
Erhvervsuddannelserne får nu en saltvandsindsprøjtning på knap 50 millioner kroner fra Villum Fonden, så der kan blive udviklet mere grønne uddannelser med et øget bæredygtigt fokus for de unge kokke, smede, murere, landmænd og elektrikere. Det skriver fonden i en pressemeddelelse.
“Erhvervsuddannelserne er en hjørnesten i Danmarks grønne omstilling. De skal levere de faglærte, der kan omsætte grøn viden til konkrete løsninger – fra energieffektive bygninger til bæredygtige fødevaresystemer og transport,” siger Ole Laursen, uddelingschef i Villum Fonden.
Konkret skal pengene på Techcollege i Aalborg blandt andet bruges til at uddanne kokke og ernæringsassistenter i at arbejde med klimavenlige fødevarer, mens Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier i Midtjylland går i gang med at opkvalificere både undervisere og elever inden for VVS- og elektrikeruddannelserne til bæredygtigt indeklima og energiforbrug i bygninger.
Villum Fondens såkaldte ’Grønnere EUD’-pulje er blevet til i samarbejde med centrale aktører fra erhvervsuddannelsesområdet.
Nyt projekt vil hente vikingefortid frem i lyset
Filantropis ugentlige gennemgang af udvalgte fondsuddelinger fortsætter til nyheden om, at Salling Fondene og Aarhus Universitets Forskningsfond er gået sammen om at støtte et storstilet dansk-polsk arkæologisk samarbejde i den polske vikingetidsby Wolin. Her vil forskere fra Aarhus og Wolin frem til 2027 gennemføre en stor udgravning i havneområdet.
Salling Fondene har doneret to millioner kroner til projektet, mens Aarhus Universitets Forskningsfonds bidrag er på tre millioner kroner.
Dette projekt knytter nogle af de stærkeste centre for vikingetidsforskning i Danmark og Polen sammen og vil få stor betydning for vores billede af Nordeuropas kulturhistorie
Søren Michael Sindbæk – Professor, Aarhus Universitet
Projektets leder, professor Søren Michael Sindbæk fra Aarhus Universitet, kalder det arkæologiske samarbejde banebrydende.
”Udgravningen i Wolins havn er en nøgle til nye fund og informationer, som kan låse op for Wolins slavisk-skandinaviske arv. Dette projekt knytter nogle af de stærkeste centre for vikingetidsforskning i Danmark og Polen sammen og vil få stor betydning for vores billede af Nordeuropas kulturhistorie,” siger Søren Michael Sindbæk i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.
Administrerende direktør Jørgen Lang fra Aarhus Universitets Forskningsfond mener, at der er et kæmpe forskningspotentiale i det dansk-polske samarbejde.
”Her får vi virkelig mulighed for at lære noget helt nyt om vikingetidens historie og samspillet mellem skandinaver og slaver,” siger Jørgen Lang.
Wolin i Polen var et sagnomspundet sted i vikingetidens verden. Byen var ifølge legenderne hjemsted for fæstningen Jómsborg, og den danske kong Harald Blåtand døde efter sigende her.
Odenses skjulte vikingeborg bliver synlig
Vi bliver så at sige i vikingesporet med en nyhed fra A.P. Møller Fonden, som netop har sendt en bevilling på 10 millioner kroner af sted mod Odense. Bevillingen har følgeskab af 3,7 millioner kroner fra Augustinus Fonden, og tilsammen gør fondspengene det muligt at formidle og synliggøre vikingernes ringborg Nonnebakken, som i dag ligger skjult under jorden midt i Odense.
Med projektet bliver dele af ringborgens vold markeret med brede bånd af cortenstål og ny beplantning. Markeringen bliver synlig flere steder i det centrale Odense, skriver A.P. Møller Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Der vil også blive lavet en stor model af ringborgen, og på Giersings Realskole i Odense får skolens elever og andre børn mulighed for at lege på en lille del af borgens genskabte forsvarsværk.
Projektet er et partnerskab mellem Odense Kommune som bygherre, Museum Odense, beboere på Nonnebakken, Odd Fellow Logen og Giersings Realskole. Odense Kommune spytter selv 12,4 millioner kroner i projektet.
Til kamp mod ensomhed blandt unge
Ensomhed blandt unge er en alvorlig udfordring i dagens Danmark, hvor opgørelser viser, at 19 procent af de 16-24-årige føler sig ensomme. Med en donation på 1,5 millioner kroner fra Alm. Brand Foreningen får den frivillige organisation Ventilen nu mulighed for at udvide sin indsats, så flere ensomme unge uden for landets større byer kan få hjælp.
Ventilen har siden 1999 hjulpet unge med at finde vejen ud af ensomheden. Organisationen har flere end 250 engagerede frivillige og driver allerede 25 lokalt etablerede tilbud fordelt over hele landet. Særligt i de mindre byer kan det dog være en udfordring at rekruttere frivillige og opretholde levedygtige tilbud. Ifølge Ventilen vil støtten fra Alm. Brand Foreningen gøre det muligt at nå ud til endnu flere ensomme unge.
For mange unge kræver det mod og et langt tilløb at opsøge hjælp, hvis de føler sig ensomme
Simone Bodholdt – Direktør, Ventilen
”For mange unge kræver det mod og et langt tilløb at opsøge hjælp, hvis de føler sig ensomme. Så når de endelig tager det svære skridt, må mangel på tilbud bare ikke stå i vejen for, at de får hjælp. Derfor er støtten fra Alm. Brand Foreningen afgørende for, at vi kan nå flere unge med vores tilbud. Vi er allerede i gang med at oprette forløb i Ringkøbing-Skjern, Nykøbing Falster og Ballerup, og flere steder er på vej,” siger Ventilens direktør Simone Bodholdt i en nyhed fra Alm. Brand Foreningen.
Ventilens gruppeforløb er, ud over Alm Brand Foreningen, også støttet af Ebbefos Fonden og Mary Fonden.
Vil give børns digitale dannelse et løft
Fra udfordringer med ensomhed blandt nutidens unge fortsætter vi til en indsats målrettet de unges trivsel og digitale dannelse. Bag indsatsen står Red Barnet, som nu lancerer et nyt program kaldet ’Børneliv i Digital Trivsel’.
Red Barnets projekt har modtaget 37,4 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden og gennemføres i samarbejde med Center for Undervisningsmidler (CFU), tre professionshøjskoler og organisationen Just Human. Programmet begynder til foråret og løber frem til udgangen af 2028.
”I Børneliv i Digital Trivsel vil vi lytte til børnene for at forstå, hvordan deres digitale liv påvirker deres sociale relationer og trivsel. For selvom børn og unge finder fællesskaber online, ved vi også, at den digitale del af deres liv udfordrer deres trivsel og tryghed. Derfor ser vi frem til at styrke handlekraften hos børn og unge, sikre den nødvendige kompetenceudvikling for lærerne og udvikle redskaber til forældre, så de i samarbejde med skolen bedre kan styrke deres børns trivsel,” siger Johanne Schmidt-Nielsen, der er generalsekretær i Red Barnet.
Målsætningen er indenfor projektperioden at nå flere end 150.000 elever i grundskolens indskoling, mellemtrin og udskoling samt flere end 60.000 forældre. Derudover vil hundredvis af skolelærere få et kompetenceløft.
Danmark som epicenter for cirkulær produktion
Med en bevilling på over 125 millioner kroner vil Industriens Fond gøre danske virksomheder førende inden for cirkulær produktion.
Ifølge en pressemeddelelse fra Industriens Fond går bevillingen til 10 nye projekter fordelt på tre hovedspor, der skal understøtte omstillingen i virksomhederne.
“Rigtig mange danske virksomheder er allerede godt i gang med at reducere deres udledninger. Men skal vi for alvor rykke os, er det afgørende, at vi får bragt ressourceforbruget i virksomhederne markant ned og gør os mindre afhængige af jomfruelige materialer og usikre forsyningskæder. Her er det nødvendigt at tage et opgør med producer-forbrug-smid-væk modellen, som i dag er den gængse forretningsmodel. Det er en kæmpe omstilling, og her skal virksomhederne have et ordentligt vidensgrundlag at træffe beslutninger ud fra,” siger Thomas Hofman-Bang, der er administrerende direktør i Industriens Fond.
Helt konkret skal 400-500 virksomheder have hjælp gennem indsatsen.
Professor får pris for bidrag til kræftforskning
”Vi skal være verdensmestre i at lave den bedst tænkelige behandling til patienter.”
Sådan siger professor og overlæge Ismail Gögenur, der netop er blevet hædret med Marie & August Krogh Prisen 2025 for sin innovative tilgang og store bidrag til kræftforskning.
Som en af landets førende forskere inden for tarmkræft og skræddersyet kræftkirurgi har den 51-årige professor ved brug af kunstig intelligens og en multidisciplinær tilgang blandt andet udviklet en prædiktionsmodel, der anvendes som et beslutningsstøtteværktøj til individuel patientbehandling. Det har medført markant færre patienter med komplikationer og kortere indlæggelsestid, skriver Novo Nordisk Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Marie & August Krogh Prisen er på 1,5 millioner kroner og uddeles af Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) og Novo Nordisk Fonden.
”Ismail er en urkraft i det danske sundhedsvæsen. Han er ikke mere end godt halvvejs i sin karriere, men har for længst manifesteret sig som et fagligt fyrtårn i ikke bare Region Sjælland, men i hele landet og internationalt,” siger ledende overlæge Susanne Axelsen, der er formand for LVS.
Fondsstøtte til Danmarks Indsamling
Forleden dag blev den årlige tv-transmitterede Danmarks Indsamling afviklet, og den førte i år til et samlet beløb på 86,3 millioner kroner. Vanen tro bidrog flere fonde til indsamlingen, der har som overordnet formål at støtte 12 organisationers arbejde med at hjælpe børn i nød i en række af verdens fattigste lande.
En af de støttende fonde var Ole Kirk’s Fond. På LinkedIn skriver fonden, at den traditionen tro støttede danmarksindsamlingen – i år med et beløb på tre millioner kroner.
”Projekterne er målrettet de stille katastrofer, der ofte forbigår mediernes opmærksomhed. Støtten favner bredt børn i nød, herunder ofre for krig, forfølgelse, hungersnød og naturkatastrofer,” skriver Ole Kirk’s Fond i opslaget på det sociale medie.
Af Danmarks Indsamlings hjemmeside fremgår, at blandt andre også Novo Nordisk Fonden, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, A.P. Møller Fonden og Bechgaards Fond støttede dette års indsamling.
Støtte til e-sport-miljøet i Vestbjerg
I Vestbjerg nord for Aalborg er der glæde i den lokale idrætsforening, efter at den nye filantropiske aktør AN-TV har imødekommet en ansøgning fra idrætsforeningens e-sport-tiltag om 60.000 kroner til indkøb af nyt gaming-udstyr.
Ifølge en nyhed på AN-TV’s hjemmeside har der været en stigende efterspørgsel og interesse for e-sport blandt børn og unge i Vestbjerg.
Idrætsforeningens mission er, at e-sport ikke kun dyrkes hjemme fra værelset eller sofaen, men derimod skal være med til at skabe stærke fællesskaber og gode oplevelser i et miljø, hvor alle kan være med uanset alder og niveau.
”Med tilsagnet fra AN-TV og Vestbjerg Idrætsforenings eget bidrag har vi udskiftet vores gamle gaming-computere med 10 nye, der lige har lidt ekstra lir blandt andet med rødt lys, så børnene ikke kan lade være med at komme herop og spille. Vi er meget taknemmelige for AN-TV’s støtte og for at vi har kunnet realisere efterspørgslen på et sted, der understøtter interessen for e-sport og dens sociale værdi,” siger Michael Kruse Meyer, der er formand for Vestbjerg eSport.
Fondsstøtte til indeklima i dartklub
Vi slutter i Vejen, hvor den lokale dartklub forleden dag fik besøg af Nykredits Fond.
Fonden kom med en check på 53.475 kroner, som er den pris, det koster at få installeret et genindvindingsanlæg med køl til at forbedre indeklimaet i Vejen Dartklub.
Genindvindingsanlægget gavner ikke blot dartspillere, gæster og tilskuere, men er også en grøn og miljørigtig løsning, skriver Jydske Vestkysten i en nyhed på jv.dk.
”Det er nu en ren frisk fornøjelse at spille dart i Vejen Dartklub, hvilket også blev testet ved klubbens Trolde Cup-stævne. Deltagerantallet kunne pludselig blive øget i forhold til klubbens faciliteter i stedet for at blive begrænset af indeklimaet,” skriver dartklubben ifølge Jydske Vestkysten i et opslag på Facebook.