Da Aarhus Kommunes nu forhenværende borgmester Jacob Bundsgaard (S) i forrige uge meldte sin afgang på et pressemøde, betonede han flere gange kommunens samarbejde med uddelende fonde. Og han benyttede anledningen til at takke fondene for samarbejdet.
Og da hans efterfølger Anders Winnerskjold (S), der tiltrådte sin nye post i går, blev udnævnt til ny borgmester på et pressemøde, talte han, ligesom sin forgænger, også om fonde i sin tiltrædelsestale.
Det fortæller Roger Buch, der er kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DJMX).
“Det siger jo noget om, at samarbejdet med fonde er noget, der fylder i den kommunale verden, når de begge to nævner fonde i deres taler. Det ser jeg som et klart tegn på, at det er noget, der er vigtigt for borgmesteren,” siger Roger Buch.
Han fortæller, at det ikke som sådan er nyt, at borgmestre har fokus på samarbejdet med fonde, men vurderer, at den igangværende tendens bliver yderligere forstærket af de omstændigheder, der gør sig gældende i tiden.
Tendensen med, at fonde bliver vigtigere og vigtigere for kommunerne, også på topniveau, afspejler også, at man i kommunerne kæmper for at få flere midler
Roger Buch – Kommunalforsker, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
“Der er nogle erhvervsdrivende fonde, der har rigtig mange penge i disse år, fordi det generelt går godt for erhvervslivet. På den måde er der en masse penge, som skal bruges, og det er man jo opmærksom på i kommunerne, som i den grad mangler penge. Så tendensen med, at fonde bliver vigtigere og vigtigere for kommunerne, også på topniveau, afspejler også, at man i kommunerne kæmper for at få flere midler,” siger Roger Buch.
Han fortæller dog, at der ikke er et klart billede af, hvor meget fondenes bidrag egentlig fylder i kommunernes samlede økonomi, eller hvordan kommunerne arbejder med fundraising og fondsdialog, fordi der ikke er blevet lavet nyere oversigter eller er blevet forsket i emnet.
“Men jeg er ikke i tvivl om, at det fortsat er den udvikling, vi ser. Der kommer mere og mere fokus på fonde og fundraising i kommunerne,” siger Roger Buch.
Mere ledelsesbevågenhed
Den samme oplevelse har Morten Ryesgaard Larsen, der er strategisk fundraiser i Skive Kommune.
“Der er kommet mere ledelsesbevågenhed omkring kommunens fundraising, og vi arbejder mere strategisk med det nu. Samarbejde med fonde er kommet på den politiske dagsorden, det ser vi også i landspolitik, og der tales meget om partnerskaber på tværs. Det er ligesom i tidens ånd, at alle kigger på fonde, fundraising og partnerskaber,” siger Morten Ryesgaard Larsen.
Han har arbejdet med fundraising siden begyndelsen af årtusindskiftet og har et bredt netværk, som han vidensdeler med både uformaliseret og gennem KL’s fondsnetværk, og her går det også igen, at fundraising fylder på øverste niveau i kommunerne, fortæller han.
Nogle gange skal borgmesteren også aktiveres, for det virker bare bedre, når en borgmester taler med en fond, end når en fundraiser gør det
Morten Ryesgaard Larsen – Strategisk fundraiser, Skive Kommune
“Mit indtryk er, at fundraising er noget, de fleste direktioner og borgmestre tænker over. Jeg har selv en del snakke med vores egen borgmester, og det er mit indtryk, at det også er sådan andre steder, i hvert fald i de mindre kommuner, hvor hierarkiet ikke er så stort. Nogle gange skal borgmesteren også aktiveres, for det virker bare bedre, når en borgmester taler med en fond, end når en fundraiser gør det. Det viser, at kommunen virkelig vil det,” siger han.
Manglende viden
I Kolding Kommune har man siden 2015 arbejdet strategisk med fundraising og har ad flere omgange udformet en fundraisingstrategi. Kommunen har desuden en central fundraising-enhed med to ansatte. Men fondsdialogen med de vigtigste fonde bliver varetaget af topniveaet i kommunen.
“Kommunaldirektøren og direktørerne for de enkelte forvaltningsområder samt borgmesteren varetager dialogen med Kolding Kommunes vigtigste fonde og samarbejdspartnere om løsninger på samfundsmæssige udfordringer og komplekse problemstillinger,” lyder det i et skriftligt svar fra den ene af Kolding Kommunes fundraisere, Loke Emil Petersen.
Han fortæller, at direktionen desuden modtager en årlig status fra fundraising-enheden over indhentede midler, men at kommunen ikke opgør, hvor stor en del af kommunens samlede økonomi, der udgøres af fondsbidrag.
Netop den manglende viden om den kommunale fondsøkonomi har fået Roger Buchs advarselslamper til at blinke.
Jeg kan godt blive betænkelig, når kommuner hyrer fundraisere ind i kommunen, hvis kommunen ikke har fokus på, at det skal give et godt overskud
Roger Buch – Kommunalforsker, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
“Der er en fare for, man kommer til at bruge for mange penge på at jagte fondenes penge eller statslige puljer. Jeg kan godt blive betænkelig, når kommuner hyrer fundraisere ind i kommunen, hvis kommunen ikke har fokus på, at det skal give et godt overskud. Hver gang en kommune ansætter en fundraiser, undlader den groft sagt at ansætte en lærer eller en pædagog,” siger Roger Buch, som dog understreger, at der ikke findes forskning på området.
“Jeg fægter lidt i blinde i forhold til at vide, om det rent faktisk er en god forretning. Der burde være meget mere forskning i sådan noget som dette her, men det kommunale får meget mindre bevågenhed end den statslige sektor forskningsmæssigt, selv om næsten 60 procent af alle offentlige ansatte er ansat i kommunerne,” siger Roger Buch.
En anden bekymring, Roger Buch har, når det kommer til kommuner og fundraising er, at de pressede kommuner bliver ramt af guldfeber og løber blindt efter fondsmidler.
“Der er en problematik i, at mange kommuner har svært ved at finde penge til det, den skal lave, og at der måske er nogle, der føler sig tvunget til at samarbejde med fonde og søge fondsmidler. Og så er den næste fare jo, hvem der kommer til at bestemme, hvad der skal foregå ude i den kommunale verden. Det er kommunerne nødt til at tænkte grundigt over,” siger Roger Buch.
Der er ikke noget der hedder gratis penge. Kommunen risikerer også noget ved at bruge en masse tid på det
Morten Ryesgaard Larsen – Strategisk fundraiser, Skive Kommune
I Skive Kommune er der en bevidsthed om, at fondspengene også kommer med en pris, fortæller Morten Ryesgaard Larsen.
“Der er ikke noget der hedder gratis penge. Kommunen risikerer også noget ved at bruge en masse tid på det,” siger han og peger på, at det også kan blive et problem for kommunerne, hvis de i stigende grad henter flere og flere fondsmidler hjem.
“Jeg tror, at det man som kommune bokser med, er at være gearet til at arbejde med fonde om projekter med lidt længere tidshorisonter. Vi, og en del andre kommuner fra mit netværk, lykkes godt med at hente penge hjem, men vi har svært ved at bruge dem godt, fordi vi mangler kapacitet og medarbejdere med de rigtige kompetencer,” siger han.