
Vinderen af Helene Elsass Prisen 2025 ville ikke have noget med handicap at gøre, selvom hun selv har cerebral parese. Indtil hun opdagede, at hun kunne være med til at give handicap mere power.
”Vi er mange generationer, der er vokset op med forståelsen af, at funktionsvariationer og handicap er noget, der skal fixes, fjernes, gemmes væk og tages ud af verden. Det perspektiv forsøger jeg at udfordre,” siger den 30-årige samfundsdebattør og ph.d.-studerende, Olivia Dahl, der netop er kåret som vinder af Helene Elsass Prisen 2025.
Hun har etableret sig som debattør på den danske debat- og mediescene, hvor hun udfordrer gængse forståelser af handicap.
”Jeg er stolt af at have fået debat om forståelser af handicap ind i mainstream-medier. For normalt er handicap noget, der figurerer på kanten af samfundet,” siger Olivia Dahl i en pressemeddelelse.
Prisen på 150.000 kr. er den største pris på handicapområdet og blev overrakt ved en ceremoni i Elsass Fonden onsdag d. 9. april. Elsass Fonden og CP Danmark står bag prisen, og det var organisationernes protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte, der overrakte prisen.
Tilsammen har vi udvidet mulighederne for, hvem der kan vinde sådan en pris, og hvad man kan vinde den på grundlag af. Det er jeg ret stolt af
Olivia Dahl – Samfundsdebatør og modtager af Helene Elsass Prisen 2025
Mens Olivia Dahl studerede sociologi på Københavns Universitet, blev hun inspireret af crip teori, der ser på de barrierer, mennesker med handicap møder i samfundet. Til sommer færdiggør hun sit ph.d.-studie i livskvalitet for mennesker med handicap.
Og nu vidner guldstatuetten af Helene Elsass – fondens stifter – om den forskel, Olivia Dahl har været med til at gøre som debattør.
”Med sin stærke personlighed og naturlige gennemslagskraft er Olivia et utvetydigt forbillede for andre med CP eller funktionsnedsættelser. Og så er hun enormt god til at omsætte sin viden om handicapforståelser til initiativer, der bliver hørt og gør en forskel,” siger bestyrelsesformand i Elsass Fonden Kirsten Smedegaard Andersen om årets prisvinder.
”Det er på en måde lidt underligt, at jeg vinder en pris på handicapområdet, når nu jeg har brugt så lang tid på ikke at være en del af det. Men jeg har selv været med til at skabe mig en plads sammen med dem, jeg har stået på skuldrene af: Folk i handicapbevægelsen, de forskere, der har formuleret teorier om crip teori og mange flere. Tilsammen har vi udvidet mulighederne for, hvem der kan vinde sådan en pris, og hvad man kan vinde den på grundlag af. Det er jeg ret stolt af,” siger Olivia Dahl.