
“At skabe et grønt samfund gennem ekstraordinær klima- og fødevarepolitisk handling.”
Det er visionen for Fonden Arkaia, som blev stiftet i oktober 2024. Fonden har netop lanceret sin første filantropiske strategi og godkendt de første bevillinger.
Bag fonden står Sylvester Rishøj, som er en ud af to stiftere og tidligere ejere af spilselskabet Sybo Games, der blandt andet står bag det verdenshittende mobilspil Subway Surfers. Selskabet blev tilbage i 2022 solgt for mere end to milliarder kroner.
En del af den formue skal nu bruges til at styrke det grønne civilsamfund, som ifølge fondens udviklingsdirektør Anders Højlund er helt afgørende for, at klimaomstillingen kan realiseres.
“Vi skal have alle med, hvis vi skal lykkes med at løse de store systemiske udfordringer. Derfor ønsker vi at styrke sammenhængskraften, den kollektive forståelse og samle på tværs, så vi gør det sammen, frem for at vi bliver polariseret. Det mener vi, at et styrket grønt civilsamfund er helt afgørende for,” siger han.
Det er klimahandling nu og her, som er fondens ambition, og som danner rammen for fondens nye filantropiske strategi, understreger Emil Nielsen, der er direktør i fonden. Derfor har fonden også klart fravalgt at støtte langsigtet udvikling af nye grønne teknologier og grundforskning.
Fonden Arkaia
- Fonden Arkaia blev stiftet af iværksætter og spilmilliardær Sylvester Rishøj i oktober 2024.
- Fonden vil uddele omkring 10 millioner kroner om året til projekter og indsatser inden for klima og bæredygtigt landbrug. Fokus vil primært være på støtte til civilsamfundet.
- Fonden har for nylig lanceret sin første filantropiske strategi, som har fokus på katalytisk og tillidsbaseret filantropi.
- Fondens navn - Arkaia - er en sammentrækning af “Ark of Gaia”. Ark, der afspejler ideen om at beskytte og bevare noget til eftertiden i en krisesituation, og Gaia, der er biosfæren, der udgør livsgrundlaget for verdens arter og planetens velbefindende.
”Vi kiggede rundt i det filantropiske landskab, og netop i forhold til det aktivistiske og bevægelsesorienterede var der en klar niche for os, som de andre fonde ikke i samme grad har fokus på. Derfor kommer vi ikke til at støtte grundforskning eller teknologiudvikling, men derimod mobilisering, kampagner og handling, som har en tidsmæssig nærhed på de politiske beslutninger,” siger Emil Nielsen.
Katalytisk klimafond
Fonden vil uddele omkring 10 millioner kroner om året til projekter og indsatser, der fokuserer på den klima- og fødevarepolitiske dagsorden. Hermed træder Fonden Arkaia ind på den filantropiske scene som klimafond. Fonden har således også til huse i samme lokaler som den grønne tænketank Concito og KR Foundation, og i fondens bestyrelse sidder blandt andre Rosa Klitgaard, som er vicedirektør i KR Foundation.
Vi skal ikke sidde og vente på en bunke ansøgninger, som vi så skal bruge en masse tid på at behandle. Det er ikke en frugtbar vej hverken for vores eller bevillingsmodtagernes tid
Emil Nielsen – direktør i Fonden Arkana
Det fremgår af Fonden Arkaias nye filantropiske strategi, at fonden vil gå til den filantropiske støtte med afsæt i en proaktiv og katalytisk tilgang. Dette betyder blandt andet, at fonden ikke benytter sig af åbne ansøgningsrunder, men vil gå i dialog med bevillingsmodtagere og eventuelt selv identificere mulige og nødvendige tiltag og indsatser.
“Vi skal ikke sidde og vente på en bunke ansøgninger, som vi så skal bruge en masse tid på at behandle. Det er ikke en frugtbar vej hverken for vores eller bevillingsmodtagernes tid. Vi vil være proaktive, gå i dialog, eventuelt prikke nogen på skuldrene og indgå i partnerskaber - også gerne med andre fonde,” siger Emil Nielsen.
Arkaia Fonden afholdt for nylig sit første bestyrelsesmøde, hvor der blev godkendt bevillinger for lidt over en million kroner. Blandt bevillingsmodtagerne var Den Grønne Ungdomsbevægelse, som fik støtte både til Folkemødeaktiviteter, til en forundersøgelse af muligheden for en koalition med grønne bevægelser i Norge og Sverige og til at afsøge muligheden for at etablere et fysisk “aktivisthus” for mindre grønne aktivistbevægelser. Dertil fik Småskalabevægelsen en mindre bevilling til at afsøge muligheden for at etablere en alliance mellem forskellige civilsamfundsaktører, der arbejder inden for landbrugs- og fødevareområdet.
Vi vil særligt have fokus på aktiviteter og indsatser op imod det kommende kommunalvalg, den grønne trepart og derefter et kommende folketingsvalg
Anders Højlund – udviklingsdirektør i Arkaia Fonden
Anders Højlund vurderer, at de projekter er en god indikation af, hvilken type støtte, til hvem og til hvad, fonden vil rette sin støtte fremover.
”Vi er jo fortsat i en afsøgende proces og ved endnu ikke, hvilke projekter, der kommer. Men de bevillinger, vi har givet nu, er i god tråd med vores strategi. De næste måneder vil vi desuden have særligt fokus på aktiviteter og indsatser op imod det kommende kommunalvalg, den grønne trepart og derefter et kommende folketingsvalg, som vi forventer vil danne grundlag for en række af vores kommende bevillinger” siger han.
Tillid er afsættet
I Fonden Arkaias nye filantropiske strategi står eksplicit, at fonden vil uddele med afsæt i den tillidsbaserede filantropi. I praksis betyder det ifølge Emil Nielsen, at fonden som udgangspunkt ikke vil komme med på forhånd fastlagte krav til bevillingsmodtagere.
“Vi kan ikke på forhånd vide, hvad svaret skal være, når det kommer til systemiske forandringer. Og vi ved ikke bedre end vores bevillingsmodtagere. Derfor ønsker vi, at de får plads til selv at vurdere, hvordan de vil forvalte den støtte, de får, og hvor de mener, at de kan størst mulig effekt,” siger han.
Vi mener ikke, at alt skal projektliggøres, eller at noget skal diskvalificeres, fordi det ikke er første gang
Anders Højlund – udviklingsdirektør i Arkaia Fonden
Det betyder desuden, at fonden ud over projektbevillinger vil uddele støtte til både udviklingsprojekter, hvor der et endnu ikke klart defineret projekt og til kernefinansiering af foreninger eller lignende - i form af langvarige bevillinger uden krav om på forhånd fastsatte mål.
“Vi ønsker både at kunne give arbejdsro til at teste den gode ide, som måske kan blive til et mere langvarigt initiativ, men vi ønsker samtidig at støtte kernedrift for udvalgte aktører. Husleje er altid et problem for civilsamfundsorganisationer, og det vil vi gerne væk fra. Vi mener ikke, at alt skal projektliggøres, eller at noget skal diskvalificeres, fordi det ikke er første gang,” siger Anders Højlund.
Den tillidsbaserede tilgang har ligeledes sat sit aftryk på fondens evalueringsmodel. Her er udgangspunktet, at bevillingsmodtagere skal skrive en til to siders evaluering, hvor de skal reflektere over, hvorvidt og hvordan projektets formål kan siges at være indfriet, hvad de har lært af projektet, og hvad de skulle have gjort anderledes.
Evalueringen skal være en del af en fælles læringsproces frem for, at vi opstiller en masse krav, de skal kunne leve op til
Emil Nielsen – direktør i Fonden Arkana
Formålet med den evalueringsmodel er ifølge Emil Nielsen ikke kontrol, men at indhente læring fra enkelte projekt med henblik på at styrke fondens egen rolle og impact. Hvordan formatet på dette skal være, er ikke afklaret endnu. Det gælder blandt andet, hvorvidt bevillingsmodtagernes evalueringer vil blive offentliggjort.
“Vi kan ikke på forhånd vide, hvad resultatet af en bevilling vil blive. Derfor lægger vi op til, at evalueringen skal være en del af en fælles læringsproces frem for at opstille en masse krav, de skal kunne leve op til,” siger Emil Nielsen.