
Der er på flere måder tale om en nytænkende form for strategisk partnerskab, når Unicef Danmark og den uddelende forening Alm. Brand Foreningen i de kommende tre og et halvt år skal samarbejde under overskriften ’Sammen om børns trivsel og trygge fællesskaber’.
Partnerskabet, som de to parter løftede sløret for tirsdag i denne uge, indbefatter nemlig, at Alm. Brand Foreningens samlede bevilling på 33,25 millioner ud over støtte til en række eksisterende indsatser omhandlende børns trivsel blandt andet også kan bruges til drift, kapacitetsopbygning og en særlig udviklingspulje til nye indsatser.
Over for Filantropi lægger direktør i Alm. Brand Foreningen Tue Klitgaard Christensen ikke skjul på, at det for den uddelende forening giver særdeles god mening at støtte driften af den nye partnerorganisation.
”Det er helt fundamentalt for os i Alm. Brand Foreningen, at vi som en del af partnerskabet også bidrager til driften af Unicef Danmark. Jeg kan forstå, at der er en del diskussioner om, hvor meget og hvordan overhead-udgifter beregnes og indgår i uddelinger. Vi har her valgt en tillidsbaseret tilgang og vil ikke være nærige med finansiering af overhead-udgifter tilknyttet de aktiviteter, vores bevilling omhandler,” siger direktøren i Alm. Brand Foreningen.
Foreningen finder det vigtigt, at de ansatte i organisationerne, som ifølge Tue Klitgaard Christensen ”ofte er lavtlønnede”, får nogle ”rimelige arbejds- og ansættelsesvilkår”.
De organisationer, vi samarbejder med, har krav på et fornuftigt overhead, så deres motor kan køre rundt og deres medarbejdere og frivillige har rimelige vilkår
Tue Klitgaard Christensen – Direktør, Alm. Brand Foreningen
”Jeg har blandt andet hørt om organisationer, hvor medarbejderne kan blive bedt om at have deres egen pc med på arbejde, og hvor der ikke er råd til at give medarbejderne løn under barsel eller efteruddannelse. Der er mange af de elementære fornødenheder fra det regulerede arbejdsmarked, som ansatte og frivillige i organisationerne ikke har adgang til. De organisationer, vi samarbejder med, har krav på et fornuftigt overhead, så deres motor kan køre rundt og deres medarbejdere og frivillige har rimelige vilkår,” fastslår Tue Klitgaard Christensen, der tiltrådte som direktør i 2023 hos den nye aktør på den filantropiske scene.
Susanne Dahl, der er generalsekretær i Unicef Danmark, er af flere årsager rigtig glad for det nye flerårige partnerskab – herunder det faktum, at Alm. Brand Foreningen også giver penge til drift.
”Det er på mange måder noget helt særligt, og det kan jeg kun hilse velkomment. Jeg synes, det er meget unikt at finde en samarbejdspartner, som har forståelse for og anerkender vigtigheden af, hvad det vil sige at drive en organisation. Og dermed synes jeg, at partnerskabet falder ind i en international trend med stadig flere tillidsbaserede, langsigtede partnerskaber med en stor grad af indbygget fleksibilitet,” siger Susanne Dahl.
Børns trivsel er første mærkesag
I partnerskabet sigter de to samarbejdspartnere mod at skabe, som det hedder, ”målbare og langsigtede resultater for børns trivsel”. Det skal ske gennem indsatser, der fremmer børns rettigheder, inddragelse og deltagelse i trygge fællesskaber. Ambitionen flugter med flere af anbefalingerne fra Trivselskommissionen i sidste måned, der blandt andet betoner vigtigheden af trygge og inkluderende fællesskaber.
Sammen om børns trivsel
- Partnerskabet mellem Unicef Danmark og Alm. Brand Foreningen strækker sig over en periode på 3,5 år fra 2025-2028.
- Den samlede bevilling til Unicef Danmark er 33,25 millioner kroner.
- Partnerskabet omfatter både nogle af Unicef Danmarks eksisterende kerneindsatser og nye indsatser, der udvikles undervejs. Derudover dækker partnerskabet også drift og kapacitetsopbygning.
- Der vil i partnerskabet være særligt fokus på børns skoleliv, fritidsliv og online-liv.
At det netop er børn og unges trivsel, Alm. Brand Foreningen vælger at fokusere på i sit hidtil største partnerskab, udspringer af en beslutning på foreningens repræsentantskabsmøde i marts sidste år. Her blev temaet defineret som den første mærkesag.
”Siden da er vi gået i gang med at etablere samarbejder med relevante organisationer. Det første var med Efterskoleforeningen, hvor vi har introduceret Alm. Brand Legatet, som giver familier med lav husstandsindkomst mulighed for at få tilskud til at sende deres børn på efterskole. Det næste samarbejde, vi indgik, var med den sociale organisation Ventilen, som har fokus på unges ensomhed. Og nu etablerer vi så et strategisk partnerskab med Unicef Danmark,” siger Tue Kiltgaard Christensen.
Han understreger, at Alm. Brand Foreninger anser Unicef Danmark som en ”rigtigt robust partner med stærke kompetencer og hjertet på det rette sted”.
”Unicef Danmark har et fokus på at udvikle børns kompetencer, som vi rigtig godt kan identificere os med. Ud over, at Unicef Danmark er velkendte og veletablerede, er det samtidig vigtigt for os, at organisationen er bredt forankret over hele landet. Det er essentielt i vores uddelingsstrategi ikke kun at have fokus rettet mod de større byer som for eksempel København og Aarhus, men derimod mod det liv, som børn og unge lever i hele Danmark,” siger Tue Klitgaard Christensen.
Konsoliderer nuværende programmer
Ifølge Susanne Dahl står det nye tre og et halvt-årige partnerskab med Alm. Brand Foreningen på tre søjler.
”For det første er der kerneindsatsen, hvor en række af vores nuværende programmer bliver konsolideret og udviklet – blandt andet de 70 rettighedsskoler og indsatsen for børn og unges tryghed online. For det andet er der udviklingsrammen, hvor vi i tæt samarbejde i en styregruppe beslutter, hvilke strategiske mærkesager vi skal prioritere fra år til år. Og for det tredje er der de understøttende indsatser, som for eksempel er kommunikation, analyser og fortalerarbejde – altså alle de tværgående aktiviteter. I sin opbygning adskiller dette partnerskab sig fra andre donationer, vi har modtaget på det nationale område,” siger Unicef-generalsekretæren.
Når hun er særdeles glad for den måde, den nye aftale er skruet sammen på, handler det blandt andet om, at hun finder det ”fuldstændig afgørende” for evnen til at levere resultater, at der både er rum til udvikling og konsolidering af det eksisterende, samtidig med at der er rum til nytænkning.
Jeg har været en del af fonds- og organisationsverdenen i mere end 15 år, og der har i perioder været tendenser til, at man hele tiden skulle sætte nye udviklingsprojekter i gang
Susanne Dahl – Generalsekretær, Unicef Danmark
”Jeg har været en del af fonds- og organisationsverdenen i mere end 15 år, og der har i perioder været tendenser til, at man hele tiden skulle sætte nye udviklingsprojekter i gang. Så jeg har stor respekt for den måde, som Alm. Brand Foreningen er gået i dialog med os, og jeg ser det som en form for blåstempling af det gode arbejde, vi allerede har gjort, at de rykker tættere på i et, hvad jeg vil betegne som tillidsbaseret partnerskab,” siger Susanne Dahl.
- Ser du bevillingen fra Alm. Brand Foreningen som tillidsbaseret filantropi?
”Tillidsbaseret filantropi er en stor global tendens, som man med rette kan indskrive det her partnerskab i, og det er en tendens, som vi også ser i nogle af vores øvrige partnerskaber. Det helt særlige her er, at Alm. Brand Foreningen både støtter grunddriften, men også støtter en fri udviklingspulje. Dermed behøver vi ikke at vente på det næste bestyrelsesmøde hos vores samarbejdspartner for at kunne handle,” siger Susanne Dahl.
- Er modellen for partnerskabet med Alm. Brand Foreningen den fremtidige måde, som I i Unicef ønsker at lave samarbejder og partnerskaber?
”Flere af vores partnerskaber har allerede et tillidsbaseret element, men den frie udviklingsramme gør det her partnerskab unikt. Og vi glæder os over, når vi i stigende grad kan bruge midlerne på selve indsatserne og ikke på de til tider meget tunge afrapporteringskrav. Den type af partnerskaber vil vi gerne have flere af i fremtiden,” understreger Susanne Dahl.
Lærerigt for begge parter
Tue Klitgaard Christensen er rigtig glad for samarbejdsmodellen og kalder den ”en god og interessant model for partnerskaber af denne skala” og ”en model, vi er ret forelskede i”. Men dermed ikke sagt, at strukturen i stor stil er kopierbar.
”Foreningens almennyttige uddelinger begyndte for mindre end et halvt år siden, så vi er nye inden for det filantropiske område, så vi skal selvfølgelig drage os nogle erfaringer. Men vi tror på, at den strukturelle model for partnerskabet med Unicef Danmark vil være lærerig for begge parter. Det er samtidig vigtigt for os at pointere, at et strategisk partnerskab som dette med Unicef Danmark har en unik karakter og størrelse, som vi ikke kommer til at have mange af. Vi ønsker at have uddelinger og samarbejder af forskellig karakter og vil gerne holde hele paletten åben,” siger Alm. Brand Foreningens direktør.
Vi har en høj grad af tillid til Unicef Danmark, men som relativt ny i arbejdet med uddelinger egner den rent tillidsbaserede model sig ikke til os lige nu
Tue Klitgaard Christensen – Direktør, Alm. Brand Foreningen
Selvom Tue Klitgaard Christensen bruger udtrykket, at foreningen har ”en tillidsbaseret tilgang” til samarbejdet, er han mere forbeholden end Susanne Dahl på spørgsmålet om, hvorvidt han betragter den nye aftale med Unicef Danmark som en form for tillidsbaseret filantropi.
”Vi har en høj grad af tillid til Unicef Danmark, men som relativt ny i arbejdet med uddelinger egner den rent tillidsbaserede model sig ikke til os lige nu. Vi vil gerne lære af dem, vi er i dialog og partnerskab med, og vi synes, et partnerskab skal indbefatte løbende dialog og udvikling. Derudover kommer vi jo ud af den finansielle sektor, som traditionelt har fokus på risikostyring, så det spiller selvfølgelig også ind i vores tilgang. Men på sigt kan jeg sagtens forestille mig, at vi ved mindre donationer – eller nok især bevillinger til forlængelser af eksisterende og veldokumenterede indsatser – vil have en tillidsbaseret tilgang med begrænset opfølgning undervejs,” siger Tue Klitgaard Christensen.