrives som kernen i den sønderjyske strikkefestivals succes, beretter dagbladet Jydske Vestkysten.
”Vi har fra begyndelsen slået masker op til et stort event, der tiltrækker nye besøgende til området. At vi er lykkedes med vores forehavende, skyldes ene og alene den kæmpestore opbakning, vi har fået fra de lokale, der har meldt sig som hjælpemasker,” siger bestyrelsesleder Marianne Rosalie Kalb ifølge en artikel i avisens webudgave.
Næste udgave af Masker i Marsken afvikles fra den 25. til 27. oktober. Bag arrangementet står en forening af samme navn.
Sydbank Fonden uddelte i 2023 i alt 13,6 millioner kroner til 401 forskellige projekter.