
Et fælles indsamlingsshow a la Danmarks Indsamling – bare for sygdomsorganisationer i stedet for nødhjælpsorganisationer. Eller måske som det norske TV-aksjonen.
Sådan lyder ønsket fra både Psoriasisforeningen, Nyreforeningen og Scleroseforeningen.
For alle anerkender de tv som et unikt medie til at sætte fokus på en sag, oplyse og samle penge ind, men lige nu er indsamling til sygdomsorganisationer via tv forbeholdt Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen via Knæk Cancer og Hjertegalla.
Knæk Cancer på TV 2 indsamlede i 2024 over 132 millioner kroner. Hjertegalla på TV 2 Charlie indsamlede sidste år 35 millioner kroner.
”Vores ønske er, at andre vigtige patient- og sygdomsområder bliver tilgodeset, der hvor der samles rigtig mange penge ind. Det kræver stor økonomi og stor administration at løfte et tv-indsamlingsshow, og en lang række organisationer inden for vigtige sygdomsområder er ikke i stand til at løfte et show alene. Så vi kunne rigtig godt tænke os et fælles indsamlingsshow a la Danmarks Indsamling eller det norske NRK TV-aksjonen,” siger Lars Fogt Werner, direktør i Psoriasisforeningen.
ISOBRO, de indsamlende organisationers brancheforening, er åben overfor flere indsamlingsshows på tv.
”Det er ikke vores mandat at have en holdning til, om der er brug for et fælles indsamlingsshow for sygdomme, men helt generelt tænker vi, at flere indsamlingsshows på tv vil være positivt. Derfor har vi i ISOBRO også arbejdet for, at de lovgivningsmæssige rammer er på plads, så der kan afvikles indsamlingsshows på tv,” siger Kenneth Kamp Butzbach, generalsekretær i ISOBRO.
Han fortæller, at erfaringen fra tv-shows viser en stor sammenhæng mellem mediers opmærksomhed på et emne og villigheden til at give engagement.
Stor succes i Norge
TV-aksjonen i Norge har eksisteret siden 1974, og her samles der hvert år ind til forskellige temaer eller organisationer inden for blandt andet sygdom og nødhjælp.
Sidste år blev der indsamlet i alt 415 millioner norske kroner til Barnekreftforeningen. En bærende del af TV-aksjonen er de mange frivillige indsamlere, og sidste år hentede indsamlerne 31 procent af det samlede beløb – i alt 129 millioner kroner.
Til sammenligning blev der ved årets Danmarks Indsamling her den 1. februar samlet i alt 86 millioner kroner ind til de 12 danske humanitære organisationer, der står bag Danmarks Indsamling.
I år samler TV-aksjonen ind til Atlas-alliansen, som er en paraplyorganisation for otte organisationer inden for funktionsnedsættelser. Årets indsamling skal give mennesker med funktionsnedsættelser i Ukraine, Palæstina, Nepal, Zambia, Tanzania, Etiopien og Uganda et bedre liv.
”I Norge kombineres det store tv-indsamlingsshow med en dør-til-dør landsindsamling, og det giver stor impact, så jeg tænker en landsindsamling kombineret med Danmarks Indsamling for sygdomsorganisationer,” siger Lars Fogt Werner.
Skævvridning blandt sygdomsområder
Ønsket om et fælles indsamlingsshow bunder i en skævvridning blandt sygdomsområder.
”I forhold til indsamling sætter Kræftens Bekæmpelse sig på mange af midlerne, og derudover har vi Novo Nordisk Fonden, som favoriserer Diabetesforeningen, så vi andre organisationer snakker løbende om, hvad vi kan gøre for at få en mere ligelig fordeling, og her kunne et fælles indsamlingsshow være med til at bløde op på skævvridningen,” mener Lars Fogt Werner.
”I dag har Kræftens Bekæmpelse nærmest monopolistisk status i forhold til tv-indsamlingsshow med Knæk Cancer. Hjerteforeningen i langt mindre grad med Hjertegalla,” siger Lars Fogt.
Hos Kræftens bekæmpelse pointerer kampagneleder for Knæk Cancer Nathalie Emsø, at kræftsagen er folkesag, der hvert år rammer 48.000 mennesker i Danmark og samtidig er den sygdom, som flest danskere dør af.
Om der skal laves et tv-show for flere sygdomme, er et forslag, som tv-stationerne er de rette til at svare på
Nathalie Emsø – Kampagneleder for Knæk Cancer, Kræftens Bekæmpelse
”Derfor er vi glade for TV 2’s fokus på kræftsagen i forbindelse med Knæk Cancer. Kræftens Bekæmpelse er desuden optaget af, at vores politiske mærkesager også kommer andre patientgrupper til gavn – for eksempel i arbejdet med ulighed i sundhed, psykiatri, palliation og ordningen for patientansvarlig læge,” skriver hun i et skriftligt svar til Filantropi.
”Om der skal laves et tv-show for flere sygdomme, er et forslag, som tv-stationerne er de rette til at svare på,” skriver Nathalie Emsø.
Hvis ønsket fra de mindre sygdomsbekæmpende organisationer skal blive til virkelighed, kræver det da også, at enten Danmarks Radio eller TV 2 køber ind på ideen, og at organisationerne bliver enige, siger Lars Fogt Werner.
Han foreslår, at et fælles indsamlingsshow for eksempel kunne ske under paraplyorganisationen Danske Patienter, hvor mange af de indsamlende patient- og sygdomsorganisationer er medlemmer.
”Det er nok nemmere end de enkelte organisationer, og så kunne der laves en fordelingsnøgle ud fra prævalens – altså udbredelsen af den enkelte sygdom,” foreslår Lars Fogt Werner.
Nyreforeningen: Vi er afhængige af andre
Nyreforeningen er også stor tilhænger af et fælles indsamlingsshow a la Danmarks Indsamling eller NRK TV-aksjonen, hvor flere sygdomsorganisationer kunne indsamle penge til deres arbejde.
”Under de rette former vil det være en super god ide med et fælles indsamlingsshow, og det er noget vores frivillige jævnligt efterspørger, når der kører Knæk Cancer og Hjertegalla, og vi er slet skjult misundelige over de midler, de indsamler,” siger Michael Buksti, direktør i Nyreforeningen.
Et fælles indsamlingsshow ville dog helt bestemt være med til at give en indtægt og gøre livet nemmere for os og det vigtige arbejde, vi laver
Michael Buksti – Direktør, Nyreforeningen
”Tv kan noget som intet andet medie kan i forhold til at sætte fokus på et område og sørge for oplysning, men som en mindre patientforening kan vi ikke løfte opgaven med et indsamlingsshow, så vi er afhængige af andre. Et fælles indsamlingsshow ville dog helt bestemt være med til at give en indtægt og gøre livet nemmere for os og det vigtige arbejde, vi laver,” fortsætter han.
Det er åbenlyst for alle, at når det gælder indsamlede midler til sygdomsorganisationer, så samler Kræftens Bekæmpelse flest penge ind, men Michael Buksti ser det ikke som en skævvridning.
”Jeg mener ikke, der er tale om en skævvridning. Ja, de indsamler flere penge, men det er jo også fair nok. Kræft er noget alle kender til, og de fleste har haft kræft tæt inde på livet, så jeg under dem hver en krone,” siger Michael Buksti.
Han mener, sygdomsorganisationerne bør finde en fælles sag – måske kroniske sygdomme –og han så gerne, at både Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen var med i et fælles indsamlingsshow.
”Hvis det lykkes at få DR eller TV 2 med på ideen, skal vi så finde ud af, hvordan kagen skal fordeles, og her er det en udmærket ide at lade Danske Patienter være omdrejningspunktet. Måske ud fra prævalens eller ud fra antal medlemmer i de respektive organisationer,” siger Michael Buksti.
En kø af udfordringer
Drømmen om et fælles indsamlingsshow på tv lever også hos Mogens Damgaard, chef for kommunikation, fundraising og partnerskaber hos Scleroseforeningen.
”Det ville være skønt med et fælles indsamlingsshow, hvor flere sygdomsorganisationer kunne indsamle midler, men det er spørgsmålet, om det er realistisk. Er der seere til det, når vi har både Danmarks Indsamling, Knæk Cancer og Hjertegalla. Hvis det skal lykkes, skal de to store folkesygdomme – kræft og hjerte – i hvert fald være med,” mener Mogens Damgaard.
Diskussionen om et fælles indsamlingsshow har været der før, og dengang endte det med, at Kræftens Bekæmpelse gik solo
Mogens Damgaard – chef for kommunikation, fundraising og partnerskaber, Scleroseforeningen
Han sad som fundraising i Røde Kors, da Danmarks Indsamling startede op tilbage i 2007 og agerede også talsmand for Danmarks Indsamling i syv år, så han kender alt til uenigheder og diskussioner, når der skal laves et fælles indsamlingsshow.
”Hvis vi kunne blive enige om et fælles show for flere sygdomsorganisationer, ville der være en kø af udfordringer – ikke mindst om, hvem der skal have mest, og hvordan pengene skal fordeles,” siger han.
Helt grundlæggende mener Mogens Damgaard, at det ville være fantastisk, hvis nogle ville investere i et fælles indsamlingsshow – til glæde for en bred vifte af sygdomsorganisationer.
”Der er ingen tvivl om, at vi er mange organisationer, der godt kunne tænke os flere midler via et fælles tv-show, men diskussionen om et fælles indsamlingsshow har været der før, og dengang endte det med, at Kræftens Bekæmpelse gik solo. De kan trække det alene, og kræft har en anden appel i den brede befolkning. Vi lever i et udpræget markedssamfund, så måske er det svært at lave om på,” siger Mogens Damgaard.