OECD-rapport: Tillidsbaseret filantropi vinder frem, men er fortsat begrænset

På globalt plan udgør tillidsbaseret filantropi 16 procent af fondenes samlede uddelinger. Det viser en rapport fra OECD, som sætter fleksibel finansiering og tillidsbaseret filantropi under lup. Rapporten kortlægger ligeledes, hvem der står forrest i køen, når fondene går tillidsbaseret til værks og hvilke fordele og ulemper, der er ved metoden.

Til­lids­ba­se­ret filan­tro­pi ud­gør sta­dig en be­græn­set del af fon­de­nes filan­tro­pi­ske me­to­de­kas­se, vi­ser rap­port fra OECD. (Kre­di­te­ring: Freepik)

Til­lids­ba­se­ret filan­tro­pi har de se­ne­ste år vun­det ind­pas i fonds­sek­to­ren, men til­gan­gen er dog fort­sat be­græn­set i sit omfang.

Det er kon­klu­sio­nen i OECD's rap­port No strings at­ta­ched? Making sen­se of fle­xib­le fi­nan­cing in philant­hro­py, som sæt­ter flek­si­bel fi­nan­si­e­ring og til­lids­ba­se­ret filan­tro­pi un­der lup. De har kort­lagt ud­bre­del­sen af den til­lids­ba­se­re­de filan­tro­pi ba­se­ret på næ­sten 65.000 be­vil­lin­ger fra 180 fon­de rundt om­kring i ver­den i pe­ri­o­den fra 2016 til 2019.

Kort­læg­nin­gen vi­ser, at 16 pro­cent af fon­de­nes ud­de­lin­ger blev gi­vet som drift- el­ler bud­get­støt­te gen­nem be­vil­lin­ger, hvor der ik­ke er re­strik­tio­ner el­ler spe­ci­fik­ke ram­mer for, hvor­dan mod­ta­ge­ren skal bru­ge mid­ler­ne, og hvor de ik­ke er øre­mær­ket spe­ci­fik­ke pro­jek­ter el­ler pro­gram­mer. Ud af de ud­del­te mid­ler på sam­let knap 37 mil­li­ar­der dol­lars gik 6,8 mil­li­ar­der dol­lars til så­kaldt flek­si­bel støt­te mod 30 mil­li­ar­der dol­lars til spe­ci­fik­ke pro­jek­ter el­ler programmer.

Rap­por­ten fra OECD be­hand­ler spe­ci­fikt 20 sto­re in­ter­na­tio­na­le fon­des be­vil­lin­ger fra 2000 til 2022 og her ud­gjor­de flek­si­bel fi­nan­si­e­ring 20 pro­cent i 2022 - mod fem pro­cent i 2000. Dog med sto­re va­ri­a­tio­ner på tværs af de sto­re fonde.

Akutmidler har bidraget

En væ­sent­lig mo­tor for ud­vik­lin­gen mod me­re til­lids­ba­se­ret filan­tro­pi har iføl­ge OECD-rap­por­ten væ­ret de se­ne­ste års kri­ser og ek­stra­or­di­næ­re be­gi­ven­he­der her­un­der sær­ligt Covid19-kri­sen og Ukraine-krigen.

I en ar­ti­kel om til­lids­ba­se­ret filan­tro­pi i Stan­ford So­ci­al In­nova­tion Re­view be­skri­ves be­væ­gel­sen mod den til­lids­ba­se­re­de filan­tro­pi så­le­des som et klart ud­tryk for, at de se­ne­ste års kri­ser og ac­ce­le­ra­tion af glo­ba­le ud­for­drin­ger har vist, at or­ga­ni­sa­tio­ner “har brug for ev­nen til at æn­dre kurs, og at fon­de og filan­tro­per kan gi­ve det med ube­græn­set fi­nan­si­e­ring - som er en fun­da­men­tal del af den til­lids­ba­se­re­de filantropi."

Et kon­kret ek­sem­pel: Til­ba­ge i 2020 gik me­re end 40 ame­ri­kan­ske og in­ter­na­tio­na­le fon­de sam­men og “lo­ve­de me­re flek­si­bel fi­nan­si­e­ring for at hjæl­pe be­vil­lings­mod­ta­ge­re med at op­fyl­de aku­t­te be­hov for­år­sa­get af COVID-19-krisen.”

I de­res fæl­les ud­mel­ding lo­ve­de de blandt an­det at “gø­re even­tu­el­le nye be­vil­lin­ger så frie som mu­ligt, så non­pro­fit-part­ne­re har mak­si­mal flek­si­bi­li­tet til at re­a­ge­re på den­ne krise.“

Blandt un­der­skri­ver­ne var ek­sem­pel­vis Ford Fo­un­da­tion og Wil­li­am and Fl­ora Hewlett Fo­un­da­tion. Ford Fo­un­da­tion ud­del­te iføl­ge rap­por­ten fra OECD i 2022 80 pro­cent af si­ne mid­ler ba­se­ret på ide­en om til­lids­ba­se­ret filan­tro­pi og flek­si­bel finansiering.

Trend, der vokser herhjemme

Be­væ­gel­sen mod den til­lids­ba­se­re­de filan­tro­pi er og­så i gang in­den­for Dan­marks græn­ser. En lang ræk­ke fon­de ud­del­te i kølvan­det på bå­de Covid19 og kri­gen i Ukrai­ne sto­re sum­mer, hvor ram­mer­ne for be­vil­lin­ger­ne var me­get åb­ne og fleksible.

Hos fle­re sto­re dan­ske fon­de har der de se­ne­ste år des­u­den væ­ret en stig­ning i fler­åri­ge og me­re frie fonds­be­vil­lin­ger - blandt an­det til en ræk­ke ngo’er og an­dre ci­vil­sam­fundsor­ga­ni­sa­tio­ner ek­sem­pel­vis til Pla­stic Chan­ge, den grøn­ne tæn­ket­ank Con­ci­to, Tæn­ket­an­ken Kra­ka, by­net­vær­ket C40, Aku­t­pulj­en til Dansk Flygt­nin­ge­hjælp og Ungdomsbureauet.

Det er en klar ten­dens blandt fle­re af de dan­ske fon­de. De be­gyn­der at skr­æl­le krav væk og går me­re til­lids­ba­se­ret frem

Ste­fe­an Brend­strup – eva­lu­e­rings­eks­pert og ma­nag­ing part­ner, Pluss

Ste­fan Brend­strup, som er eva­lu­e­rings­eks­pert og ma­nag­ing part­ner i rå­d­giv­nings­virk­som­he­den Pluss, har tid­li­ge­re for­talt til Filan­tro­pi, at fle­re og fle­re dan­ske fon­de be­gyn­der at skæ­re ned på kon­kre­te kri­te­ri­er og do­ku­men­ta­tions­krav og gå i den me­re til­lids­ba­se­re­de retning.

“Det er en klar ten­dens blandt fle­re af de dan­ske fon­de. De be­gyn­der at skr­æl­le krav væk og går me­re til­lids­ba­se­ret frem. Det be­ty­der, at de kig­ger min­dre på kon­kre­te kri­te­ri­er og mål, men i hø­je­re grad sæt­ter be­vil­lings­mod­ta­ger­ne fri – in­den for en fæl­les ram­me og med et fæl­les mål om for­an­dring ek­sem­pel­vis in­den for det so­ci­a­le el­ler grøn­ne om­rå­de,” si­ger han.

Særlige organisationer foretrækkes til frie midler

I rap­por­ten fra OECD kort­læg­ges hvil­ke ty­per af ak­tø­rer, der står for­re­st i kø­en og ty­pisk er dem, der får be­vil­get de me­re flek­sib­le og frie mid­ler fra fon­de­ne. Her lig­ger ngo’er som den kla­re højdespringer.

I rap­por­ten be­grun­des det­te med, at ngo’er ty­pisk har me­get kla­re øko­no­mi­ske be­græns­nin­ger, at de er helt tæt på der, hvor tin­ge­ne sker, at de of­te har tæt­te re­la­tio­ner til fon­de­ne, og at de har et me­get klart og af­græn­set for­mål - hvil­ket gør dem “til ide­el­le kan­di­da­ter til ge­ne­rel driftsstøtte.”

Til gen­gæld vi­ser kort­læg­nin­gen, at uni­ver­si­te­ter, vi­den­sin­sti­tu­tio­ner og sto­re vel­e­tab­le­re­de in­sti­tu­tio­ner har mar­kant la­ve­re suc­ces­ra­te i for­hold til at få del i fon­de­nes frie mid­ler, og at langt de fle­ste fonds­ud­de­lin­ger til den grup­pe or­ga­ni­sa­tio­ner fort­sat gi­ves til spe­ci­fik­ke forsk­nings­pro­jek­ter og -programmer.

Både fordele og ulemper

Der er kla­re for­de­le- men og­så ud­for­drin­ger- at hen­te ved den til­lids­ba­se­re­de ud­de­lings­form iføl­ge rap­por­ten fra OECD, og det gæl­der bå­de for do­nor og for modtager.

For do­no­rer, pe­ger rap­por­ten på, er der kla­re ge­vin­ster ved me­to­den sær­ligt i form af min­dre res­sour­ce- og tids­for­brug, hvil­ket fri­gi­ver tid og kræf­ter til an­dre pro­jek­ter og til at op­dyr­ke stær­ke­re net­værk, part­ner­ska­ber og viden.

De me­re frie fonds­mid­ler gi­ver fri­hed til at bru­ge res­sour­cer på kerneopgaven

No strings at­ta­chedOECD-rap­port

For be­vil­lings­mod­ta­ge­re er der li­ge­le­des kla­re ge­vin­ster. De me­re frie fonds­mid­ler gi­ver fri­hed til at bru­ge res­sour­cer på ker­ne­op­ga­ven frem for at skul­le jag­te fun­ding el­ler bru­ge tid på ad­mi­ni­stra­tion, mu­lig­hed for stør­re agi­li­tet i for­hold til for­an­drin­ger i om­ver­de­nen, og en fri­hed til selv at kun­ne ad­mi­ni­stre­re mid­ler­ne. Fle­re eva­lu­e­rin­ger af den til­lids­ba­se­re­de filan­tro­pi blandt an­det fra Ford Fo­un­da­tion vi­ser så­le­des, at den ty­pe mid­ler gi­ver et me­re ef­fek­tivt re­sul­tat i for­hold til im­pact end me­re re­strik­ti­ve donationer.

Rap­por­ten fra OECD iden­ti­fi­ce­rer des­u­den en ræk­ke ri­si­ci og ulem­per ved den til­lids­ba­se­re­de og me­re flek­sib­le ud­de­lings­form. Først og frem­mest be­ty­der den ty­pe ud­de­lin­ger et tab af kon­trol for do­noren. Der­til pe­ges på, at de hid­ti­di­ge er­fa­rin­ger med me­to­den vi­ser, at det kan væ­re van­ske­ligt for fon­de­ne at vur­de­re, hvor­vidt det er en ef­fek­tiv an­ven­del­se af de­res mid­ler. Des­u­den, at der er ri­si­ko for, at be­vil­lings­mod­ta­ge­re bli­ver for af­hæn­gi­ge af mid­ler­ne i for­hold til at kun­ne løf­te drif­ten af de­res organisation.

En­de­lig kan me­to­den iføl­ge rap­por­ten ud­for­dre ide­en om, at filan­tro­pi bør frem­me nye og in­nova­ti­ve pro­jek­ter i ste­det for blot at drif­te nu­væ­ren­de programmer.

Vil du læse artiklen?

Med et abon­ne­ment får du fuld ad­gang til filan​tro​pi​.dk.

Det ko­ster at pro­du­ce­re uaf­hæn­gig og dyb­de­bo­ren­de jour­na­li­stisk. Læs me­re om Filan­tro­pi og se pri­ser­ne for at abon­ne­re her.

Abon­nér

Allerede abonnent? Log ind her:

Skribent

Læs mere om

Kategorier:

Tags:

Læs også

Forsiden lige nu