Næsten 40 procent af alle de ansøgninger, som sidste år tikkede ind hos de største ansøgningsdrevne fonde blev besvaret med et bevillingsbrev til ansøgeren.
Det viser en ny kortlægning over fondenes bevillingsprocenter i 2023, som Filantropi har lavet baseret på 31 ud af de 50 mest uddelende fonde, der helt eller delvist baserer deres uddelinger på ansøgninger og derudover informerer om tallene.
Kortlægningen viser dog også, at der er stor variation i hvor hyppigt fondene vender tommelfingeren opad til en af de tusindvis af ansøgninger, som de hvert år modtager. Eksempelvis opnåede 412 ud af 672 ansøgere en bevilling hos Dreyers Fond. Hos A.P. Møller Fonden var det 600 ud af 2.400 ansøgere, der opnåede støtte fra fonden. Det Obelske Familiefond modtog sidste år 459 ansøgninger, hvoraf 133 - svarende til en fjerdedel - kom igennem nåleøjet.
Den store spredning i fondenes bevillingsprocenter afspejler diversiteten i det danske fondslandskab, forklarer Hanne Elisabeth Rasmussen, som er direktør i Fondenes Videnscenter:
“Nogle fonde vælger eksempelvis at uddele priser, andre fokuserer på mange små bevillinger med få krav til ansøgeren og andre modtager ikke ansøgninger, men arbejder selv opsøgende. Diversiteten betyder, at flere forskellige ansøgere og bevillingsmodtagere har mulighed for at få støtte, end hvis vi havde haft et mere ensartet fondslandskab i Danmark. Det betyder også, at man som ansøger nok skal orientere sig mere i mulighederne, for at finde den rigtige fond til sin ansøgning,“ siger hun i et skriftligt svar.
Alle fonde er forskellige
De seneste år har flere fonde valgt at gå væk fra den rene ansøgningsbaserede støtte og har bevæget sig over mod en mere katalytisk og proaktiv rolle i deres uddeling af midler. Nogle har helt lagt det ansøgningsdrevne på hylden, andre har kombineret ansøgninger med egne indsatser og dialogbaserede aktiviteter.
Der er rigtig mange ting, der påvirker en fonds bevillingsprocent.
Hanne Elisabeth Rasmussen – direktør i Fondenes Videnscenter
Det er ifølge Hanne Elisabeth Rasmussen et af de parametre, der påvirker fondenes bevillingsprocenter:
“Der er rigtig mange ting, der påvirker en fonds bevillingsprocent. Det er eksempelvis både fondens formål, hvor kendt fonden er i forskellige ansøgermiljøer, hvor store eller små grupper i samfundet, deres formål passer til, størrelsen på deres bevillinger og ikke mindst deres filantropiske tilgange og arbejdsmetoder,” siger hun.
Nye tal fra Fondenes Videncenter, som blev offentliggjort på den årlige fondskonference Fondsforum i går, viser således, at 54,8 procent af fondenes uddelinger, er rent ansøgerdrevne.
Derudover er 8,9 procent i kategorien ‘ansøgerdrevne, fondsunderstøttede aktiviteter’ og 6,5 procent er ‘alliancedrevne forandringsskabende aktiviteter’
Endelig er 5,1 procent såkaldt ‘direkte fondsdrevede uddelinger’, mens de sidste 24,7 procent er placeret i kategorien “andet”.
Bekræfter billedet af de store fonde
De 31 fonde, der indgår i opgørelsen, har samlet set modtaget knap 50.000 ansøgninger, hvoraf knap 20.000 modtog en bevilling for fondene.
Hermed tegner de 31 fonde sig for omkring hver fjerde fondsbevilling fra det samlede Fondsdanmark. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at der i 2023 blev givet 81.650 bevillinger fra fondene til store og små projekter fra de i alt 3.700, der sidste år foretog uddelinger. Ifølge Danmarks Statistik var der derudover 5.159 fonde, som ikke uddelte sidste år.
Der bliver flere af de få, store fonde, der uddeler mange penge og hver især giver mange bevillinger og så færre af de mange små fonde
Hanne Elisabeth Rasmussen – direktør i Fondenes Videnscenter
Det bekræfter tendensen fra de seneste år, hvor det i høj grad har været de 50-100 største danske fonde, som har fyldt meget i fondslandskabet, mener Hanne Elisabeth Rasmussen .
“Det viser, at det generelle billede, vi har haft af det danske fondslandskab i snart mange år, bliver endnu mere udtalt her i 2020erne: Der bliver flere af de få, store fonde, der uddeler mange penge og hver især giver mange bevillinger og så færre af de mange små fonde, der uddeler under 1 mio. kr. om året,” siger hun og fortsætter:
“Fondsstatistikken 2023 fra Danmarks Statistik bekræfter det billede, men den viser også, at selvom de store fonde giver flest bevillinger per fond, så giver de 3.643 fonde, der hver især uddeler under 50 mio. kr. om året, stadigvæk hovedparten af bevillingerne.”