I julen er de dårligst stillede familier ekstra trængte. Det pointerer Poul Due Jensens Fond, der i en nyhed på fondens hjemmeside oplyser, at den derfor har besluttet at udvide juledonationerne til en række sociale organisationer med midler til længerevarende sociale indsatser målrettet Danmarks fattigste familier.
I alt uddeler fonden i år juledonationer for seks millioner kroner.
“De sociale organisationer udfører en vigtig opgave hele året, ikke kun i julen. Sidste år tilføjede vi for første gang midler til Røde Kors og Mødrehjælpens opfølgende arbejde med de familier, som de kommer i kontakt med i forbindelse med uddeling af julehjælp, som har kunnet sikre en mere langsigtet hjælp til udsatte familier. Det er den model, vi nu udvider,” forklarer Kim Nøhr Skibsted, der er fondsdirektør i Poul Due Jensens Fond, også kendt som Grundfos Fonden.
Fonden sender juledonationer til følgende fem organisationer: Mødrehjælpen modtager 2,6 millioner kroner, Røde Kors får 1,6 millioner kroner, der er en halv million kroner til Dansk Folkehjælp, Kirkens Korshær modtager en million kroner, og endelig er der 300.000 kroner til Børnehjælpsdagen.
Vækstpulje støtter 266 projekter
Filantropis rundtur blandt udvalgte fondsuddelinger fortsætter til Norlys Vækstpulje, som i årets tredje og sidste uddelingsrunde netop har givet 17,3 millioner kroner til bæredygtige og lokale projekter i Danmark.
De 17,3 millioner kroner er fordelt på 266 projekter, der bidrager til det lokale fællesskab eller en grønnere samfundsudvikling, oplyser Norlys Vækstpulje i en pressemeddelelse.
”Målet med Norlys Vækstpulje er at give vores 800.000 andelshavere en hjælpende hånd med at realisere de projekter, som de kæmper for, og derfor er det altid en stor glæde, når vi kan uddele støtte,” siger Jens Erik Platz, der er bestyrelsesformand for Norlys a.m.b.a.
Norlys Vækstpulje har fordelt støttekroner til en lang række forskellige projekter. Det er lige fra 5.000 kroner til strikkede huer til børn på neonatalafdelinger og op til 900.000 kroner til Green Innovation Week i Skive.
Norlys Vækstpulje er primært til for de 800.000 andelshavere, men støtter også projekter uden for ejergeografien, hvis de fremmer den grønne omstilling i en bredere forstand. I denne omgang har Norlys Vækstpulje støttet fire initiativer, der ligger uden for ejergeografien.
Der er blandt andet givet støttet til to virksomheder i Odense-området, heriblandt Mewalii, som Norlys Vækstpulje har støttet med 97.000 kroner. Mewalii står bag verdens første menstruationsbind i hamp uden bomuld og plastik og vil nu også udvikle et trusseindlæg.
Støtte til gavlmaleri og kunstgræsbaner
Ligesom Norlys Vækstpulje har også den næste uddelingsnyhed primært et lokalt fokus.
Af en pressemeddelelse fra Danske Andelskassers Bank fremgår, at Fonden for Andelskasserne i område Nord netop har uddelt i alt 112.250 kroner til seks lokale foreninger og initiativer i Viborg Kommune.
Det er fantastisk at opleve, hvordan uddeling af fondsmidler kan være med til at fremme sociale, kulturelle og kreative fællesskaber – og forhåbentlig få flere med
Pia Viller Arendt – Næstformand, Fonden for Andelskasserne i område Nord
Blandt modtagerne af penge er Alhedens Borgerforening, der 25.000 kroner rigere nu kan sætte gang i produktionen af et gavlmaleri, mens Rødding Ungdoms- og Idrætsforening modtager et tilsvarende beløb til nye kunstgræsbaner i Rødding.
”Sammen med resten af bestyrelsen i Fonden for Andelskasserne i område Nord glæder det mig at kunne bidrage til at understøtte initiativrige ildsjæle og deres spændende projekter i lokalområdet. Det er fantastisk at opleve, hvordan uddeling af fondsmidler kan være med til at fremme sociale, kulturelle og kreative fællesskaber – og forhåbentlig få flere med,” siger Pia Viller Arendt, næstformand for Fonden for Andelskasserne i område Nord.
Nyt center på Rømø i international klasse
”Formidlingscentret på Rømø bliver et samlingspunkt for viden, oplevelser og bæredygtig udvikling, der styrker både vores lokalsamfund og vores internationale profil. Jeg ser denne donation som en historisk mulighed for vores kommune.”
Sådan lyder reaktionen fra Tønder Kommunes borgmester Jørgen Popp Petersen på, at Naturcentret Tønnisgård på Rømø nu får et gevaldigt ansigtsløft takket være en donation på 44 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.
Det kommende formidlingscenter vil bringe historien om Vadehavets foranderlige og dynamiske landskab til live, skriver Tønder Kommune i en pressemeddelelse. Gæsterne vil blive inviteret ind i fortællingen om, hvorfor dette tidevandsområde kun findes her, og hvordan det skabes og formes af vind og vand. Samtidig bliver der mulighed for at komme på guidede ture med kyndige naturvejledere.
”Takket være denne meget flotte donation kan vi nu skabe et nyt fyrtårn for Vadehavet og hele Vestkysten. Det er et kæmpe løft for Rømø og hele vores område. Med det nye center sætter vi fokus på vores helt særlige natur. Det er den helt rigtige udvikling af vores område,” siger formanden for Naturcentret Tønnisgård Allan Skjøth.
Etableringen af formidlingscentret har et samlet budget på 59 millioner kroner. Ud over donationen fra A.P. Møller Fonden bidrager Tønder Kommune og Tønnisgård tilsammen med de resterende 15 millioner kroner. Det forventes, at dørene til centret kan blive åbnet i 2028.
Fondspenge til EM for faglærte
Så lang tid er der ikke til, at Danmark er vært for det officielle europamesterskab for elever fra erhvervsuddannelserne, det såkaldte EuroSkills Herning 2025. Det foregår i september 2025.
Og med en bevilling fra Villum Fonden på 17 millioner kroner kan arrangørerne nu sætte fokus på diversitet i erhvervsuddannelserne i form af en række aktiviteter for deltagere, fagfolk og virksomheder fra hele Europa.
Vi glæder os over at kunne bidrage til, at unge faglærte bliver frontløbere i den grønne omstilling, og med det særlige fokus på diversitet understøtter vi også, at endnu flere vælger en erhvervsuddannelse
Agi Csonka – Programdirektør, Villum Fonden
Det er første gang, Danmark er vært for mesterskabet, der har deltagelse af knap 600 faglærte unge under 25 år.
“EuroSkills Herning 2025 bidrager til at styrke interessen for erhvervsuddannelserne, og det grønne fokus ligger rigtig godt til Villum Fonden. Vi glæder os over at kunne bidrage til, at unge faglærte bliver frontløbere i den grønne omstilling, og med det særlige fokus på diversitet understøtter vi også, at endnu flere vælger en erhvervsuddannelse. Det har vi gavn af, både i Danmark og i Europa,” siger programdirektør Agi Csonka i en nyhed på fondens hjemmeside.
For EuroSkills 2025 er bevillingen en særdeles god nyhed, understreger bestyrelsesformand og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.
”Villum Fondens flotte bevilling gør mig ekstra stolt, fordi den giver os mulighed for både at afvikle en begivenhed i verdensklasse og i samarbejdet med Divérs sætte fokus på diversitet i de faglærte uddannelser og brancher før og under eventet,” siger Poul Nyrup Rasmussen.
Divérs arbejder for at skabe lige muligheder for alle og har siden 2018 drevet kerneprojeket Boss Ladies.
Bedre trivsel for mænd på kanten
Vi fortsætter til Trygfonden, som netop har uddelt i alt 18,4 millioner kroner til fire nye projekter, der skal skabe bedre sundhed og trivsel blandt udvalgte grupper i befolkningen. Det oplyser fonden i en nyhedsmail.
Den største uddeling er på godt 7,3 millioner kroner og målrettet professor Guido Makransky fra Institut for Psykologi ved Københavns Universitet. Pengene skal bruges til at undersøge, hvordan nysgerrighed kan forstås, måles og øges blandt befolkningen for at øge læring, trivsel og tolerance i samfundet samt reducere polarisering.
”Nysgerrighed er en central menneskelig egenskab, der potentielt kan have en positiv indflydelse på en lang række områder i den enkeltes liv og i samfundets udvikling. Nysgerrighed kan blandt andet løfte det faglige niveau i folkeskolen, fordi børn og unge får en ny indgang til læring, og det kan være en modgift mod ekstrem polarisering i den offentlige debat og splittelser i fællesskabet. Der findes begrænset viden om, hvordan man måler nysgerrighed og stimulerer den, samt hvad sammenhængen mellem nysgerrighed og andre positive egenskaber er for både den enkelte og samfundet,” skriver Trygfonden.
Den næststørste af de fire donationer er på 4,9 millioner kroner og tilfalder professor og institutleder Pernille Tanggaard Andersen fra Institut for Sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet. Donationen går til et projekt, der skal hjælpe mænd på kanten af samfundet til bedre trivsel.
”Mænd i Danmark halter sundhedsmæssigt bagefter i forhold til kvinder, hvilket blandt andet kan ses i mænds middellevetid, der er op til otte år kortere end kvinders. Værst står det til for lavtlønnede mænd med korte uddannelser, hvor hver fjerde dør, før de når folkepensionsalderen,” pointerer Trygfonden.
I projektet vil en forskergruppe med Pernille Tanggaard Andersen i spidsen afdække, hvordan sårbare mænd i Danmark kæmper med sundhed og social isolation og dernæst finde løsninger, der kan styrke målgruppens både fysiske og mentale trivsel.
Undersøger byggeriets påvirkning af biodiversitet
Et partnerskab bestående af AP Ejendomme, PensionDanmark Ejendomme og Planetary Responsibility Foundation har netop modtaget en bevilling på 1,1 millioner kroner fra den filantropiske forening Realdania. Pengene skydes ind i et projekt, som er medfinansieret af de tre aktører med tilsvarende beløb.
Projektet har til hensigt at opstille en målemetode for byggeriets samlede påvirkning på biodiversiteten, som hele branchen kan bruge.
Direktør i AP Ejendomme Peter Olsson mener, at projektet kan være med til at skabe et fælles referencepunkt, der kan bidrage til, at hele byggesektoren bevæger sig hurtigere fremad i arbejdet med at reducere den negative påvirkning på biodiversiteten.
”For os som bygherre vil en branchestandard være et værdifuldt værktøj i arbejdet med at måle, reducere og kommunikere om vores påvirkning af biodiversiteten. Samtidig tror jeg, at en fælles model kan være med til at løfte både tempoet og ambitionsniveauet i hele byggebranchen,” siger Peter Olsson i en pressemeddelelse fra Pension Danmark.
Ifølge Jens Böhme, der er CEO i Planetary Responsibility Foundation, har fokus i arbejdet med biodiversitet i byggeri og byudvikling hidtil været på projekters lokale påvirkning af natur.
”Men påvirkninger af biodiversitet i værdikæden fra produktion af byggematerialer samt energi til drift af byggeriet har været overset. Det giver ikke mening, når bygge- og anlægsbranchen spiller en nøglerolle i de globale biodiversitetspåvirkninger med et stort ressourceforbrug,” siger Jens Böhme.
Partnerskabet forventer at kunne præsentere resultaterne inden for det kommende år.
Fond nedlægges og kassen tømmes
Vi slutter med nyheden om, at det er kommet 24 forskellige projekter og formål til gode, at Haslev Haandværkerhøjskole Forenings Fond (HHF) netop er blevet nedlagt.
I en nyhed på sn.dk oplyser Sjællandske Medier, at opløsningen af fonden blev markeret med en reception i foredragssalen på HIS Haslev Idrætsefterskole. Her blev det samtidig offentliggjort, at fonden afslutter sit virke med at uddele i alt 1,5 millioner kroner.
Haslev Haandværkerhøjskole Forenings Fond, der blev oprettet i 1981, tilgodeser med den største donation skolekredsen og bestyrelsen for Haslev Efterskole & Fri Fagskole, som arbejder på at etablere en håndværksefterskole.
Derudover er der blandt andet givet penge til kristeligt ungdomsarbejde, spejderkorps samt sociale og kulturelle aktiviteter i Haslev-området.