Årets første udgave af Filantropis oversigt over udvalgte filantropiske uddelinger fra den seneste uges tid starter med en aktør, som sjældent finder vej til spalterne, nemlig energi- og rådgivningskoncernen NRGi. Koncernen har en såkaldt værdipulje, som to gange årligt giver støtte til initiativer, der fremmer den grønne omstilling og styrker fællesskaber.
NRGi’s værdipulje har netop uddelt 4,6 millioner kroner til 29 grønne projekter i Østjylland, heraf 12 i Aarhus, oplyser NRGi i en pressemeddelelse.
Blandt støttemodtagerne er Den Gamle By i Aarhus, som med en kvart million kroner fra værdipuljen kan sætte gang i et projekt, der skal reducere museets CO2-udledning og energiforbrug ved hjælp af data, mens Fonden DGI-Huset Aarhus modtager 300.000 kroner til udskiftning af vinduer i en fredet værkstedsbygning for dermed at spare på energien.
"Det vækker min optimisme at læse de mange kvalificerede ansøgninger og opleve den store kreativitet og handlekraft, der kendetegner projekterne, vi støtter. Ideerne er med til at understrege, at vi i fællesskab kan accelerere den grønne omstilling og skabe løsninger, der gør en forskel for både klimaet og lokalsamfundet," siger Jacob Vittrup, administrerende direktør i NRGi.
NRGi’s værdipulje er blevet uddelt siden 2016.
Vil skabe grønt fødevaresystem
Vi fortsætter til Novo Nordisk Fonden, som netop har givet en bevilling på 20 millioner kroner til Tænketanken Frej for at understøtte dens arbejde med at skabe et nyt grønt fødevaresystem, der respekterer planetens grænser.
Den måde, vi producerer og spiser mad på, presser planetens grænser, pointerer Tænketanken Frej i en pressemeddelelse. Siden 2016 har tænketanken arbejdet for at bygge bro og engagere både fødevareproducenter og forbrugere i bæredygtighed gennem demokratisk dialog og vidensdeling om udfordringer og løsninger, der relaterer sig til vores middagstallerken.
”Frej har historisk vist, hvordan de kan skubbe og motivere fødevaresektoren til at arbejde proaktivt i en mere bæredygtig retning. Derfor har vi besluttet at give Frej en solid økonomisk opbakning, der kan gøre deres allerede stærke forandringsmotor endnu stærkere. Deres nye strategi passer perfekt ind i Novo Nordisk Fondens strategi om at fremme bæredygtig kost og et bæredygtigt og højtydende landbrug. Ikke mindst vil Frej være en vigtig aktør i at sikre, at målene i den grønne trepart nås,” siger Claus Felby, Senior Vice President hos Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse fra tænketanken.
Også Foreningen PlanDanmark har bevilget Frej frie midler – i alt 4,5 millioner kroner over de næste tre år.
Flere unge i Viborg skal have fritidsjob
Et fritidsjob har en positiv effekt på unges fremtidsudsigter. Det er baggrunden for projektet ’Flere Sammen om Fritidsjob’, der skal sikre, at flere af de 13-17-årige i Viborg Kommune får sig et fritidsjob.
Ifølge en pressemeddelelse fra Viborg Kommune har Poul Due Jensens Fond netop imødekommet kommunens ansøgning om knap 5,1 millioner kroner i støtte til projektet.
For Poul Due Jensens Fond er det særligt indsatsens fokus på, at flere grupper af unge kan få et fritidsjob samt at selve fritidsjobsindsatsen bredes ud og forankres i Viborg Kommune som en bæredygtig ungeindsats, der har været gældende i beslutningen om at bevilge det store beløb.
”Fritidsjob bidrager til, at unge får en tidlig erfaring med arbejdsmarkedet. Det er oplevelsen af at kunne bidrage og at være efterspurgt og dermed at være en del af et fællesskab. Det er væsentlig dannelse og læring for unge i dag – uanset baggrund og ståsted i livet,” siger fondsdirektør i Poul Due Jensens Fond Kim Nøhr Skibsted.
Anders Bertel (A), der er formand for beskæftigelsesudvalget i Viborg Kommune, er meget taknemmelig for den store bevilling.
”Det betyder virkelig meget, at Poul Due Jensens Fond på den måde tilkendegiver, at de gerne vil understøtte kommunens og erhvervslivets fælles indsats for at skabe flere fritidsjob for unge. Det her projekt skal blandt andet være med til at understøtte ambitionen om at gøre flere fritidsjob til et reelt springbræt for at skaffe de unge lærlinge, som mange af vores virksomheder løbende mangler,” siger Anders Bertel.
Nyt oceanarium på vej på Færøerne
En donation på 35 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal sætter for alvor skub i planerne om at bygge et nyt oceanarium nær Tórshavn. Bygningen kommer til at ligge ved den smukke Sandagerði Bugt ved indsejlingen til Færøernes hovedstad, skriver A.P. Møller Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Arctic Oceanarium, som projektet hedder, bliver det eneste oceanarium i Nordatlanten og Arktis. Visionen er, at det ikke kun kommer til at huse akvarier med levende organismer fra de to områder, men også bliver et centrum for formidling og forskning.
Med donationen ønsker A.P. Møller Fonden at støtte det færøske samfunds bestræbelser på at fastholde kontakten med og forståelsen for det omgivende hav. Samtidigt får øernes mange besøgende markant bedre mulighed for at forstå og opleve den unikke biodiversitet under havoverfladen.
Udover donationen fra A.P. Møller Fonden har Tórshavns Kommune, Betri Fonden, Lagtinget og Folketinget allerede bidraget med godt 40 millioner kroner til projektet. Flere af Færøernes store maritime virksomheder har også støttet byggeriet af et nyt oceanarium.
Nye aktivitetshuse til unge i Esbjerg og København
Vi bliver for en stund ved A.P. Møller-fondene med nyheden om, at unge i Esbjerg og København snart kan mødes i to helt nye aktivitetshuse kaldet ’Fairhuse’. Her bestemmer de unge selv, hvilke aktiviteter der skal være i husene, og de har ansvaret for både at planlægge og gennemføre aktiviteterne.
Det er donationer på 13 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 10,2 millioner kroner fra Nordea-fonden, der gør det muligt at åbne husene i de to byer, fremgår det af en nyhed på A.P. Møller Fondens hjemmeside.
Projektet er baseret på erfaringerne fra det første Fairhus i Aarhus, som Den A.P. Møllerske Støttefond i 2023 støttede med syv millioner kroner.
KFUM og KFUK i Danmark står bag Fairhusene, som især er målrettet unge, der ikke er aktive i traditionelle idræts- og fritidstilbud.
Toldbodsbygning bliver til museum for guldalderkunst
I Lemvig i Vestjylland har kommunen længe ønsket at istandsætte og transformere byens toldbod, så den i fremtiden bliver et museum for guldalderkunst. Det projekt er nu kommet et stort skridt nærmere realisering, efter at den filantropiske forening Realdania har valgt at støtte projektet med knap 4,8 millioner kroner.
Det skriver Realdania i en nyhed på foreningens hjemmeside.
Muligheden for at etablere det nye museum er opstået, efter at den lokale kunstsamler Frank Nicolajsen har doneret sin omfattende samling af 750 malerier fra den danske guldalder til Vestjysk Kunst Fond, der har til huse i det 600 kvadratmeter store tidligere toldkammer.
Kunstsamlingen, som skal flytte ind på det ny museum, rummer værker fra perioden ca. 1800-1850 af prominente kunstmalere som C. W.
Eckersberg, Martinus Rørbye, Johan Thomas Lundbye og Wilhelm Marstrand.
Budgettet for projektet er på i alt 16 millioner kroner. Lemvig Kommune finansierer selv med 1,3 millioner kroner og vil forsøge at rejse de resterende midler gennem bevillinger fra fonde.
Fynsk cykelmekka skal løftes til næste niveau
Med 30 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden er Danmark nu et stort skridt tættere på etablering af den første store fysiske bid af et nyt rekreativt cykelnet med både outdoorpavilloner og aktivitetscentre. Det kommer til at ske på Fyn og Øerne.
Som led i Destination Fyns og Byregion Fyns cykelturismesatsning er der allerede digitalt lagt et spindelvævslignende net ned over landkortet på Fyn og Øerne, som tegner stregerne af cykelstrækninger på kryds og tværs af øerne bundet sammen af de såkaldte knudepunkter. Og nu kan fysiske skilte gøre det lettere og mere fleksibelt at navigere både for lokale, der vil ud i naturen på to hjul, og turister.
Det vil bidrage til at løfte Fyn og Øerne op på allerøverste hylde blandt Europas cykeldestinationer
Tue Kempf – Direktør, Destination Fyn
”Vi er utroligt stolte over, at vi med støtte fra Nordea-fonden nu er tæt på at realisere det her visionære projekt på fundamentet af vores fælles udviklingsplan og vores mangeårige Bike Island Fyn-indsats. Cykelnettet vil bidrage til, at vi kan give både de lokale og vores gæster lettere adgang til naturen, outdoorfaciliteter, overnatning, spisesteder og simpelthen bare tilbyde dem flere og mere seværdige cykeloplevelser. Det vil ikke kun styrke det lokale friluftsliv, men også det lokale erhverv, og det vil bidrage til at løfte Fyn og Øerne op på allerøverste hylde blandt Europas cykeldestinationer,” siger Tue Kempf, der er direktør i Destination Fyn, i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Projektet har et samlet budget på 66 millioner kroner og mangler fortsat cirka syv millioner kroner til etableringen af cykelnettet, før der kan trykkes endeligt på startknappen.
Fond sætter uddelingsrekord med støtte til museum
Vi slutter i Hune ved Blokhus, hvor Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld sluttede 2024 med at uddele fondens hidtil største enkeltstående donation til Museum for Papirkunst. Donationen på 516.940 kroner fik ved overrækkelsen følgeskab af en flaske bobler og et kort, skriver fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
Pengene er øremærket museumsbesøg for børn og unge, der er anbragt udenfor hjemmet, samt borgere med udviklingshandicap eller hjerneskade.
”Det er en donation, der har en uvurderlig betydning for vores mulighed for at give flere tusinde mennesker i Nordjylland en skræddersyet museumsoplevelse. Museum for Papirkunst har en vision om at skabe oplevelser med plads til alle, og med midlerne fra Fonden Sol og Strand kan vi gøre en forskel for rigtig mange mennesker,” siger Bit Vejle, der er stifter af Den Almennyttige Fond for Psaligrafisk Kunst, som ejer og driver det nordjyske museum.
I alt uddelte Fonden Sol og Strand ved juletid omkring 2,5 millioner kroner til i alt 17 foreninger og organisationer over hele landet.