Da bestyrelsen i LB Foreningen i januar besluttede at vedtage en ny uddelingsstrategi, skruede den filantropiske forening op for ambitionerne på flere planer.
Hvor foreningen de seneste tre år har uddelt i alt omtrent 30 millioner kroner, vil LB Foreningen nu uddele 100 millioner kroner fordelt over de næste fem år. Altså cirka 20 millioner kroner om året.
“Der er tale om en fordobling, og det er et udtryk for, at man har øget ambitionerne på foreningens vegne på dette område, også i erkendelse af, at hvis vi vil være med til at løse samfundets problemer, er vi nødt til at investere mere i det,” siger Mikkel Klausen, der er chef for uddelinger, udvikling og kommunikation i LB Foreningen.
Om LB Foreningen
- LB Foreningen er ejer af LB Forsikring, som består af Lærerstandens Brandforsikring, Runa Forsikring, Bauta Forsikring og LB Forsikring til PFA.
- LB Foreningen minder i sin struktur om Tryghedsgruppen og Velliv Foreningen ved at være medlemsbaseret og afholde demokratiske valg.
- Der er godt 440.000 medlemmer, som repræsenteres af 70 delegerede valgt af medlemmerne selv.
- Foreningen administrerer desuden LB Fonden, LB Foreningens Fond og LSU legat.
En anden klar ambition, der er fulgt med strategien, er at uddele flere midler regionalt, og til det formål har foreningen valgt at inddrage deres folkevalgte medlemmer.
Foreningen har afsat en million kroner årligt til hver af landets regioner, som fem regionale uddelingsråd bestående af delegerede skal beslutte, hvordan skal fordeles.
“Det er meget befordrende at have en gruppe af mennesker, der både har lokalkendskab og mange forskellige perspektiver til at diskutere og vurdere ansøgningerne, så vi får en mere balanceret tilgang til det at dele penge ud,” siger Mikkel Klausen.
De regionale uddelinger udgør cirka 25 procent af foreningens samlede uddelingsmidler, så der er også skruet op for ambitionerne for de nationale bevillinger, hvilket nu blandt andet viser sig ved, at LB Foreningen har givet den største enkeltstående donation i foreningens filantropiske historie på 8,4 millioner kroner til Foreningen Grundlovsfesten, der arbejder for at fremme kendskabet til grundloven især i skolerne.
“Vi forsøger at gå på to ben og få balanceret det, så vi både arbejder lokalt, men også kan gå ind og være understøttende partner i større projekter, som vi kan engagere os i og være med til at udvikle gennem flere år. Når vi nu går ind og støtter Grundlovsfesten, er det blandt andet, fordi demokrati er et af vores fokusområder, og tilmed er det noget, der har med skolen at gøre. Så for os er det en ret oplagt samarbejdspartner,” siger Mikkel Klausen og tilføjer, at det er vigtigt for LB Foreningen at være der, hvor dens medlemmer er, og grundet rødderne i Lærerstandens Brandforsikring er en stor del af foreningens medlemmer ude på skolerne.
Fire fokusområder
Demokrati og uddannelse er et ud af fire fokusområder, som er blevet defineret og udspecificeret med den nye strategi. De andre fokusområder er udsathed, sundhed & sikkerhed samt bæredygtighed.
“Det er store og brede emner, som kan angribes fra forskellige indgangsvinkler, og vores indgangsvinkel er fællesskab. Vi er selv et fællesskab, og vi vil gerne være med til at skabe fællesskaber og løfte mennesker ind i fællesskaber,” siger Mikkel Klausen.
Fælles for både den rekordstore bevilling til Grundlovsfesten og etableringen af de regionale uddelingsråd er, at begge dele er et led i foreningens ønske om at arbejde med demokrati.
“Der er en naturlig lige linje for os i at arbejde med demokrati og skabe en samtale om demokrati. Vi er selv et demokrati og arbejder med demokratiet dagligt og ved, at det ikke er noget man kan tage for givet. Det er noget, man er nødt til at nære hele tiden ved blandt andet at genbekræfte vores tilknytning til demokratiet,” siger Mikkel Klausen.
LB Foreningen selv har for to år siden styrket sit eget medlemsdemokrati, så det ikke blot var medlemmerne af Lærerstandens Brandforsikring, der var medlem af LB Foreningen, men også kunderne fra de to andre forsikrings-brands, som hører under LB Forsikring A/S, som LB Foreningen er hovedaktionær i.
Regionale open calls
De fire fokusområder har siden strategiændringen i januar dannet rammen for alle foreningens uddelinger - også de regionale.
De fem regionale uddelingsråd har således selv skullet vælge, hvilket af de fire fokusområder, der skulle danne udgangspunkt for et open call, som foreningen udsendte i foråret.
“Ved at definere de fire fokusområder, er det blevet tydeligere, hvad man kan søge penge til, og vi har kommunikeret mere om det ved at lave et open call regionalt. Da vi gjorde det i foråret, var det første gang, så vi var meget spændte på, om vi ville få 20 eller 2000 ansøgninger,” siger Mikkel Klausen.
Ved at definere de fire fokusområder, er det blevet tydeligere, hvad man kan søge penge til, og vi har kommunikeret mere om det ved at lave et open call regionalt
Mikkel Klausen – Chef for uddelinger, udvikling og kommunikation, LB Foreningen
LB Foreningen endte med at få 333 ansøgninger til regionale projekter. De ansøgninger blev først gennemgået i sekretariatet, der vurderede dem ud fra fire kriterier: 1. Om projektet var inden for skiven for temaet, 2. Graden af frivillighed, 3. Hvilke erfaringer og ressourcer organisationen har til rådighed og 4. Sammenhæng mellem budget og ressourcer og de resultater der forventes.
142 ansøgninger gik videre til de regionale uddelingsråd, som valgte at give en bevilling til 87 af projekterne.
“Det er en stor fornøjelse at se mængden af lokalt engagement, hvor meget konkret arbejde der faktisk bliver lavet lokalt og hvor langt man kan komme for relativt få midler,” siger Mikkel Klausen, der har været med til at vurdere de mange ansøgninger i sekretariatet.
I disse uger mødes de regionale uddelingsråd for at drøfte, hvilke af de fire temaer, de vil vælge for næste års uddelinger.
Når temaet er valgt, vil der i starten af januar 2025 komme et open call på regionernes valgte tema, som vil være åbent i hele 1. kvartal. Ansøgningerne vil derefter blive behandlet på et møde i maj og uddelt i juni 2025.
“Det behøver ikke være nyt”
Når det kommer til de nationale bevillinger, bliver projekterne ligeledes vurderet på, om de passer inden for de fire fokusområder. Det er ikke så vigtigt for LB Foreningen, om ansøgerne har forsøgt at opfinde den dybe tallerken.
"Noget af det, der er spændende for os at arbejde med, og som vi allerede gør, er, at vi er med til at støtte udviklingen af nogle organisationer. Det behøver ikke være nyt hele tiden. Hvis vi identificerer projekter, som er virksomme og fungerer, vil vi gerne være dem, der er med til at sikre, at organisationerne står på et mere fast fundament,” siger Mikkel Klausen.
Vi er med til at støtte udviklingen af nogle organisationer. Det behøver ikke være nyt hele tiden
Mikkel Klausen – Chef for uddelinger, udvikling og kommunikation, LB Foreningen
Til eksempel nævner han deres partnerskab med Skolens Venner, der arbejder for at få frivillige ud i klasserne med henblik på at øge trivslen i grundskolen.
"Det, de har brug for, er at få opbygget en stærkere forretningsmodel og finde ud af, hvordan de kan sikre sig at blive økonomisk bæredygtige over tid, så de ikke hele tiden skal løbe efter næste bevilling. Det kan vi bidrage til ved at hjælpe med at styrke organisationens kapacitet, så den står bedre og stærkere, efter den tidsbegrænsede støtte ophører,” siger Mikkel Klausen.
LB Foreningen har blandt andet også valgt at forlænge partnerskabet med Repair Cafe Danmark frem til 2027, så foreningen kan opbygge et sekretariat.
Ansøgninger til nationale projekter bliver behandlet løbende og drøftet på foreningens syv årlige bestyrelsesmøder.