Dansk erhvervsliv har brug for, at flere unge vælger en karriere som faglært, og en af vejene hertil er at styrke rammerne for det gode studieliv.
Det mener A.P. Møller Fonden, der på den baggrund netop har sendt en bevilling på 108 millioner kroner af sted mod en af de største erhvervsskoler i Danmark, Techcollege i Aalborg.
Millionbevillingen gør det muligt for Techcollege at ombygge sine bygninger på Øster Uttrup Vej i det østlige Aalborg.
Projektets arbejdstitel er Techvillage og afspejler, hvordan det nye byggeri skal skabe nye muligheder for at bringe eleverne sammen i både store og små fællesskaber på tværs af de 11 forskellige erhvervsuddannelser, der findes på adressen. Ideen er at skabe et fællesskab som i en landsby, skriver A.P. Møller Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Udover støtten fra A.P. Møller Fonden betaler skolen selv 200 millioner kroner til projektet.
Det er planen, at den ombyggede skole står klar i 2030.
Fond støtter ung golfspiller
Fra rammerne for unge faglærte fortsætter Filantropis ugentlige oversigt over udvalgte, nye fondsuddelinger til en ung mand, der har gjort golf til sit fag.
På fondens hjemmeside oplyser Familien Hansens Fond, der støtter projekter i Horsens og omegn, at den i de kommende to sæsoner støtter den lokale golfspiller Jacob Agerschou. Det sker med et såkaldt teampartnerskab.
”Som en del af fondens engagement i at støtte talenter fra vores lokalområde, er vi glade for at kunne bidrage til Jacobs videre rejse som professionel golfspiller,” skriver Familien Hansens Fond.
Jacob Agerschou, der har haft en succesfuld amatørkarriere med flere sejre og topplaceringer samt et fireårigt scholarship i USA, har været professionel golfspiller siden starten af 2024. Hans mål er at blive en af de bedste spillere i verden.
Støtten fra Familien Hansens Fond bidrager til, at jeg kan træde ind i de næste faser af min udvikling og mod mine karrieremål
Jacob Agerschou – fondsstøttet golfspiller
“Overgangen fra amatør til professionel golfspiller har åbnet en helt ny verden af muligheder for mig, som jeg er meget motiveret og
ærgerrig for at træde videre ind i. Støtten fra Familien Hansens Fond bidrager til, at jeg kan træde ind i de næste faser af min udvikling og mod mine karrieremål,” siger Jacob Agerschou i nyheden fra fonden.
Hverken Team Agerschou eller fonden har et behov for, at bevillingens størrelse bliver offentliggjort, oplyser Jesper Sørensen, der er fondsadministrator i Familien Hansens Fond, til Filantropi.
Vil forbedre akutbehandling af børn
Vi bliver for en stund i Horsens med en nyhed fra Familien Hede Nielsens Fond. På det sociale medie LinkedIn oplyser fonden, at den ved et arrangement for nylig i Fængslet i Horsens overrakte HN-prisen 2024 på en million kroner til det tværfaglige og tværregionale Projekt Børneparat fra Rigshospitalets Traumecenter. Initiativtager og børneansvarlig overlæge Lasse Høgh Andersen modtog fondspengene på vegne af traumecentret.
Når børn og unge kommer til skade eller bliver ramt af livstruende sygdom, står personale i ambulancer, akutmodtagelser og traumecentre klar til at hjælpe dem. Her udgør børn og unge dog kun en mindre patientdel, og derfor kan det være svært at få opbygget de nødvendige kompetencer og arbejdsgange. Børn har særlige fysiske, psykiske og sociale behov ved akut sygdom, og de bliver sjældnere end voksne indlagt i akut livstruende tilstand, men når det sker, skal akutberedskaberne være forberedt.
Ifølge Familien Hede Nielsens Fond arbejder Lasse Høgh Andersen og hans kolleger på tværs af regioner hver dag målrettet for at forbedre akutbehandlingen af børn og unge i Danmark.
Fondspengene skal blandt andet bruges til udvikling af et e-læringsmodul, så det danske akutpersonale over hele landet kan tilbydes opdateret træning og tilgængelige redskaber til akut behandling af børn og unge.
Støtter krigens børn i Ukraine
Krigens ofre i Ukraine får nu støtte af en række danske fonde gennem almennyttige donationer, som kommer til at gøre en forskel for menneskene i det hårdt prøvede land. Det sker i samarbejde med den ukrainske førstedame Olena Zelenskas fond, skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.
For at hjælpe de mange forældreløse ukrainske børn, støtter Den A.P. Møllerske Støttefond op om Olena Zelenska-fondens arbejde med at bygge nye og sikre hjem til såkaldte storplejefamilier.
Hver ny bolig får plads til op mod ti børn og deres plejeforældre. Den A.P. Møllerske Støttefond forventer, at der kan opføres op mod ti nye hjem til storplejefamilierne.
Den danske indsats i Ukraine støttes endvidere af en række andre fonde og virksomheder. Lego Fonden, Lundbeckfonden, Tuborgfondet, Aktieselskabet Dampskibsselskabet Orient’s Fond, Lauritzen Fonden og DSV A/S støtter således alle Olena Zelenska-fondens arbejde med reetablering af et kreativitets- og sportscenter uden for Kyiv. De eksisterende faciliteter blev ødelagt i 2022, og børn og unge har siden da ikke haft et sted at dyrke sportslige og kreative aktiviteter.
Samarbejdet sker inden for rammen af det ’Memorandum of Understanding’ om dansk-ukrainsk samarbejde om langsigtet genopbygning af Ukraine, som erhvervsminister Morten Bødskov indgik med den ukrainske økonomiminister i april 2024.
Sætter fokus på unges trivsel i Syddanmark
I Region Syddanmark skal der i de næste to år sættes fokus på at forbedre unges trivsel, og det sker i en proces, hvor de unge selv i høj grad bliver involveret. Arbejdet er muliggjort af en bevilling på 14 millioner kroner fra Trygfonden.
Undersøgelser fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at unge med dårlig mental sundhed har en lang række udfordringer med ensomhed, stress og et markant lavere selvværd og livstilfredshed. Det er det, der nu for alvor skal ændres på, pointerer Trygfonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
”Og hvem bedre end unge selv kan hjælpe med at definere udfordringerne og pege på løsninger? Og dermed give uvurderlige input til fagpersonerne, forskerne og miljøerne omkring unge,” skriver fonden om det nye samarbejde mellem Psykiatrien i Region Syddanmark ved Center for Digital Psykiatri i Region Syddanmark, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet og Trygfonden.
Det har været afgørende for os, at vi ikke bare taler om unges trivselsudfordringer og kommer med mulige forslag til løsninger uden at inddrage de unge selv
Lone Schultz Hedemand – Formand for Tryghedsgruppens regionale råd
”Det har været afgørende for os, at vi ikke bare taler om unges trivselsudfordringer og kommer med mulige forslag til løsninger uden at inddrage de unge selv. Både hvad angår det, der fylder hos dem, og hvad de selv ser som mulige løsninger. Over de kommende år vil vi derfor gå i tæt dialog med unge, der hvor de er, og sammen med dem afprøve og udvikle forskellige nye veje til at forbedre trivslen,” siger Lone Schultz Hedemand, som er formand for Tryghedsgruppens regionale råd i Syddanmark.
Perler og lim skal i brug på hospital
Hospitalskitler og medicin bliver for en stund skiftet ud med farverige perler, piberensere og limpistoler på Aalborg Universitetshospital Nord. Det sker, når hospitalet slår dørene op til et nyt kreativt værksted sammen med Kreaheltene, som er en del af Børneulykkesfonden.
På værkstedet kan børnene, der er indlagt på børne- og ungeafdelingen, fordybe sig i kreative projekter og slippe fantasien løs. Kreaheltene er allerede til stede på afdelingen, og knap 532.000 kroner i støtte fra Spar Nord Fonden muliggør nu åbningen af et fast kreativt værksted.
”For mange børn og unge kan det være en overvældende oplevelse at være på et hospital. Vi er derfor glade for, at vi i Spar Nord Fonden, kan være med til at støtte et meningsfuldt projekt som Kreaheltene, så værkstedets besøgende kan få et frirum med kreativitet og leg,” siger Bo Uggerhøj, der er fondsdirektør i Spar Nord Fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Det nye kreative værksted forventes at have åbent to dage om ugen.
Sognegård siger farvel til oliefyret
I Rudkøbing sættes der nu gang i den grønne omstilling på Lindelse Sognegård. Fyens Stiftstidende oplyser i en webnyhed, at Foreningen Lindelse Sognegård netop har modtaget en donation på 150.000 kroner fra Nordea-fonden til at udskifte et gammelt oliefyr med et moderne luft-til-vand-varmeanlæg.
Donationen fra Nordea-fonden suppleres af bidrag fra Fonden Langelands Elforsyning på 50.000 kroner og Halbergs Familiefond på 40.000 kroner. Det samlede beløb på knap en kvart million kroner bringer foreningen tæt på målet om at udfase det uøkonomiske og forurenende oliefyr i sognegården, skriver avisen med reference til en pressemeddelelsen fra bestyrelsen i Lindelse Sognegård.
Sognegården har gennemgået en omfattende renovering de seneste ti år, hvilket har resulteret i moderne selskabslokaler, der bruges til både medlemsarrangementer og udlejning. Bestyrelsen ser donationerne som en anerkendelse af det store frivillige arbejde, der bidrager til at bevare sognegården som et attraktivt samlingspunkt for lokalsamfundet.
Fondspenge til tre foreninger i Thisted
Vi slutter uddelingsoverblikket i Thisted Kommune, hvor foreningerne Sjørring Boldklub, HIF Vi-Ka Thisted og Søsportscenter Vilsund Bygningsforening tilsammen modtager 34.800 kroner fra Fonden for Andelskasserne i område Nord.
Pengene skal bruges til lokale initiativer og aktiviteter til glæde for lokalsamfundet, skriver Danske Andelskassers Bank i en pressemeddelelse.
Pengene er fordelt med 15.000 kroner til Sjørring Boldklub som et tilskud til nye padelbaner, HIF Vi-Ka Thisted får 4.800 kroner til arrangementet Special Olympics World Winter Games 2025, mens der er 15.000 kroner til Søsportscenter Vilsund Bygningsforening øremærket en mobil scene på Værftet i Vilsund.
”Uddeling af midler er vigtigt for fonden, fordi vi på den måde understøtter lokale ildsjæle og udviklingen i lokalsamfundene. Herved bakker vi også op om de områder, hvori Andelskassens kunder lever og er aktive,” siger Mikael Nielsen, formand for Fonden for Andelskasserne i område Nord.