
Når motionsløbet Royal Run bliver skudt i gang 2. pinsedag, den 9. juni, i Ribe, Viborg, Horsens, Korsør og København, kan de 97.500 deltagende løbere overveje at sende en venlig tanke af sted mod den danske fondssektor.
Ifølge en pressemeddelelse fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) og idrætsorganisationen DGI er det nemlig takket være fornyet støtte fra Novo Nordisk Fonden, Trygfonden og Nordea-fonden, at viften af aktiviteter omkring løbet bliver udvidet.
Støtten fra de tre fonde, der gælder årene 2025-2027, bliver blandt andet brugt til at lancere en række træningskoncepter for løbsdeltagere i alle aldre og på alle niveauer.
”Uden fondenes støtte kunne vi ikke skabe endnu mere fællesskab og bevægelse rundt i landet blandt andet til dem, der er allermindst motionsaktive. Så vi er meget glade for støtten, som giver os mulighed for at udbrede Royal Run-aktiviteterne gennem hele året,” siger Morten Mølholm, der er administrerende direktør i DIF og med i Royal Runs styregruppe.
DIF’s kommunikationsafdeling oplyser til Filantropi, at de tre fondes bidrag i alt er på 14 millioner kroner, fordelt med fem millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, 5,25 millioner kroner fra Trygfonden og 3,75 millioner kroner fra Nordea-fonden.
Støtter forskning i musik og hjernen
Fra det fondsstøttede motionsløb fortsætter Filantropis rundtur blandt nogle af den seneste uges bevillinger fra fonde og andre filantropiske aktører til Center for Music in the Brain (MIB) ved Aarhus Universitet.
Centret har netop modtaget 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden og et tilsvarende beløb fra Salling Fondene over en treårig periode.
“Det giver god mening, at netop disse to fonde støtter forskning i musik og hjernen: Lundbeckfonden, som støtter hjerneforskning, og Salling Fondene, der har et bredere samfundsmæssigt formål,” siger Peter Vuust, leder af MIB og professor på Det Jyske Musikkonservatorium, i en nyhed på Aarhus Universitets hjemmeside.
Bevillingen gør det muligt at forske i, hvordan musik påvirker den menneskelige hjerne. Ifølge Peter Vuust spiller musik nemlig en særlig rolle for hjernens grundlæggende funktioner, især dens evne til at danne forudsigelser og kunne ændre sig gennem træning.
Forskningsprojektet kan få betydning for fremtidens behandlinger af hjernesygdomme som Parkinsons, Alzheimers og slagtilfælde. Derudover kan resultaterne bruges til at udvikle nye metoder inden for smertelindring, søvnforbedring og rehabilitering samt til at hjælpe mennesker med autisme, ADHD og kunstig hørelse.
SMV’er frontløbere inden for cirkulær plastproduktion
Langt mere plastaffald skal genanvendes. Og nu skal et nyt projekt med navnet ’Cirkulær plast – en ressource til fremtidens produktion’ hjælpe danske virksomheder med at indføre cirkulære forretningsmodeller for plast baseret på viden fra Danmarks mest erfarne virksomheder.
Projektet faciliteres af Teknologisk Institut, og partnerkredsen omfatter blandt andre Plastindustrien, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet. Industriens Fond støtter projektet med 11 millioner kroner.
Danske SMV'er efterspørger konkret viden, samarbejde og erfaringsudveksling om cirkulær plastproduktion, så de ikke står alene om at udvikle og teste løsninger
Peter Rosborg – Sektionsleder, Teknologisk Institut
”Det handler om at omsætte eksisterende viden til praktisk handling. Danske SMV'er efterspørger konkret viden, samarbejde og erfaringsudveksling om cirkulær plastproduktion, så de ikke står alene om at udvikle og teste løsninger. Med dette projekt samler og formidler vi erfaringer fra førende virksomheder og gør dem tilgængelige for SMV-segmentet,” siger Peter Rosborg, sektionsleder ved Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse fra instituttet.
Resultaterne fra projektet vil løbende blive præsenteret gennem Akademiet for Cirkulær Produktion. Målet er at nå ud til hundredvis af SMV'er som har plast i deres produktion.
Hjælper stort anlagt Michelangelo-udstilling på vej
Han malede loftet i Det Sixtinske Kapel, designede kuplen på Peterskirken i Rom, og hans skulpturer er kendt verden over.
Fra den 29. marts til 31. august 2025 viser Statens Museum for Kunst (SMK) i København den mest omfattende præsentation af Michelangelo Buonarrotis skulpturelle værker i 150 år. Ikke siden fejringen af 400-årsjubilæet for Michelangelos fødsel i Firenze i 1875 har så stor en del af kunstnerens skulpturproduktion været samlet på et sted.
Med på udstillingen er også originale skulpturmodeller, tegninger og breve fra Michelangelos egen hånd.
A.P. Møller Fonden har støttet udstillingen med seks millioner kroner, oplyser fonden i en hjemmesidenyhed. Blandt andre også Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Statens Kunstfond, Ny Carlsbergfondet og Grosserer L.F. Foghts Fond har støttet den stort anlagte udstilling om Michelangelo.
Fornyer humanitært samarbejde
Siden 2017 har Ole Kirks Fond støttet Dansk Flygtningehjælps akutpulje, og nu har de to parter indgået en aftale om et fornyet langvarigt humanitært samarbejde. Det skriver Dansk Flygtningehjælp i en nyhed på organisationens hjemmeside.
Den fornyede samarbejdsaftale indbefatter, at Ole Kirks Fond bevilger 20 millioner kroner til Dansk Flygtningehjælps akutpulje, som kan anvendes i de næste to år, når og hvor krisen rammer.
”I Dansk Flygtningehjælp er vi stolte af vores langvarige nødhjælpssamarbejde med Ole Kirks Fond. Fondens kontinuerlige støtte til akutpuljen gør det muligt for os at reagere hurtigt og levere akut humanitær nødhjælp til nogle af verdens mest sårbare mennesker og i de situationer, hvor der er allermest brug for det,” siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Charlotte Slente.
Ifølge Karin Skjødt Hindkjær, der er direktør i Ole Kirks Fond, er forudsætningen for at sikre akut og livsvigtig humanitær hjælp til børn og familier i krise hastighed og agilitet.
”De har brug for hjælpen her og nu. Puljesamarbejdet med DRC er netop med til at sikre det og har en stor værdi for os, fordi det muliggør, at vi kan være med til at afhjælpe den ekstremt sårbare situation, som de berømte familier står i,” siger Karin Skjødt Hindkjær.
Den første akuthjælp under det fornyede partnerskab er netop sendt afsted til den Demokratiske Republik Congo, der er underlagt en af de alvorligste fordrivelseskriser i verden.
Fondspris til fransk professor
Vi slutter denne uges udvalgte uddelinger med en prisuddeling.
I årtier troede forskere, at infektioner udelukkende blev forårsaget af virus og bakterier, men den franske professor Jean-Laurent Casanovas banebrydende forskning har løftet sløret for en mere kompleks virkelighed: At gener spiller en grundlæggende rolle i at bestemme, hvem der bliver alvorligt syge, og hvem der forbliver raske.
På grund af sine banebrydende opdagelser hædres Jean-Laurent Casanova med Novo Nordisk Prisen 2025, skriver fonden i en pressemeddelelse. Prisen er på fem millioner kroner, fordelt med et stipendium på 4,5 millioner kroner og en personlig hæderspris på en halv million kroner. Dertil kommer, at fonden giver en halv million kroner øremærket til at afholde et internationalt symposium inden for modtagerens forskningsfelt.
”Jean-Laurent Casanovas forskning har ændret forståelsen af infektionssygdomme ved at afdække den kritiske rolle, som de genetiske faktorer spiller. Hans opdagelser har givet ny indsigt i, hvorfor nogle individer er mere sårbare over for infektioner end andre, og de baner vejen for nye tilgange inden for immunologi og folkesundhed,” siger priskomitéens formand, professor Jørgen Frøkiær.
Da jeg fik opkaldet, var jeg ikke klar over, at jeg overhovedet var blevet nomineret
Professor Jean-Laurent Casanova Modtager af Novo Nordisk Prisen 2025
For den franske professor kommer anerkendelsen som en stor overraskelse.
”Da jeg fik opkaldet, var jeg ikke klar over, at jeg overhovedet var blevet nomineret. Men det er uden tvivl den vigtigste pris, jeg har modtaget i min karriere, og jeg er meget beæret over at få den,” siger Jean-Laurent Casanova i Novo Nordisk Fondens pressemeddelelse.