
Hvad gør man egentlig, når man som organisation arbejder med vigtige sygdomme, som lider den skæbne at være knap så kendte som de store folkesygdomme.
Eller når man skal rejse penge til en mindre organisation, der ikke kan løfte dør-til-dør-landsindsamlinger eller har store indsamlingsshow på tv som Knæk Cancer eller Hjertegalla?
Hvilke værktøjer bruger man, og hvordan bringer man sig selv i spil, så den altafgørende fundraising hentes hjem og foreningens formål kan opfyldes?
Det har Filantropi talt med Scleroseforeningen, Psoriasisforeningen, Depressionsforeningen og Parkinsonforeningen om.
Scleroseforeningen satser på eventfundraising
Scleroseforeningen arbejder med en lang række værktøjer inden for fundraising, og eventfundraising bruges i stor stil, fordi de forskelle events øger kendskabet til både sygdom og forening.
”Hele eventdelen er et ben, vi ser store muligheder i, fordi vores events sørger for, at vi kommer ud til et publikum, vi ellers aldrig ville nå ud til. Så vores events fungerer som reklamesøjle for os og sikrer en langt bredere rækkevidde,” fortæller Mogens Damgaard, chef for kommunikation, fundraising og partnerskaber hos Scleroseforeningen.
Guldægget blandt Scleroseforeningens events er det årlige cykelløb Cykelnerven med sportsjournalist Dennis Ritter som ambassadør.
”Det er Danmarks hårdeste velgørenhedsevent, hvor vi hvert år i juni arrangerer et cykelløb i Frankrig, hvor deltagerne cykler de mest afgørende Tour de France-stigninger fra årets løb. Når du deltager som cykelrytter, forpligter du dig samtidig til et indsamlingsmål på minimum 15.000 kroner,” forklarer Mogens Damgaard.
Scleroseforeningen arrangerer Cykelnerven for 12. år, og sidste år indtjente løbet 12,9 millioner kroner til foreningen.
”Det er helt almindelige cykelentusiaster, der fundraiser – heriblandt kendisser. De holder middage og laver egenindsamlinger,” fortæller Mogens Damgaard.
Scleroseforeningen står også bag gå-eventen You Go, hvor deltagerne skal gå 100 kilometer i løbet af maj måned. Sidste år indbragte den event 1,8 millioner kroner.
En anden event er Årets vigtigste middag, hvor deltagerne skal lave en middag for seks mennesker til en kuvertpris á 300 kroner. Her blev der sidste år fundraiset for en million kroner.
”Som vært får du en opskrift og et gavekort til mad – sponsoreret af Rema 1000, så ved at lave en god middag støtter du en god sag,” fortæller Mogens Damgaard.
Flere events er under udvikling, og sidste år arrangerede Scleroseforeningen for første gang cykelturen Mount Ventoux i en weekend i september. Her blev der hentet 700.000 kroner hjem.
Landsindsamling øger kendskabet
Scleroseforeningen har tre formål. Det ene handler om at fjerne sklerose fra jordens overflade. Det andet om at gøre livet for mennesker med sklerose så nemt som muligt, og det tredje om at oplyse om sygdommen.
”Det er ekstremt vigtigt, at den brede befolkning har et kendskab til sygdommen, for det er nemmere at leve med sklerose, når folk ved, hvad det er. Kendskabet er også vigtigt, når det kommer til fundraising,” pointerer Mogens Damgaard.
Scleroseforeningen bevilger også penge til forskning, hvor et uafhængigt forskningsråd fordeler pengene. Sidste år gav foreningen et rekordbeløb på 10 millioner kroner til forskning i sklerose.
Det er ekstremt vigtigt, at den brede befolkning har et kendskab til sygdommen, for det er nemmere at leve med sklerose, når folk ved, hvad det er
Mogens Damgaard – Chef for kommunikation, fundraising og partnerskaber hos Scleroseforeningen
”Vi finansierer mere end halvdelen af den samlede skleroseforskning i Danmark og støtter også internationale initiativer,” siger Mogens Damgaard.
I alt har Scleroseforeningen en årlig omsætning på omkring 110 millioner kroner. Omkring 20 millioner af dem kommer fra et korps af faste private givere.
Lige nu er 19.000 danskere diagnosticeret med sklerose, og syv ud af 10 af dem er medlem hos Scleroseforeningen, der i alt har 55.000 medlemmer og private bidragsydere.
Foreningen gør også brug af en årlig landsindsamling, hvor de går rundt og stemmer dørklokker hos danskerne. I 2024 indsamlede de 6,5 millioner kroner på den front.
”Nogle mener, landsindsamlinger er old school, jeg ser det som et fremragende værktøj. For en landsindsamling er ikke bare en indsamling. Det giver interpersonelle relationer og øger kendskabsgraden,” siger Mogens Damgaard.
Fundraising som eksistensgrundlag
Arvefundraising er også en vigtig del af Scleroseforeningens fundraising.
”Det er svingende, hvad vi får ind, men i snit i hvert fald 10 millioner kroner årligt,” siger Mogens Damgaard
Et andet vigtigt ben er fundraising hos fonde.
”Danmark er broderet med fonde, så vi sender mange fondsansøgninger ud. Vi har nogle brede og faste støtter. Østifterne har vi et partnerskab med, hvor de giver penge til vores børnecamp. Også Hempel Fonden er tæt knyttet til vores sag. Andre fonde som Helsefonden søger vi til specifikke forskningsansøgninger,” fortæller han.
Mogens Damgaard anslår, at de årligt henter i gennemsnit fem millioner kroner ind via fondene, men det svinger. Sidste år fik Scleroseforeningen for eksempel 4,5 millioner kroner fra Trygfonden.
”Vi har lagt en strategi om at søge til store projekter, da det ulige er meget nemmere at få en stor portion penge end at skulle søge en masse små beløb hos en masse forskellige fonde.”
Scleroseforeningens 43 lokalafdelinger fundraiser også – både hos kommuner og ved lokale fonde.
Et sidste ben er corporate-delen, hvor der fundraises hos private virksomheder – blandt andet hos medicinalfirmaer med lægemidler inden for sklerose, herunder Roche og Sanofi.
”Samlet set får vi donationer fra erhvervslivet i størrelsesordenen på to millioner kroner årligt,” siger Mogens Damgaard.
I alt arbejder 60 medarbejdere i Scleroseforeningens sekretariat i Valby – heraf arbejder omkring 11 personer direkte med fundraising.
”Men alle bidrager til fundraising, da det jo er hele vores eksistensgrundlag,” pointerer Mogens Damgaard.
Sådan gør Parkinsonforeningen
Parkinsonforeningen arbejder for bedre livsvilkår for mennesker med Parkinsons sygdom og deres pårørende. Sygdommen er en af de hyppigste neurologiske sygdomme, og i Danmark lever op til 12.000 mennesker med Parkinsons sygdom.
Foreningen har et todelt formål: Dels at sikre så gode liv som muligt for parkinsonpatienter og dels at udrydde sygdommen på sigt.
Al fundraising sker internt i organisationen og foregår især hos fonde, forskellige offentlige sundhedspuljer og private medicinalvirksomheder som Abbvie og Convatec, der arbejder inden for Parkinsons sygdom.
Foreningens 70 lokale klubber fordelt på 15 kredse rejser også midler lokalt fra blandt andet kommuner og lokale fonde.
”Fondene er en væsentlig bidragsyder. Her i januar fik vi for eksempel 1,8 millioner kroner fra Trygfonden til særlige trivselsophold for mennesker med fremskreden parkinson og deres pårørende,” fortæller Ulrik Gade Husted, teamleder i Parkinsonforeningen.
Foreningen har også et forskningsråd, hvorfra de uddeler omkring fire millioner kroner årligt til forskning. Foreningen fundraiser ikke specifikt til forskning, men løbende modtager Parkinsonforeningen formålsbestemte midler via arvefundraising. I 2023 fik Parkinsonforeningen for eksempel arvemidler på 5,6 millioner kroner testamenteret til forskning.
”Vores forskningsmidler er en dråbe i havet, men ofte agerer vores støtte en blåstempling af projektet og kan dermed bane vejen for yderligere støtte,” fortæller Ulrik Gade Husted.
Parkinsonforeningen har i dag 11.500 medlemmer, og fundraising hos private sker især hos de eksisterende medlemmer.
Det er svært at fundraise bredere hos private, for der skal helst være en identifikation for at ville donere penge
Ulrik Gade Husted – Teamleder i Parkinsonforeningen
”Det er svært at fundraise bredere hos private, for der skal helst være en identifikation for at ville donere penge. Når kræftområdet kan fundraise mange penge, er det fordi alle kender nogen, der har haft kræft,” mener Ulrik Gade Husted.
”Fundraising hos private har ikke været så højt prioriteret hos os tidligere, men vi har øget vores fokus og blandt andet skiftet udbyder i forhold til mulighed for donationer og oprettelse af private indsamlinger på vores hjemmeside. Så det er blevet nemt at klikke ind og oprette egne indsamlinger til fødselsdag, begravelse eller andet,” fortæller Ulrik Gade Husted.
I 2024 modtog Parkinsonforeningen gaver og donationer fra private på cirka 1,4 millioner kroner – hvilket svarede til omkring 16 procent af foreningens samlede indtægter på knap ni millioner kroner.
Foreningen afsøger løbende nye indtægtskilder. Sidste år forsøgte foreningen via frivillige i de lokale klubber at sælge lodsedler, men der var ikke interesse for at sælge lodder. Lotteriet kom derfor aldrig i gang, fortæller Ulrik Gade Husted.
Psoriasisforeningen fundraiser på flere niveauer
Psoriasisforeningen kæmper for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led og deres pårørende. Omkring 200.000 danskere har psoriasis, og en af hovedopgaverne for foreningen er oplysning om sygdommen.
Foreningen står også bag en forskningsfond, hvorfra der årligt uddeles legater for op imod en halv million kroner til at fremme forskning i psoriasis og psoriasisgigt. Også her betragtes støtten som en blåstempling af et forskningsprojekt.
”Vi fundraiser på flere niveauer. Vores indtægter fordeler sig næsten ligeligt med en tredjedel fra fonde og virksomheder, en tredjedel fra udlodningsmidler og andre offentlige midler og en tredjedel fra medlemmer og andre private donorer,” fortæller Lars Fogt Werner, direktør i Psoriasisforeningen.
Hvert af de tre ben indbringer omkring 1,5 millioner kroner årligt.
Lars Fogt Werner fremhæver Leo Fondet, som en af dem, der løbende støtter Psoriasisforeningen, og han ser det som ”heldigt”, at vi i Danmark har et medicinalfirma med fokus på hudsygdomme – blandt andet psoriasis. Leo Fondet er dog langt fra den eneste fond, Psoriasisforeningen søger penge hos.
”Vi sender nok et par hundrede fondsansøgninger ud om året - til små og store fonde – om støtte til blandt andet oplysningskampagner i forbindelse med Verdens Psoriasisdag, udvikling af patientstøtte-materialer og afholdelse af børne- og ungeweekend,” fortæller Lars Fogt Werner.
Derudover fundraiser Psoriasisforeningen hos kommercielle virksomheder med lægemidler inden for feltet – blandt andet Novartis og Pfizer.
”Her kan være tale om både annonceindtægter til vores medlemsblad Hud og Helse eller støtte på anden vis,” siger han.
Den offentlige fundraising sker dels via foreningens lokale foreninger, der søger kommunale midler, og dels via forskellige statslige puljer.
”Vi har en intern deltidsansat til at fundraise hos private – både fonde, virksomheder og enkeltpersoner. Til de statslige og ministerielle puljer hyrer vi eksterne fundraisere ind,” fortæller Lars Fogt Werner.
Med 200.000 diagnosticerede danskere vil vi dog gerne bredere ud, så vi bruger bloggere, influencers og ambassadører
Lars Fogt Werner – Direktør i Psoriasisforeningen
Psoriasisforeningen har 4.500 medlemmer, og historisk set har det primært været hos medlemmerne, at foreningen kunne fundraise.
”Med 200.000 diagnosticerede danskere vil vi dog gerne bredere ud, så vi bruger bloggere, influencers og ambassadører, og når vi laver landsindsamling til vores forskningsfond i april måned, beder vi både medlemmer og andre private om at donere penge. Via e-mails og via kampagner på de sociale medier. Vi har ikke en størrelse som Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen eller Røde Kors til hverken tv-annoncer eller at gå rundt med raslebøssen,” siger Lars Fogt Werner.
Arvefundraising er også et fokuspunkt, og Psoriasisforeningen er medlem af Det Gode Testamente, hvor mere end 50 ngo’er er gået sammen for at oplyse om de skattemæssige fordele og inspirere til at begunstige velgørende organisationer via testamente.
”For os er det en langsigtet investering, og det giver bestemt noget at være med i Det Gode Testamente,” fortæller Lars Fogt Werner.
Et nyere område for fundraising hos Psoriasisforeningen er partnerskabet med OK benzin. Her kan private vælge at støtte Psoriasisforeningen, hver gang de tanker benzin eller diesel hos OK benzin. Sidste år gav det omkring 10.000 kroner til Psoriasisforeningen.
Nye værktøjer i brug hos Depressionsforeningen
Depressionsforeningen arbejder med både oplysning, afstigmatisering, interessevaretagelse, netværk og skabelse af fællesskaber.
Foreningen har, ifølge generalsekretær Morten Ronnenberg Møller, en årlig omsætning på mellem 10 og 15 millioner kroner.
Fundraisingen foregår blandt andet hos private fonde, offentlige puljer og medicinalvirksomheder i Danmark som Lundbeck, Johnson & Jonhson og Teva, der sælger depressionslægemidler. Sidstnævnte kilde bidrager med omkring en procent af foreningens omsætning.
”Det er først og fremmest mig, der står for at koordinere alle de forskellige former for fundraising, men når det gælder fondsansøgninger, er det noget alle vores akademiske medarbejdere – fra studenterhjælper til chef - arbejder med. Nogle gange laves fondsansøgningen i samarbejde med en ekspert, hvor eksperten så er med til at skrive ansøgningen,” fortæller Morten Ronnenberg Møller.
De indkomne midler fra fundraising fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem offentlige puljer og private kilder: fonde, virksomheder og enkeltpersoner.
Vi har pt. omkring 1.700 medlemmer, og det er først det seneste år til halvandet, at vi er begyndt at sætte aktivt fokus på fundraising fra private – direkte fra hjemmesiden
Morten Ronnenberg Møller – Generalsekretær i Depressionsforeningen
”Vi har pt. omkring 1.700 medlemmer, og det er først det seneste år til halvandet, at vi er begyndt at sætte aktivt fokus på fundraising fra private – direkte fra hjemmesiden,” fortæller Morten Ronnenberg Møller.
Foreningen arbejder også med mikrodonationer via private indsamlinger, hvor folk for eksempel svømmer eller løber for at støtte Depressionsforeningen. Typisk sat i værk af nogle af foreningens medlemmer.
Depressionsforeningen har også meldt sig ind i Det Gode Testamente i håb om, at private vil betænke foreningen i deres testamenter.
”Arvefundraising er et nyt strategisk fokus, og vi tror på, at det årlige beløb på 40.000 kroner til Det Gode Testamente vil kunne svare sig på den lange bane. Det er en kvalificeret lottokupon,” siger Morten Ronnenberg Møller.