Uanset, om du søger penge til forskning i hjerte-kar-sygdomme, har en god idé til nye fællesskaber inden for kultur, fritid og det sociale område eller ønsker akut finansiering til at forske i løsning af uforudsete hændelser i naturen, er der håb forude: Disse temaer er nemlig blandt andet i spil i nogle af de puljer og calls i fondssektoren, som er med i denne uges udgave af oversigten over aktuelle calls og puljer i den filantropiske sektor.
Filantropi præsenterer fast i hver udgave en række udvalgte calls, puljer, temaopslag og prisuddelinger i den filantropiske sektor med ansøgningsfrist i den kommende tid.
Der er langt fra tale om en komplet oversigt over kommende deadlines. Derimod viser listen et udsnit af nogle af de mange muligheder, der er for at søge om midler, og med særlig fokus på nye initiativer i fondssektoren – i denne omgang puljer og calls med deadline i den resterende del af oktober samt i november og december.
Tip os om nye deadlines
- Filantropi bringer fremover i nyhedsbrevet hver torsdag en opdateret oversigt over udvalgte aktuelle calls og puljer i de danske fonde og andre filantropiske aktører. Vi hører meget gerne fra fonde og foreninger med deadlines de kommende måneder – især hvis der er tale om nye søgemuligheder.
- Tips kan sendes til mailadressen callsogpuljer@filantropi.dk
Rækkefølgen herunder er defineret af de enkelte puljer eller calls’ ansøgningsdeadline.
Hjerteforeningen
Hjerteforeningen støtter hvert år forskning med omkring 30 millioner kroner inden for en række udvalgte forskningstemaer, og næste deadline er lige rundt om hjørnet.
Foreningen uddeler støtte til forskningsprojekter inden for fem temaer: Forebyggelse målrettet unge, forebyggelse af hjerte-kar-sygdom hos højrisikoborgere, forskning inden for akut opstået hjerte-kar-sygdom, mental mistrivsel i forbindelse med hjerte-kar-sygdom og digitale løsninger til diagnose, behandling og rehabilitering af hjerte-kar-sygdom.
Ansøgningsfrist: 11. oktober kl. 14:00.
Læs mere her.
Håndværkerstiftelsen af 1835
Håndværkerstiftelsen af 1835, som administreres af Dansk Erhverv, har ifølge en avisannonce ”nogle legater til rådighed for ældre håndværksmestre eller disses enker, der har drevet virksomhed i Storkøbenhavn”.
Legatuddelingen fra den 189 år gamle stiftelse finder sted i slutningen af januar næste år.
Ansøgningsfrist: 20. oktober 2024.
Kontakt: Skriv til sban@danskerhverv.dk
Spar Nord Fonden
I 2022 uddelte Spar Nord Fonden knap 61 millioner kroner, hvilket resulterede i en 42. plads på Fondenes Videnscenters seneste opgørelse over de mest bevilgende fonde i Danmark. I år er uddelingsambitionerne i den nordjyske fond dobbelt så høje.
I januar fortalte bestyrelsesformand Michael Slavensky Dahl således til Fundats, at fonden i år forventer at uddele 100-120 millioner kroner.
Det skyldes dels, at fonden er storaktionær i Danmarks femtestørste bank, Spar Nord, som havde et rekordgodt 2023, dels at det i år markeres, at det er 200 år siden, at Spar Nord blev grundlagt som Aalborg Bys og Omegns Sparekasse.
Spar Nord Fonden støtter fællesskaber inden for kultur, fritid og det sociale område, og ifølge Michael Slavensky Dahl vil de flere penge, fonden har at gøre godt med i år, komme alle tre områder til gode.
”Det vil ske bredt og i hele landet – bare med endnu flere donationer, der hver især vil være i nogenlunde samme størrelsesorden som det hidtidige niveau. Derudover kan det godt være, at vi på grund af jubilæet kigger lidt mere på at støtte Aalborg og omegn, fordi det er her, banken har sit udspring,” sagde bestyrelsesformanden i januar.
Ansøgningsfrist: 31. oktober 2014 kl. 23:59.
Læs mere her
Lemvigh-Müller Fonden
Den erhvervsdrivende fond Lemvigh-Müller Fonden har blandt andet til formål, som det formuleres, ”at yde støtte til fremme af kulturelle, sociale og produktive formål til bedste for Danmark og dets befolkning samt at sikre Lemvigh-Müller-koncernens levedygtighed og effektivitet, blandt andet ved at yde støtte til medarbejderne eller grupper af medarbejdere i koncernen.”
I 2023 uddelte fonden i alt 16,7 millioner kroner.
Ansøgningsfrist: 6. november 2024.
Læs mere her.
Nordea-fonden
Gennem en ny pulje uddeler Nordea-fonden 40 millioner kroner til projekter, der bidrager til at udvikle 'Naturens Mødesteder' i form af eksisterende naturcentre, naturskoler og lignende, så de bliver attraktive for flere og inviterer nye brugere ud i naturen.
Der kan søges mellem 200.000 og en million kroner, oplyser fonden.
”At opholde sig i naturen er sundt. Oplevelser i det fri styrker både vores mentale og fysiske velvære. Rundt om i landet findes naturskoler og -centre, der fungerer som indgangsportaler til naturen. Mange brugere drager stor fordel af faciliteterne og tilbuddene, som bidrager til at gøre naturen mere tilgængelig. Der er dog plads til, at endnu flere opdager de mange muligheder som naturen, centre og skoler tilbyder,” skriver Nordea-fonden på dens hjemmeside om formålet med den nye pulje.
Ansøgningsfrist: 7. november 2024 kl. 12:00.
Læs mere her Naturens mødesteder
Velux Fonden
Med et nyt temakald inviterer Velux Fonden civilsamfundets organisationer til at søge midler til metodeudviklingsprojekter, der med nye tilgange og metoder kan skabe inklusion af borgere i en socialt udsat position gennem deres deltagelse i fællesskaber. Ønsket fra fonden er, at deltagelse i fællesskaber kan bidrage til mangfoldighed og sammenhængskraft i et demokratisk samfund.
”Fællesskaber kan fremme mangfoldighed, de kan bidrage til sammenhængskraften i samfundet, og de kan dermed understøtte demokratiet, vores tillid til hinanden og i sidste ende samfundets sociale bæredygtighed,” skriver fonden på dens hjemmeside.
Der kan fremsendes ansøgninger til enten et pilotprojekt eller et metodeudviklingsprojekt.
Mindste ansøgningsbeløb er en halv million kroner.
Ansøgningsfrist: 19. november 2024 kl. 14:00.
Læs mere her.
Novo Nordisk Fonden
Danmarks største filantropiske aktør uddeler vanen tro seks priser på enten 150.000 eller 250.000 kroner til pædagoger og undervisere. Novo Nordisk Fonden har blandt andet en naturfaglig gymnasielærerpris, en natur- og teknologilærerpris og en pris til naturfagsundervisere på pædagoguddannelsen.
Derudover uddeles der fire priser på hver 1,5 millioner kroner til fire undervisere på universitetsniveau i blandt andet teknisk videnskabelige og sundhedsvidenskabelige fag.
For alle priser gør det sig gældende, at den prisvindende underviser selv kun får en lille del af kagen. For underviserne på universiteter er det således kun 25.000 kroner, som er til underviseren, mens resten går til universitetet som en uddannelsesbevilling.
Ansøgningsfrist til alle 10 priser: 22. november klokken 12:00.
Læs mere her.
Helsefonden
Også Helsefonden har en ansøgningsdeadline, der nærmer sig, nemlig til kategorien 'Øvrige'.
Helsefonden bevilger penge til projekter i krydsfeltet mellem social- og sundhedsområdet, herunder ulighed i sundhed og forebyggelse. Det kan være forskning og forsøg samt projekter med et oplysende sigte.
Derudover bevilger fonden til projekter vedrørende boligformer for ældre eller handicappede. Det kan for eksempel være modelprojekter, forskning og konkrete forbedringer til gavn for en gruppe af borgere.
Fonden, der kun støtter danske organisationer og institutioner, opdeler sine projekter i kategorierne ’Forskning’ og ’Øvrige’, og det er altså i sidstnævnte kategori, der snart er deadline.
Ansøgningsfrist: 3. december 2024 kl. 14:00.
Læs mere her Sådan søger du en bevilling | Helsefonden
Grundlovsfesten
Grundlovsfesten, som er startet af foreningen 5. Juni og blandt andre er støttet økonomisk af Nordea-fonden, har primo oktober åbnet en pulje, hvor landets skoler kan søge om penge til grundlovsfester i 2025.
I år blev der holdt flere end 200 grundlovsfejringer rundt omkring på landet skoler støttet med midler fra Grundlovsfesten. Pengene gik til alt fra ispinde i frikvarteret til regulære byfester.
”I år blev midlerne revet væk på få uger, så det er en god idé at være hurtig,” understreger Grundlovsfesten i et opslag på LinkedIn.
Skoler kan ansøge om op til 3.000 kroner.
Ansøgningsfrist: Ingen – puljen er åbnet 1. oktober.
Læs mere her.
Carlsbergfondet
Som noget nyt åbner Carlsbergfondet nu for indsendelse af hasteansøgninger. For at aktivere det nye virkemiddel om midler til forskningsaktiviteter, der kræver akut finansiering, er kravet en forhåndsgodkendelse og tilstedeværelsen af helt særlige ydre akutte og uforudsete forhold.
Som eksempler nævner fonden i en nyhed på sin hjemmeside pludselige samfundsbegivenheder og uforudsete naturhændelser, der kræver akut handling i form af en lynhurtig forskningsindsats og ikke kan afvente fondets ordinære opslag, eksempelvis miljøkatastrofer, politisk ustabilitet eller fremkomsten af nye sygdomme.
”Verden omkring os kan ændre sig med stor hast. Det er baggrunden for, at Carlsbergfondet nu giver muligheden for at indsende en ansøgning om akut støtte til forskningsaktiviteter, der grundet ydre omstændigheder må igangsættes hurtigt. Med virkemidlet ’Akutte forskningsprojekter’ ønsker vi at sikre en mere agil og smidig ansøgningsproces i tilfælde af tilstedeværelsen af sådanne omstændigheder,” siger direktør for Carlsbergfondet, professor Lasse Horne Kjældgaard.
Ansøgningsfrist: Ingen
Læs mere her