
I 1914 fik Kong Christian den 10. opført en privat feriebolig, Klitgården, i Skagen for den kongelige familie. Efter kongens død blev Klitgaarden ofte benyttet af Dronning Alexandrine og senere hen af Arveprins Knud, indtil bygningen i 1997 blev solgt til Klitgaarden Fonden.
Ovenpå 110 års beliggenhed i det åbne klitlandskab i Skagen, hvor det til tider hårde klima har sat et tydeligt præg på bygningen, trænger den til at blive sat i stand, og økonomien bag en planlagt restaurering er nu på plads.
Ifølge en nyhed på Realdanias hjemmeside bidrager den filantropiske forening, Slots- og Kulturstyrelsen, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, A. P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond, Spar Nord Fonden og Sportgoodsfonden med i alt 13,5 millioner kroner til den omfattende istandsættelse.
”Jeg er sikker på, at der venter en enestående oplevelse for alle vores gæster, når vi har realiseret de spændende planer, der ligger for Klitgaarden,” siger Lars Hvilsted Rasmussen, som er formand for Klitgaarden Fonden.
Bygningen bærer i dag navnet Klitgaarden Refugium og har siden 2000 fungeret som refugium for blandt andre kunstnere, forskere og forfattere.
Renoveringsprojektet gennemføres i foråret og sommeren 2025.
Ny form for formidling på Nyborg Slot
Det er nu sikkert, at det store formidlingsprojekt ’Kongen Kommer’, der skal fortælle Nyborg Slots historie, bliver en realitet, når slottet åbner i 2028. Det skyldes, at Augustinus Fonden netop har besluttet at støtte projektet med 53,5 millioner kroner, skriver fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
”Østfyns Museer har taget grundig fat om at genoplive forståelsen af slottet og Nyborg by som en historisk helhed. Den nyskabende museumsformidling vil, med bidrag fra Moesgaard Museum, aktualisere den danske konge- og demokratihistorie og styrke vores kulturelle bevidsthed. Derfor ser vi det som en opgave af national betydning, der er vigtig at bakke op om,” siger Frank Rechendorff Møller, administrerende direktør i Augustinus Fonden.
Direktør for Østfyns Museer Mette Ladegaard Thøgersen kvitterer for Augustinusfondens interesse, tålmodighed og økonomiske bidrag i forbindelse med slotsprojektet i Nyborg.
”Vi er meget glade og taknemmelige for den generøse støtte. Nu kan det unikke formidlingsprojekt ’Kongen Kommer’, der fortæller 400 års danmarkshistorie på Nyborg Slot, være klar til genåbningen af Nyborg Slot i 2028, hvor vi ser meget frem til at byde slottets gæster velkommen,” siger Mette Ladegaard Thøgersen.
Augustinus Fonden gav allerede i 2018 Østfyns Museer tilsagn om et tilskud til formidlingsprojektet på 26,6 millioner kroner, hvilket udgjorde halvdelen af det daværende totalbudget. I 2020 blev der midlertidigt sat en stopper for nybyggeriet, der er en del af det samlede slotsprojekt ’Nyborg Slot – Levende kulturarv’ efter en afgørelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet. I samme forbindelse blev der lagt låg på formidlingsprojektet ’Kongen Kommer’.
Slotsprojektet blev sat i gang igen tidligere i år, og nu har Augustinus Fonden altså besluttet at fordoble sin støtte til formidlingsprojektet.
Østfyns Museer vil fortsat arbejde på at finde finansiering til de sidste dele af projektet, der i kraft af de seneste års store prisstigninger nu har et samlet budget på 68,4 millioner kroner.
Bruger vand som jobskaber for unge i Togo
Filantropis ugentlige rundtur blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uge fortsætter til et netop lanceret fireårigt samarbejde mellem Planbørnefonden og Grundfos Fonden. De to fonde vil bruge vand som løftestang til jobskabelse blandt unge i Togo.
Mange lokalsamfund i Togo står over for særligt to store udfordringer: Dels adgang til rent vand og sanitet, dels mangel på økonomiske muligheder for unge. Klimaforandringer skaber både tørke og oversvømmelser, gør vandkilderne usikre og skader landbruget, som er hovedindtægtskilden for befolkningen. Det gør fremtidsudsigterne svære ikke mindst for de unge.
Støttet med 20 millioner kroner af Grundfos Fonden kombinerer det nye projekt Grundfos Fondens ekspertise inden for vand, sanitet og hygiejne med Planbørnefondens mangeårige erfaringer inden for jobskabelse for unge. Det skal skabe bæredygtige fremtidsudsigter for unge i det vestafrikanske land, skriver Planbørnefonden i en pressemeddelelse.
Det nye projekt er en del af et langvarigt samarbejde mellem parterne om at skabe adgang til rent vand, sanitet og hygiejne i en række lande. Det bygger på erfaringer fra blandt andet Etiopien og Kenya.
“Sammen med Grundfos Fonden er vi kommet virkelig langt i arbejdet for at skabe bedre adgang til rent vand i Togo og i en række andre lande. Nu går vi skridtet videre, så vores arbejde inden for vand, sanitet og hygiejne også kan skabe job og økonomiske muligheder for den enorme generation af unge, som er ivrige efter muligheder,” siger Dorthe Petersen, der er direktør for Planbørnefonden.
Penge til 21 nye naturprojekter
Mens debatten og forhandlingerne om den grønne trepart kører på højtryk, vil mange private ildsjæle gerne selv hjælpe naturen. Det mærker Den Danske Naturfond, som nu støtter 21 naturprojekter med over 12 millioner kroner.
Det skriver Den Danske Naturfond i en pressemeddelelse.
I de 21 projekter vil ildsjæle over hele landet omdanne marker til natur, genoprette vandløb, enge og heder, grave nye søer, bygge nye stenrev, sikre flere gamle træer i skoven og meget mere.
”Mange hører om biodiversitetskrise og døde fjorde og drømmer om at gøre, hvad de kan, for at hjælpe, hvor de bor. Men det kan ofte strande på, at det er dyrt at gøre naturdrømmen til virkelighed, og derfor er det en stor glæde, at naturfonden kan hjælpe med at gøre deres drømme til virkelighed,” siger fondens formand Bengt Holst.
De 21 projekter omfatter i alt cirka 600 hektar natur. Det er fjerde gang, Den Danske Naturfond støtter private naturprojekter.
Millionstøtte til rumiværksættere
Danmark er i fuld gang med at etablere sig som kraftcenter inden for teknologiske løsninger til rumindustrien, men den ambition kan kun blive til virkelighed, hvis flere iværksættere satser på rumteknologi til at skabe ny vækst. Derfor investerer Industriens Fond nu godt syv millioner kroner i at få det til at ske.
Det sker via et projekt kaldet ’Disco’ (Danish Student Cubesat Program). Bag projektet står, ud over Industriens Fond, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og IT-Universitetet i København.
"Vi skal gøre det danske iværksættermiljø inden for rumteknologi til det bedste i Europa. På den måde sikrer vi, at vi her i Danmark former en ny generation af iværksættere, der bruger rummet som springbræt til innovation og forretningsudvikling," siger udviklingsdirektør i Industriens Fond Charlotte Kjeldsen Krarup i en pressemeddelelse fra fonden.
Disco-projektets ambition er, at flere end 400 studerende bliver iværksættere som en konsekvens af deres deltagelse. Projektet er forankret hos The Kitchen, der er Aarhus Universitets startup-hub.
Fokus på grøn omstilling og trivsel til søs
Fra rummet bevæger vi os ikke ned på jorden, men derimod ud på havet med nyheden om, at Den Danske Maritime Fond netop har bevilget 11 millioner kroner til at styrke ’Det Blå Danmark’.
I årets tredje uddelingsrunde støtter fonden 12 forskellige projekter. Heriblandt får fire startups iværksætterlån til videreudvikling af maritime teknologier indenfor blandt andet grøn omstilling, automatisering og medarbejdertrivsel til søs.
”Iværksætteri og innovation i den maritime sektor er fortsat et af vores vigtigste fokusområder. Derfor tilbyder vi blandt andet tidlig finansiering og risikovillige lån, så endnu flere maritime startups får mulighed for at gøre deres ideer til virkelighed,” skriver Den Danske Maritime Fond i en nyhedsmail.
Romersk pris til lektor fra KU
Vi slutter med en prisuddeling. På LinkedIn ønsker Carlsbergfondet lektor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet Jane Fejfer stort tillykke med Dronning Margrethes Romerske Pris 2024.
Jane Fejfer får prisen for sin årelange forskningsindsats inden for romersk skulptur og dennes betydning og anvendelse helt frem til i dag. Med prisen, der er indstiftet af Carlsbergfondet, følger et forskningsstipendium på 30.000 kroner.
Priskomiteen fremhæver Jane Fejfers evne til både at gennemføre forskningsprojekter på højeste internationale niveau og samtidig bringe sin viden aktivt i spil i relation til aktuelle dagsordener.
Jane Fejfer modtog Dronning Margrethes Romerske Pris forleden dag i forbindelse med årsmødet for Det Danske Institut i Rom.