
Med et mål om at udvikle og genoprette de danske fjorde blev Fjordfonden i oktober 2024 stiftet med 50 millioner kroner fra den maritime fynske virksomhed United Shipping & Trading Company (USTC), der sidste år blev kendt i den brede offentlighed for sit medejerskab af Nordic Waste og jordskredsskandalen i Ølst ved Randers.
Nu er de første 10 millioner kroner fordelt blandt seks projekter i fem danske fjorde.
Siden fonden blev stiftet, har 20 danske fjorde haft mulighed for at søge støtte til naturgenopretningsprojekter. De 20 danske fjorde, der kvalificerer sig til ansøgningen, er udpeget af Miljøministeriet som steder, hvor vandmiljøet skal være markant forbedret om tre år.
”Fjordfonden er et helt nyt initiativ, men formålet og midlerne har aldrig været mere relevante. Vi oplever, at de danske fjorde og havmiljø generelt er utroligt udfordret på iltsvind og mindsket biodiversitet, og der kan projekter som de indtil videre seks, hvilke vi har valgt at støtte, gøre en mærkbar forskel for at vende den udvikling,” siger Mads Leth, bestyrelsesformand for Fjordfonden, i en pressemeddelelse.
Fjordfonden uddeler midler til støtte af projekter i Haderslev Fjord, Horsens Fjord, Odense Fjord, Skælskør Fjord samt Nibe Bredding ved Limfjorden.
Haderslevs borgmester Mads Skau (V) glæder han sig over, at den nye ikke-erhvervsdrivende fond har Haderslev Fjord med på listen over de første fjorde, som får penge til naturgenopretning.
”Naturen er under pres i de danske fjorde, og Haderslev Fjord er ingen undtagelse. Vi er allerede i gang med at finde løsninger sammen med landbruget, forsyningen og forskellige interesseorganisationer. Det arbejde får nu en stor og velkommen håndsrækning med støtten fra Fjordfonden, som er afgørende for, at vi kan nå endnu længere,” siger Mads Skau i en pressemeddelelse fra kommunen med henvisning til støttebeløbet på 2,3 millioner kroner.
Af Fjordfondens vedtægter fremgår, at den uddeler 30 millioner kroner frem til udgangen af 2027, mens de resterende 20 millioner kroner fordeles mellem 2028 og 2034.
Nyt center med fokus på cirkulær produktion
Fra genopretning af fjorde fortsætter oversigten over nye udvalgte fondsuddelinger til Aalborg Universitet, hvor der er lagt planer for og fundet finansiering til et nationalt demonstrationscenter for cirkulær produktion kaldet ’Den Cirkulære Fabrik’.
Ifølge en pressemeddelelse fra Aalborg Universitet er målet med Den Cirkulære Fabrik at skabe et fysisk samlingspunkt for cirkulære produktionssystemer, som skal give særligt små og mellemstore virksomheder adgang til inspiration, demonstration og tests samt samarbejde med førende forskere om genfremstilling.
Projektet er støttet med 12 millioner kroner af Industriens Fond i perioden 2025 til 2028.
Der er et enormt behov i industrien for at operationalisere cirkulær økonomi
Thomas Ditlev Brunø – Lektor og projektleder ved Aalborg Universitet
”Der er et enormt behov i industrien for at operationalisere cirkulær økonomi, altså udvikle gode løsninger til genbrug af komponenter og materialer fra produkter i en industriel skala. Mange virksomheder har mål og ambitioner om at arbejde cirkulært, men det er ofte et helt nyt område, der kræver nye kompetencer og investeringer. I projektet vil vi udvikle konkrete, håndgribelige løsninger i samarbejde med produktionsvirksomhederne,” siger Thomas Ditlev Brunø, der er lektor og projektleder ved Aalborg Universitet.
Programansvarlig for bæredygtig produktion i Industriens Fond Anders Ziegler Kusk pointerer, at mange virksomheder gerne vil i gang med cirkulær produktion.
”Men de mangler viden og redskaber til at komme hele vejen rundt om produktionen og skabe reel værdi i stor skala. Projektet skal operere på fabriksgulvet, hvor virksomhederne kan afprøve produktionsopstillinger i et realistisk, fysisk miljø,” forklarer Anders Ziegler Kusk.
Cheerleaders i Aalborg får nye uniformer
Vi bliver for en stund i Aalborg, hvor medlemmerne af sportsklubben Iconic Cheerleaders kan glæde sig til, at de snart kan iføre sig nye uniformer, når de skal ud at lave shows. Klubben har således netop modtaget 75.000 kroner fra den filantropiske aktør AN-TV til indkøb af 50 nye uniformer.
Uniformerne er af stor betydning for klubbens udøvere, fortæller bestyrelsesmedlem i Iconic Cheerleaders Aalborg Wilma Walther-Hansen i en nyhed på AN-TV’s hjemmeside.
”Det har været så fantastisk for os at modtage pengene fra AN-TV. Før skulle udøverne bytte uniformer med hinanden, men nu har alle deres egen, og så er de ovenikøbet virkelig flotte og af god kvalitet,” siger Wilma Walther-Hansen.
Klubben har siden sin opstart i 2020 vundet flere medaljer til DM og de nordiske mesterskaber.
“Når AN-TV vælger at støtte Iconic Cheerleaders, er det fordi, foreningen arbejder målrettet med at skabe et inkluderende fællesskab, hvor alle, uanset niveau, kan udvikle sig. Støtten falder i god tråd med AN-TV’s uddelingskriterier om at styrke lokale fællesskaber og sikre varige forbedringer for foreninger, der gør en forskel for deres medlemmer,” siger Henrik Viholm, som er næstformand i AN-TV.
Museum i Kolding skal fremtidssikres
Med støtte på i alt 102,4 millioner kroner fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Villum Fonden og Kolding Kommune muliggøres nu en årelang drøm om en markant udvidelse af design- og kunstmuseet Trapholt i Kolding.
Intentionen er at fremtidssikre museet og give de besøgende endnu flere oplevelser, fremgår det af en nyhed på Augustinus Fondens hjemmeside.
De nye faciliteter vil allerede fra museumsbesøgets start betone, at Trapholt er et kunstmuseum, som er tilgængeligt for alle, hvor engagement og deltagelse er i højsædet
Karen Grøn – Museumsdirektør, Kunstmuseum Trapholt
”Med den generøse økonomiske støtte fra de tre fonde og Kolding Kommune bliver det i endnu højere grad muligt at forløse Trapholts unikke potentiale som en international besøgsdestination og kulturhus for Koldings borgere. De nye faciliteter vil allerede fra museumsbesøgets start betone, at Trapholt er et kunstmuseum, som er tilgængeligt for alle, hvor engagement og deltagelse er i højsædet, med kunst, kunsthåndværk og design som allestedsnærværende omdrejningspunkt,” siger Karen Grøn, der er museumsdirektør Trapholt.
Transformationen omfatter blandt andet en udvidelse af gæstemodtagelsen, etablering af en skulpturlounge og integration af museets parkområder i den samlede oplevelse. I forbindelse med udvidelsen vil Trapholts underjordiske museum desuden blive bragt tilbage til sin oprindelige arkitektoniske udformning med lysindfald fra atriumgården.
Udvidelsen og ombygningen er planlagt til at begynde i januar 2026. De foreløbige forventninger er, at museet vil være lukket for besøgende fra den 31. december 2025 til den 1. marts 2027.
Skoleelever får introduktion til jazzmusik
Augustinus Fonden har også en finger – og sin pengekasse – med i spillet i den næste nyhed, som handler om et nyt musikpædagogisk projekt, der skal formidle jazzmusik til skolebørn i Syddanmark.
Takket være støtte fra Augustinus Fonden, Spar Nord Fonden, Ole Kirks Fond, Statens Kunstfond, Creative Europe og Odense Kommune kan projektet kaldet ’JAZZmin’ i år præsenteres i 10 kommuner i Region Syddanmark. Projektet er for skolebørn i 4.-6. klasse, og bag det står Odense Jazz Orchestra i samarbejde med Odense-virksomheden Lydhör.
Målet er give eleverne en levende introduktion til jazzens univers, bigbandets instrumenter og musikkens rolle i vores kultur. Det sker blandt andet gennem en række såkaldte fortællekoncerter, hvor Odense Jazz Orchestra optræder sammen med kor bestående af skolebørn.
“Ved at skabe stærke musikalske fællesskaber gennem skolekor kan børn udvikle sig sammen og opleve glæden ved at skabe musik. Det øger ikke kun deres interesse for musik, men også deres generelle engagement i kulturelle aktiviteter. Det er en investering i fremtidens kulturliv, som vi er glade for at støtte,” siger Bo Uggerhøj, fondsdirektør i Spar Nord Fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
De deltagende kommuner, der får glæde af projektet i 2025, er Odense, Kolding, Vejle, Fredericia, Billund, Middelfart, Fåborg, Sønderborg, Haderslev og Slesvig.
Til kamp mod stigende antal butikstyverier
Antallet af butikstyverier i Danmark stiger støt. Alene i 2024 blev der registreret knap 28.000 butikstyverier, og det udfordrer detailbranchen gevaldigt, da det både rammer butikkerne økonomisk og skaber utryghed blandt personale og kunder.
I den anledning uddeler KFI Erhvervsdrivende Fond nu 2,5 millioner kroner til et nyt projekt, der skal klæde de selvstændige købmænd bedre på til at kunne forebygge tyverier i butikkerne.
Projektet har titlen ’Projekt Forebyg Butikstyveri’ og gennemføres af CamVision, der er Danmarks største leverandør af varesikring. Gennem individuel rådgivning, undervisning og butiksgennemgang hos den enkelte købmand skal CamVision hjælpe købmændene ved at påpege konkrete tiltag, de kan implementere i egen butik for at forebygge tyverier fra såvel kunder som personale. Projektet omfatter omkring 230 butikker fordelt på Min Købmand, Meny, Supermarco, Superland og Spar.
”Desværre ser vi en vedvarende stigning i butikstyverier til stor frustration blandt de mange købmænd, der både påvirkes økonomisk og oplever den øgede utryghed, som følger med. Med projektet har vi mulighed for at gøre en positiv forskel for en lang række købmænd,” lyder det fra Terje List, der er administrerende direktør i KFI Erhvervsdrivende Fond, i en pressemeddelelse.
Projekt Forebyg Butikstyveri starter i denne måned og kører frem til februar næste år.
Pris til forsker i svær overvægt
Vi slutter med en prisuddeling til professor Kirsi Pietiläinen fra det medicinske fakultet på Helsinki Universitet i Finland. Ifølge en nyhed på Novo Nordisk Fondens hjemmeside modtager hun ’EASO–Novo Nordisk Foundation Obesity Prize for Excellence 2025’ for sin fremragende og innovative forskning inden for svær overvægt og dens komplikationer.
Med prisen, der uddeles af European Association for the Study of Obesity (EASO) og Novo Nordisk Fonden, følger to millioner kroner. Heraf udgør de 300.000 kroner en personlig pris, mens de resterende 1,7 millioner kroner går til at støtte yderligere forskning.
”Vi er meget glade for at kunne tildele professor Pietiläinen denne prestigefyldte pris. Hendes banebrydende forskning i enæggede tvillinger med forskelle i BMI har i høj grad bidraget til, hvordan vi forstår de metaboliske effekter af og komplikationer ved svær overvægt udviklet efter puberteten,” siger Arne Astrup, professor, dr.med. og Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden.
Ud over Obesity Prize for Excellence har EASO og Novo Nordisk Fonden uddelt fire New Investigator Awards, der hver inkluderer en forskningsbevilling på 300.000 kroner.
Priserne vil officielt blive overrakt i midten af maj på en kongres i Malaga i Spanien.