Grøn omstilling i kulturlivet er, ifølge adm. direktør Frank Rechendorff Møller, et område, som Augustinus Fonden har stadigt mere fokus på.
“Vores støtte til grøn omstilling accelererer. Fokus på bæredygtighed fylder mere og mere i vores arbejde med kulturområdet,” har han tidligere udtalt.
Nu har fonden så bevilget 19,7 millioner kroner til en 4-årig forlængelse af projektet Museernes Grønne Akademi, der er forankret i Organisationen Danske Museer (OMD).
”Museerne i Danmark har de seneste år rykket sig markant i arbejdet med den bæredygtige omstilling, ikke mindst takket være Museernes Grønne Akademi. Derfor er det fantastisk, at der er fundet midler til at lade projektet fortsætte i en endnu mere ambitiøs udgave,” udtaler ODM’s forperson, Claus Kjeld Jensen i en pressemeddelelse.
Bevillingen gør det muligt at fortsætte indsatsen frem til 2029. En indsats som særligt er centreret omkring kapacitetsopbygning, strukturelle forandringer og finansiel bæredygtighed.
Derudover udvides projektet til også at have fokus på museernes potentialer for at formidle viden om bæredygtighed.
“Bevillingen er et kæmpe grønt løft til de danske museer, og vi vil bestræbe os på at dele vores viden med den øvrige del af kulturens verden, der har lignende forhold og problemstillinger som museerne i den grønne omstilling,” udtaler projektleder i Museernes Grønne Akademi, Birgitte Kehler Holst.
Samarbejde om fælles indsats
Museernes Grønne Akademi startede som et flerårigt projekt i 2022 med det formål at kickstarte, kvalificere og koordinere den grønne omstilling på de danske museer.
“Museerne spurgte os, om vi kunne støtte dette område med en bevilling, der gik ud over vores almindelige støtte til forskning, samlinger og formidling. Vi reflekterede over det og svarede, at vi gerne ville støtte, men vi vidste ikke, hvad løsningen var. Vi opfordrede museumssektoren til at finde fælles fodslag og samarbejde om en fælles indsats. Dette førte til etableringen af Museernes Grønne Akademi,” sagde Frank Rechendorff Møller tidligere på året i forbindelse med, at fonden også gav en bevilling til bæredygtighedstiltag på scenekunstområdet.
Teater- og scenekunstbranchen har nemlig netop skævet til Museernes Grønne Akademi i arbejdet med den grønne omstilling på disse områder.
“Vi kan hente meget inspiration i ‘Museernes Grønne Akademi. Der er meget, der er sammenligneligt, både i forhold til at drive en bygning, at bygge en scenografi eller en udstilling op. Spørgsmålet om, hvad man gør med materialerne, når forestillingen eller udstillingen er slut, og hvordan man stiller krav om, at for eksempel 50 procent af materialerne skal være genanvendelige,” sagde Christian Gade Bjerrum, der er medstifter og leder af Bæredygtigt Kulturliv NU tidligere på året til Fundats.
Frank Rechendorff Møller mener også, at Museernes Grønne Akademi har været med til at vise en vej, hvilket gør, at fonden nu har valgt at fortsætte støtten.
“Museernes Grønne Akademi har vist, hvordan konkrete, branchenære indsatser og vidensudveksling om grøn omstilling har skabt handling i museumssektoren. Med et øget vidensgrundlag driver Museernes Grønne Akademi på kompetent vis en udvikling, som vi gerne vil bakke yderligere op om - og denne gang med støtte for en 4-årig horisont. Det rummer også langsigtede perspektiver for samarbejde på tværs i kunst- og kultursektoren om den grønne omstilling,” siger adm. direktør, Frank Rechendorff Møller.
Museernes Grønne Akademi 2.0 skal drives af fire medarbejdere og vil blandt andet bidrage med kurser og kompetenceudvikling, strukturelle projekter med fokus på blandt andet forsyningsuafhængighed og digitale aftryk samt finansiel bæredygtighed, som gennem internationale fundraising-indsatser skal understøtte bæredygtighedstiltag i museumsverdenen.
Du kan læse mere om Museernes Grønne Akademi her.