Børne- og ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland har netop fået en gevaldig økonomisk indsprøjtning med en samlet donation på 180 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond.
Donationen, som ifølge den udsendte pressemeddelelse er den største danske fondsbevilling målrettet børn og unge ramt af psykisk mistrivsel eller psykisk sygdom, går til projektet ‘Bedst for Os’. Et projekt, som over en femårig bevillingsperiode skal komme med konkrete løsninger til, hvordan målsætningerne på det børne- og ungdomspsykiatriske område i den nationale 10-årsplan for psykiatrien kan nås. Det skal ske gennem en styrket tværgående indsats og udvikling af nye tilbud, der skal sikre hurtigere udredning og bedre behandling til børn, unge og deres familier. Desuden indgår som del af bevillingen, at regionen får mulighed for at forbedre de fysiske rammer i børne- og ungdomspsykiatrien.
Fra Novo Nordisk Fonden er der således også store forventninger til projektet:
“Bedst for Os er et unikt initiativ, og vi har høje forventninger til, at alle de involverede aktører kommer til at skabe en mærkbar forbedring for børn og unge med psykisk mistrivsel og deres familier. Samtidigt med, at projektet skal skabe ny viden og udvikle nye løsninger, er det vigtigt for os, at projektet skaber forandring i form af hurtigere udredning og bedre behandlingstilbud,” siger Flemming Konradsen, Senior Vice President med ansvar for det humanitære og sociale område i Novo Nordisk Fonden i pressemeddelelsen om projektet.
Novo Nordisk Fonden har bevilget op til 150 mio. kr., og Det Obelske Familiefond bidrager med 30 mio. kr. til ‘Bedst for Os’. Desuden bidrager Lundbeck Fonden med en bevilling på yderligere 11,6 mio. kr. til underprojektet ’Challenge Young’, der skal undersøge om virtual reality-teknologi kan bruges i behandling målrettet unge med psykiske lidelser.
Tværgående indsats
‘Bedst for Os’-projektet, som blandt andet bygger på erfaringer fra et lignende projekt i Storbritannien, vil fokusere på at udvikle nye tilbud og metoder med henblik på at skabe en mere effektiv og sammenhængende indsats. Udviklingen af de nye tilbud og metoder skal ske gennem tværgående samarbejde, tættere dialog og mere inddragelse.
“Et vigtigt element bliver aktiv inddragelse af alle relevante aktører og samskabelse med henblik på at udvikle tilbud, der kommer til at gøre en reel forskel. Det omfatter både børn, unge, forældre og fagprofessionelle fra kommunerne, den regionale psykiatri og almen praksis,” siger Jan Mainz , som er professor og psykiatridirektør i Region Nordjylland og står i spidsen for ‘Bedst for Os’.
Netop den tværgående indsats og inddragelsen af børn og deres familier, er noget af det, som bestyrelsesformand i Det Obelske Familiefond, Gustav Mellentin, fremhæver:
“Vi er meget glade for at indgå i partnerskabet bag ’Bedst for Os’, fordi projektet for alvor får sat dem, det handler om, i centrum – nemlig børn, unge og deres familier. Det er en ambitiøs indsats for at finde nye veje til bedre behandling for børn og unge, der bygger oven på forskning og positive erfaringer fra udlandet. Som et centralt element forpligter det aktører på tværs af sektorer, hvilket er helt altafgørende, da vi ikke længere er i tvivl om, at udfordringerne hos børn og unge i psykisk mistrivsel er så komplekse, at de skal løses i tæt samarbejde,” siger han.
Som led i at sikre dette udvikles således også en digital platform, hvor alle oplysninger om barnets eller den unges forløb i børne- og ungdomspsykiatrien bliver samlet. Platformen kan tilgås både af relevante fagprofessionelle og af familierne.
National inspiration
’Bedst for Os’-projektet har de fire nordjyske kommuner - Aalborg, Hjørring, Mariagerfjord og Thisted - som primære kommunale partnere i projektet. Derudover inddrages andre nordjyske kommuner og Aalborg Universitet er med som central samarbejdspartner i forhold til den forskning, der skal følge projektet.
Men projektet er ikke tænkt udelukkende som et regionalt projekt. Ambitionen er, at den viden og erfaring, der kommer ud af projektet, skal udbredes og inspirere på nationalt niveau.
Der fremgår således i pressemeddelelsen, at projektet “vil inspirere øvrige regioner og kommuner i Danmark og på den måde være med til at løfte trivslen for børn og unge i hele landet.”