
Denne torsdag ser vi på Filantropi nærmere på nogle af de nye uddelinger, som ugen i Fondsdanmark bød på med ambitionen om at sætte et aftryk i verden - indenfor blandt andet forskning, klima, trivsel på arbejdspladsen, udsatte børn og unge, samt kulturarv.
Vi starter overblikket med den grønne tænketank Concito, der var en af ugens helt store donationsmodtagere.
En treårig bevilling fra Velux Fonden på 93,6 millioner kroner skal gøre det muligt for Concito at skærpe tænketankens fokus på de systemiske omstillinger, der er behov for i lyset af en ny, udfordrende klimavirkelighed og et udfordret geopolitisk miljø. Samtidig skal bevillingen styrke koblingen mellem en dansk, europæisk og international klimaindsats.
Og der er behov for både skærpede og tværgående indsatser i dag, skriver Concito i en pressemeddelelse.
En ambitiøs grøn omstilling er og bliver afgørende for Danmark, Europa og verden
Tommy Ahlers – bestyrelsesformand, Concito
”Vi er utrolig stolte over, at Velux Fonden igen har valgt at bevilge os en så central finansiering. Der er mere end nogensinde brug for at understøtte en ambitiøs klimaindsats. Vi bliver nødt til at fastholde momentum nu, også selvom geopolitikken, sikkerhedsdagsordenen og ikke mindst situationen i USA fylder meget. En ambitiøs grøn omstilling er og bliver afgørende for Danmark, Europa og verden,” siger bestyrelsesformand i Concito, Tommy Ahlers.
Velux Fonden har med bevillingen ønsket at styrke Concitos rolle som en uafhængig videnspartner, fortæller direktør Ane Hendriksen.
”Vi er i en afgørende periode for nye omstillinger og handlinger. Det kræver et større fokus på at skabe fællesskaber og bred opbakning til de forandringer, alle borgere skal finde sig til rette i for at nå et grønnere Danmark. Desuden vil det være nødvendigt at løfte blikket fra omstillingen i de enkelte sektorer og skabe en bredere og dybere dialog, da løsningerne ofte skal samtænkes på tværs af sektorer. Ambitionen med bevillingen er dermed at sikre og styrke Concitos rolle som en vigtig uafhængig videnspartner med et stærkt internationalt udsyn og tværsektoriel og solidarisk tilgang til løsninger,” siger hun.
Opgør med nulfejlskultur
Som optakt til Danmarks Mentale Sundhedsdag er Velliv Foreningen gået i luften med en ny kampagne, hvor foreningen donerer 10 millioner kroner til danske arbejdspladser, som vil bekæmpe mistrivsel og styrke den psykologiske tryghed blandt deres medarbejdere. Målet er at skabe dialog og inspirere til en kulturændring, hvor der er plads til fejl, og hvor medarbejdere ikke frygter konsekvenserne ved at tale højt om problemer.
Ifølge nye tal fra Sundhedsstyrelsen er andelen af danskere med dårlig mental sundhed steget markant de seneste år, fremgår det i en pressemeddelelse fra Velliv.
Der vil altid ske fejl – også på en arbejdsplads. Men ofte bliver de gemt væk, fordi vi ikke føler os trygge nok til at tale om dem.
Katja Teilmann – uddelingsschef, Velliv Foreningen
"Der vil altid ske fejl – også på en arbejdsplads. Men ofte bliver de gemt væk, fordi vi ikke føler os trygge nok til at tale om dem. Med kampagnen ønsker vi at skabe refleksion – men også opmærksomhed på, hvor vigtigt psykologisk tryghed er for både vores mentale sundhed og vores arbejdskultur," siger Katja Teilmann, uddelingsschef for Velliv Foreningen og fortsætter:
“Kampagnen sætter ikke kun fokus på udfordringerne, men skal også inspirere virksomheder til aktivt at prioritere trivsel på arbejdspladsen. Vi håber at kunne starte samtalen og inspirere til at begynde en kulturændring,” siger hun.
Nyt center for erhvervsøkonomisk forskning
Vi fortsætter ugens uddelinger med nyt fra forskningsverdenen.
Med en donation på 10 millioner fra Salling Fondene kan Aarhus Universitet nu etablere en ny forskningsenhed, Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Analyse (CEFAU), under Institut for Økonomi. Centeret udspringer af et ønske fra erhvervslivet om et sted, hvor forskning og analyse kombineres og kan imødekomme virksomhedernes behov for ny viden.
”Erhvervslivet er med til at forme samfundet og dets resultater. Alligevel er vores indsigt i og forståelse af muligheder, barrierer og politisk indvirkning på de danske virksomheder stadig både underbelyst og mangelfuld. Når samfundet rammes af ændringer enten nationalt eller internationalt, kan CEFAU’s forskning og analyser give svar på, hvordan erhvervslivet og samfundet reelt bliver påvirket,” siger professor Philipp Schröder i en pressemeddelelse. Han skal stå i spidsen for det nye center sammen med professor Michael Svarer.
Med afsæt i akademisk forskning og ud fra et armslængdeprincip skal Centeret levere uafhængige og forskningsbaserede analyser, og perspektiver på aktuelle økonomiske problemstillinger og emner, og herigennem understøtte den offentlige debat og politiske beslutninger med faktabaseret viden.
Rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, glæder sig da også over, at det er lykkedes at etablere Centeret:
”Med etableringen af CEFAU understreger universitetet yderligere sin position som en vigtig aktør i samfundsdebatten med levering af fakta- og forskningsbaseret viden, så debatten om erhvervslivets vilkår og muligheder kan føres på så objektivt et grundlag som overhovedet muligt. Det glæder mig meget,” siger han.
Forskningstalent hædret
Længere mod nord blev Spar Nord Fondens Forskningspris uddelt ved Aalborg Universitets årsfest. Prisen på en kvart million kroner gik til læge Nanna Maria Uldall Torp for hendes forskning indenfor diagnosticering og behandling af gravide med stofskiftesygdomme.
Det var 26. gang at Spar Nord Fondens Forskningspris blev uddelt for at hædre et ungt forskningstalent på Aalborg Universitet, som finder nye løsninger på komplekse problemer.
Nanna Maria Uldall Torps forskning inden for stofskiftesygdomme hos gravide har ført til udviklingen af en ny metode til at måle et særligt antistof, hvilket muliggør mere præcis diagnostik og behandling for både mødre og deres ufødte børn.
”Det er vigtigt, at vi identificerer de kvinder, hvor der er sygdom på spil, fordi det kan påvirke den gravide og barnets udvikling negativt,” siger prismodtageren i en pressemeddelelse.
"Prisen er et kæmpe rygstød og en anerkendelse af, at det er vigtigt, vi fortsætter med arbejdet. Det har stor betydning for målgruppen, at vi fortsat bestræber os på at skabe de bedst mulige forløb for potentielt sygdomsramte gravide og deres ufødte børn," siger Nanna Maria Uldall Torp.
Fra modtager til medudvikler
En række initiativer, som støtter børn og unges inklusion i fællesskaber, var også blandt denne uges donationsmodtagere.
Det første projekt er Dansk Folkehjælps Familienet. Et initiativ, der samler børnefamilier, som lever i økonomisk og social utryghed og ofte står udenfor traditionelle fællesskaber. Igennem de lokale, frivilligdrevne netværksgrupper får familierne mulighed for at deltage i sociale aktiviteter, dele erfaringer og støtte hinanden i hverdagen. Dansk Folkehjælp driver Familienet ti steder i Danmark.
Egmont Fonden har bevilget 3,4 millioner kroner over de næste to år til at udvikle og styrke indsatsen. Donationen skal bruges til at udvikle tilgange, som gør, at børn og familier i højere grad bliver aktive deltagere og medudviklere af aktiviteter frem for blot at modtage støtte. Ved at give familier og børn et større ansvar for fællesskabet får familierne bedre mulighed for at bidrage og få ejerskab over initiativet, skriver fonden på LinkedIn.
Computere til anbragte børn
Trygfonden doneret 2.852.500 kroner til Børnehjælpsdagen af 6. maj 1904 til indkøb af 490 bærbare computere til anbragte børn og unge gennem Børnenes IT-Fond.
Anbragte børn og unge er ofte dårligere stillede end deres jævnaldrende i forhold til at gennemføre grundskolen og en ungdomsuddannelse, blandt andet fordi de ikke i samme omfang som andre børn og unge har adgang til en computer. Dét, at de skal låne sig til en computer af andre, giver mindre fleksibilitet og autonomi i forbindelse med deres skolegang, og kan samtidig bidrage til en oplevelse af at være anderledes og stå udenfor fællesskabet.
Slotsmur sikret
Vi ender denne uges uddelingsoverblik i Hornsherred ved Roskilde Fjord med en donation til den danske kulturarv.
På Selsø Slot har der de seneste år været en række renoveringsprojekter, senest slottets 300 år gamle vinduer. Nu er det den slidte gule og hvide slotsmur omkring gårdspladsen, der står for tur.
Genopfriskningen af muren er blevet mulig med en donation fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, som også har støttet vinduesrenoveringen. Og den vækker stor begejstring hos bestyrelsesformanden for Selsø Slot, Iben Bækkelund Jagd:
”Istandsættelsen af muren med småreparationer og genopfriskning af farver var et åbenlyst næste projekt, nu hvor vinduer, trappe og yderdøre havde fået et løft. Så stiller man sig midt på gårdspladsen og forestiller sig en nypudset og malet mur. Det bliver en sand fryd for øjet. Set igennem en kulturarvsbrille, er det en milepæl, som vi i Selsøs bestyrelse er stolte over og meget taknemmelige for, at Aage og Johanne Louis-Hansens Fond nu vil hjælpe os i mål med," siger hun i Hornsherred Lokalavis.